Medicamentul care ar putea creşte speranța de viață a pacienților cu cancer

©

Autor:

Medicamentul care ar putea creşte speranța de viață a pacienților cu cancer
Un medicament care vizează o proteină necesară celulelor canceroase pentru a-și menține diviziunea a oferit rezultate promițătoare în combinație cu chimioterapia la pacienții cu o formă comună de cancer ovarian, în cadrul primelor studii clinice randomizate, se arată într-un comunicat al Institutului Oncologic Dana-Farber.
Publicat în The Lancet Oncology, studiul clinic demonstrează că administrarea de berzosertib pacienților cu cancer ovarian seros avansat (HGSOC) care fac chimioterapie îmbunătățeşte semnificativ calitatea vieții şi amână progresul bolii. Descoperirile actuale sugerează că berzosertib, un inhibator al proteinei ATR, poate fi folosit inclusiv de către pacienții cu alte tipuri de cancer. „Rezultatele noastre din etapa a doua a studiilor clinice sugerează că inhibarea ATR în combinație cu chimioterapia are potențialul de a oferi beneficii semnificative pacienților cu HGSOC rezistent la chimioterapie și, potențial, la alte tipuri de tumori în care ATR joacă un rol cheie”, spune autorul principal al studiului, Panagiotis Konstantinopoulos, director de cercetare translațională la Institutul Dana-Farber.

Berzosertib este proiectat pentru a profita de una dintre cele mai evidente vulnerabilități ale celulelor canceroase, nevoia de reparare şi dependența de anumite proteine. HGSOC, ca și alte tipuri de cancer, se bazează pe proteina ATR în efectuarea reparaților. „Creșterea nestingherită a celulelor canceroase pune un stres enorm asupra procesului de replicare a ADN-ului. ATR îi ajută să supraviețuiască acestui stres: misiunea sa este să coordoneze oprirea ciclului celular pentru a verifica dacă ADN-ul este intact sau are nevoie de reparații.”, explică Konstantinopoulos.

În cadrul studiului, au fost utilizate datele obținute de la 70 de pacienți cu HGSOC rezistent la chimioterapie pe bază de platină. Jumătate dintre participanți au fost repartizați la întâmplare pentru a primi agentul de chimioterapie standard gemcitabină singur și jumătate au primit gemcitabină în combinație cu berzosertib. Supraviețuirea estimată mediană fără progresie a pacienților care au primit gemcitabină singură - perioada în care boala lor a fost în retragere sau stabilă - a fost de 14,7 săptămâni. Pentru cei care au primit gemcitabină și berzosertib, supraviețuirea estimată fără progresie a bolii a fost de 22,9 săptămâni. Efectele secundare au fost similare în cele două grupuri. Cei care au primit terapia combinată, cu toate acestea, au avut o rată mai mare de trombocitopenie sau niveluri scăzute de trombocite.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-06-2020 | creare: 30-06-2020 | Vizite: 832
Bibliografie
Cancer: Drug with new approach on impeding DNA repair shows promise in first clinical trial, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200615184158.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul medicinei alternative asupra supraviețuirii la pacienții cu cancer
  • Nanoroboți pentru distrugerea celulelor canceroase
  • Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum