Mers anormal

©

Autor:

Mers anormal

Mersul anormal sau tulburările de mers constau în apariția unor mișcări neobișnuite a membrelor inferioare în timpul mersului, care pot fi mai mult sau mai puțin controlate și care pot fi însoțite de modificarea poziției corpului și a membrelor inferioare în momentul deplasării.

Un mers anormal poate fi expresia unor afecțiuni apărute la nivelul oaselor, a mușchilor sau a structurilor nervoase prezente la nivelul membrelor inferioare și afectează, de regulă, viteza de deplasare a bolnavului și mișcarea membrelor în timpul mersului. Există însă și cazuri în care, tulburările de merssunt datorate unor afecțiuni cerebrale. [1], [2]

Cauzele mersului anormal

Principalele afecțiuni care pot duce la mers anormal:


Tipuri de mers anormal

În funcție de afecțiunea cauzatoare, pot fi descrise mai multe tipuri de mers anormal:

  • Mersul țopăit, frecvent înregistrat în nevroze, psihoze, oligofrenie și isterii
  • Mersul rigid, care apare în sindromul extrapiramidal, Boala Parkinson și tumorile cerebrale
  • Mersul step, specific tumorilor cerebrale, traumatismelor cerebrale, paraliziei de nerv popliteu extern și herniei de disc
  • Mersul talonat, apărut în cadrul sifilisului terțiar
  • Mersul târâit, apărut în cadrul tumorilor cerebrale, paraliziilor, traumatismelor cerebrale și accidentului vascular cerebral
  • Mersul legănat, datorat accidentelor, luxației congenitale de șold și miopatiilor
  • Mersul adinamic, frecvent înregistrat în miastenia gravis, scleroza multiplă, scleroza în plăci și boala Addison
  • Mersul antalgic, prezent în hernia de disc, sciatică, tumorile osoase și în reumatismul degenerativ. [1], [2]


Manifestări clinice asociate mersului anormal

Mersul anormal poate fi însoțit de o varietate de manifestări clinice, în fucnție de afecțiunea declanșatoare.

Mers anormal tip țopăit

Mersul țopăit este un mers cu pași mărunți, alert, asemănător unei „țopăieli”.

Psihoze
Mersul țopăit poate fi însoțit de halucinații, tulburări de gândire, iluzii, anosognozie și idei paranoide.

Nevroze
Mersul țopăit este însoțit de confuzie mentală, tristețe, anxietate sau depresie, iritabilitate, furie, apariția fobiilor, negativism, letargie, obsesii, sentiment de scădere a valorii personale, cinism, acte impulsive și compulsive, gânduri neplăcute sau deranjante.

Oligofrenie
Mersul țopăit poate fi asociat următoarelor manifestări clinice: retard mental manifest, lipsa abilității de a acționa în diferite circumstanțe, tulburări comportamentale, lipsa de interes față de lucrurile din jur, scăderea memoriei, memorare involuntară, impulsivitate, lipsa d eindependență etc.

Isterie
Mersul țopăit poate fi însoțit de următoarele manifestări clinice: senzația de greutate la nivelul membrelor inferioare, crampe severe, constricție toracică și abdominală, palpitații, dificultăți în respirație, cefalee, senzația de sufocare, paralizie parțială, tulburări senzoriale, tulburări de vedere, pierdere temporară a vederii, adoptarea unor posturi anormale ale corpului, contractura voluntară și generalizată a musculaturii locomotorii, umflarea gâtului și a venei jugulare, încleștarea dinților.

Mers anormal tip rigid

Mersul rigid este caracterizat printr-o postură rigidă și un mers cu pași mărunți, cu capul și gâtul înainte, datorită rigidizării musculaturii și articulațiilor din corp.

Tumori cerebrale
Mersul rigid poate fi însoțit de stări de confuzie, convulsii, pierderea memoriei, tulburări de vedere, grețuri, tulburări de echilibru, pierderea capacității de mobilizare a unui segment al corpului, amorțirea unei părți a corpului, tulburări de concentrare, mișcări incontrolabile, tremor al mâinilor, dificultăți la înghițire, modificări de personalitate și de comportament, tulburări senzoriale (de gust, auz și miros).

Boala Parkinson
Mersul rigid specific bolii Parkinson poate fi însoțit de tulburări de echilibru, tremor al extremităților, bradikinezie, tulburări de mers, dificultatea de a se ridica de pe scaun, modificarea scrisului (acesta devine mic și aglomerat), încovoierea spatelui.

Sindrom extrapiramidal
Mersul rigid se asociază hipertoniei musculare, akineziei (caracterizată prin mișcări lente și rare) și tremorului extremităților.

Mers anormal tip step

Mersul step presupune utilizarea cu predominanță a membrului sănătos, datorită imposibilității de a călca pe piciorul bolnav. Mersul step se caracterizează prin mobilizarea bruscă și apăsată a membrului inferior sănătos.

Paralizia nervului popliteu extern
Mersul step poate fi însoțit de abolirea reflexelor osteo-tendinoase, atrofie musculară la nivelul membrului afectat, hipotonie musculară, nevralgii, fasciculații, parestezii, tulburări de sensibilitate, etc.

Hernie de disc
Mersul step poate fi însoțit de durere cervicală, durerea claviculai, a omoplaților și a umerilor, durere a feselor, a coapselor și a oaselor coxalecontracția musuclaturii lombare, parestezii și amorțeli apărute la nivelul membrelo inferioare, spasme ale musuclaturii superioare, imposibilitatea de a roti capul sau de a realiza mișcăi bruște a capului.

Mers anormal tip talonat

Mersul talonat este un mers pe călcâie, având vârfurile picioarelor depărtate. Mersul talonat este specific sifilisului terțiar și poate fi însoțit de demență, tulburări neurologice, modificări de comportament, amorțeală, tulburări de vedere (care pot merge până la orbire), pierderea auzului, apariția accidentului vascular cerebral, instalarea anevrismelor, deteriorarea cordului, a ficatului, a sistemului osos și articular, inflamarea vaselor de sânge, etc.

Mers anormal tip târâit

Mersul târâit apare atunci când bolnavul își târăște unul din membrele inferioare în timpul deplasării. Mersul târâit apărut în cadrul diferitelor tipuri de paralizii este însoțit de pierderea capacității de mișcare și a sensibilității la nivelul unui mușchi sau a unor grupe de mușchi.

Accident vascular cerebral
Mersul târâit se însoțește următoarelor manifestări clinice: confuzie, cefalee spontană și severă, pierderea conștienței, tulburări de vorbire și de vedere, dificultăți de respirație, amețeli, piederea echilibrului, amorțirea feței sau a membrelor, pierderea coordonării, căderi inexplicabile.

Mers anormal tip legănat

Mersul legănat este asemănător „mersului de rață” și se caracterizează prin mersul pe vârfuri, cu ridicarea călcâiului de pe podea cu scopul de a compensa diferența de înălțime existentă între membrele inferioare.

Luxație congenitală de șold
Mersul legănat poate fi însoțit de mers șchiopătat, apariția unei diferențe de lungime a membrelor inferioare, scăderea flexibilității și mobilității la nivelul membrelor inferioare și alte deformări fizice, localizate cu predominanță la nivelul plantei.

Miopatii
Mersul legănat se asociază următoarelor manifestări clinice: milagii, slăbiciune musculară la nivelul mușchilor afectați și rash cutanat.

Mers anormal tip adinamic

Mersul adinamic este un tip de mers lent, încetinit, realizat cu dificultate.

Miastenia gravis
Mersul adinamic se asociată următoarelor manifestări clinice: diplopie, ptoză palpebrală, slăbiciune musculară apărută în urma efectuării efortului fizictulburări de vedere prin afectarea musculaturii globilor oculari, disfagie, modificarea vocii, regurgitații nazale.

Scleroză multiplă
Mersul adinamic poate fi însoțit de slăbiciune musculară, spasme musculare, parestezii, amorțeli, tulburări vizuale și oculomotorii, deteriorare cognitivă ușoară, disfuncție urinară.

Boala Addison
Mersul adinamic poate fi însoțit de următoarele manifestări clinice: oboseală extremă, dureri musuclare, inapetență, scădere ponderală, grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale, irascibilitate, căderea părului de pe corp, hipoglicemie, scăderea tensiunii arteriale, leșin, depresie.

Mers anormal tip antalgic

Mersul antalgic se caracterizează prin tendința unei persoane de a merge doar pe vârfuri sau doar pe călcâie, cu înclinarea trunchiului pe partea opusă zonei bolnave, dureroase.

Sciatică
Mersul antalgic poate fi însoțit de durere cu iradiere de-a lungul membrului inferior, pe traiectul nervului sciatic, durere lombară, modificarea reflexelor osteo-tendinoase, slăbiciune musculară, parestezii și amorțeli.

Tumori osoase
Mersul antalgic se poate asocia următoarelor manifestări clinice: durere osoasă, inițial prezentă pe parcursul nopții, iar mai apoi și în timpul zilei, scădere ponderală inexplicabilă, parestezii, oboseală, slăbiciune musculară, scăderea tonusului muscular din zona de localizare a tumorii. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratamentul mersului anormal

Tratamentul simptomatic de combatere a mersului anormal constă în adoptarea unor metode terapeutice naturiste, precum balneoterapie, acupunctură, reflexoterapie, hidrogimnastică, electroacupunctură, masaj terapeutic și auriculoacupunctură. Administrarea de analgezice și antiinflamatoare poate fi eficientă în combaterea durerilor apărute în asocierea tulburărilor de mers.

Ameliorarea mersului anormal durează pe toată perioada administrării tratamentului simptomatic. După sistarea acestuia, tulburările de mers pot reapărea. Din această cauză, deosebit de important este și tratamentul bolii de fond (tratamentul etiologic) care a dus la apariția mersului anormal. Tratamentul etiologic combate afecțiunea de fond și previne reapariția mersului anormal.

  • Tratamentul specific nevrozelor, psihozelor și a isteriei, care pot determina apariția mersului anormal, constă în administrarea medicamentelor antidepresive, sedative și anxiolitice.
  • Tratamentul tumoilor cerebrale și oaoase poate fi medicamentos și/sau chirugical, în funcție de caracterul formațiunii tumorale. În cazul tumorilor benigne, se recomandă extirparea chirurgicală a acestora, iar în cazul tumorilor maligne, pe lângă eliminarea formațiunii tumorale, mai sunt recomandate radioterapia și chimioterapia.
  • Tratamentul herniei de disc este chirurgical și constă în disectomie, microdisectomie sau chemonucleoliză.
  • Tratamentul bolii Parkinson este medicamentos și presupune administrarea medicamentelor care cresc nivelul de dopamină în creier, inhibitorilor COMT (favorizează descompunerea dopaminei), inhibitorilor MAO-B (blochează enzima cu rol în descompunerea dopaminei la nivel cerebral), medicamentelor anticolinergice (reduc tremorul și rigiditatea musculară), agoniștilor dopaminei (rol asemănător dopaminei la nivel cerebral) și a Amantadinei (scade incidența mișcărilor involuntare).
  • Tratamentul sindromului extrapiramidal poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos presupune administrarea medicamentelor dopaminergice (dopamină) și nondopaminergice (precum antipsihotice, antidepresive triciclice, antihistaminice, antioxidante, miorelaxantebenzodiazepine și vitamine). Tratamentul chirurgical constă în efectuarea palidotomiei sau talamotomiei. Psihoterapia, implantele neuronale cu țesut fetal cu potențial dopaminergic și kineziterapia pot fi și ele eficiente în cadrul tratamentului sindromului extrapiramidal.
  • Tratamentul sifilisului terțiar constă în administrarea de antibiotice, precum Penicilina (Penicilină cristalină, Benzatin penicilină sau Procain penicilina), Tetraciclina sau Doxiciclina (în caz de alergie la Penicilină).
  • Tratamentul luxației congenitale de șold este chirurgical și constă în realizarea osteotomiei (care presupune corectarea deformărilor femurului și a cavității acetabulare). Hamurile Pavlik, mulajul în spică, tracțiunea și fizioterapia pot fi și ele eficiente în corectarea luxației congenitale de șold.
  • Tratamentul accidentului vascular cerebral este diferit în funcție de tipul bolii (ischemic sau hemoragic). Tratamentul accidentului vascular cerebral hemoragic presupune controlul sângerării (realizat pe cale chirurgicală) și reducerea presiunii apărute la nivel cerebral (prin evacuarea sângelui acumulat la acel nivel). Tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic presupune restabilirea fluxului sangvin la nivel cerebral, prin administrarea de anticoagulante.
  • Tratamentul miasteniei gravis poate fi medicamentos sau chirrugical. Tratamentul medicamentos presupune administrarea de imunosupresoare, anticolinesterazice, corticosteroizi și efectuarea plasmaferezei. Tratamentul chirurgical este reprezentat de timectomie.
  • Tratamentul bolii Addison presupune administrarea de cortizol asociat cu aldosteron, Hidrocortizon sau Prednisolon, Metilprednisolon sau Dexametazonă în asocierea Fludrocortizonului.
  • Tratamentul sclerozei multiple constă în administrarea medicamentelor imunomodulatoare (precum interferon), a medicamentelor imunosupresoare (precum Mitoxantrona) și a Natalizumabului. [1], [2], [3], [4], [5]
Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Șoseta electronică ce îți poate spune dacă mergi corect
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum