Mersul unei persoane poate fi afectat de lipsa somnului

©

Autor:

Mersul unei persoane poate fi afectat de lipsa somnului
Un somn insuficient poate afecta mersul unei persoane, alături de alte activități mai puțin solicitante din punct de vedere mental, arată un nou studiu. Recuperarea periodică a somnului poate îmbunătăți controlul mersului pentru cei care, în mod repetat, nu reușesc să doarmă suficiente ore.
Există o mulțime de dovezi care arată că somnul poate influența capacitatea unor persoane de a realiza anumite sarcini cognitive. În același timp, există puține studii care să analizeze cât de mult influențează somnul modul în care o persoană merge sau realizează alte activități mai puțin solicitante din punct de vedere mental, dacă există o astfel de influență. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, raportează că mersul pe jos și în special, cât de bine ne putem controla pasul sau mersul, poate fi într-adevăr afectat de lipsa somnului.

În experimente cu studenți voluntari, echipa de cercetători a descoperit că, în general, cu cât elevii au dormit mai puțin, cu atât au avut mai puțin control atunci când mergeau în timpul unui test pe banda de alergare. Pentru studenții care nu au dormit deloc cu o noapte înainte de test, controlul mersului a scăzut și mai mult.

„Din punct de vedere științific, nu era clar că activitățile aproape automate precum mersul pe jos ar fi influențate de lipsa somnului”, spune autorul studiului, Hermano Krebs, cercetător în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al MIT. „De asemenea, constatăm că o strategie importantă ar putea fi compensarea somnului. De exemplu, pentru cei care suferă de lipsuri cronice de somn, cum ar fi lucrătorii în ture, clinicienii și unii militari, dacă includ compensarea regulată a somnului, ar putea avea un control mai bun pentru mersul lor. ”

Actul de mers a fost văzut cândva ca un proces complet automat, care implică foarte puțin control conștient și cognitiv. Experimentele pe animale cu o bandă de alergare au sugerat că mersul părea a fi un proces automat, guvernat în principal de activitatea reflexă a coloanei vertebrale, mai degrabă decât de procese mai mult cognitive care implică creierul.

Într-adevăr, de la acele experimente, oamenii de știință, inclusiv Krebs, au arătat că actul de a merge este puțin mai implicat decât s-a crezut odată. „Rezultatele arată că mersul nu este un proces automat și că poate fi afectat de privarea de somn”, spune Krebs. „De asemenea, sugerează strategii pentru atenuarea efectelor privării de somn. În mod ideal, toată lumea ar trebui să doarmă opt ore pe noapte. Dar dacă nu putem, atunci ar trebui să compensăm cât mai mult și cât mai regulat posibil”.

sursa: Science Daily
foto: MIT News

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 281
Bibliografie
Dragging your feet? Lack of sleep affects your walk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211026085348.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
  • Cât înseamnă 10000 pași - cât de mult ar trebui să te miști zilnic conform studiilor?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum