Metforminul ajută la controlul greutății femeilor obeze însărcinate

©

Autor:

Metforminul ajută la controlul greutății femeilor obeze însărcinate
Un studiu publicat în New England Journal of Medicine, a identificat noi întrebuințări ale medicației cu metformin. Studiul și-a propus inițial să verifice dacă tratamentul cu metformin poate reduce riscul de macrosomie (greutatea la naștere mai mare de 4500 g). Metforminul nu influențează însă greutatea nou-născutului, în schimb reduce câștigul ponderal în sarcină și riscul de  preeclampsie la femeile obeze.

Metforminul face parte din clasa medicamentelor antidiabetice orale. Acesta mai este administrat și în managementul diabetului gestațional. Expunerea fătului la valori constant crescute ale glicemiei și insulinei poate conduce la creșterea în greutate peste 4500 g, care este valoarea maximă a intervalului de normalitate a greutății la naștere, fapt care prezintă riscuri iminente pentru sănătate.

Greutatea la naștere a nou-născutului poate avea valori mari și în cazul femeilor obeze însărcinate care nu suferă de diabet zaharat tip 2, prin expunerea în perioada intrauterină la valori glicemice ridicate, însă nu suficient pentru a fi diagnosticate cu diabet.

Pornind de la acest set de date au fost vizate mai multe obiective ale studiului pentru a evalua efectele medicației cu metformin asupra fătului, a mamei și a evoluției sarcinii în general.

Studiul intervențional a inclus 400 de femei aflate în săptămânile 12 - 14 de sarcină, cu un indice de masă corporală mai mare de 35 kg/m², 202 pentru grupul tratat cu metformin și 198 în grupul de control.

Diferența dintre cele două grupuri cu privire la greutatea la naștere mai mare de 4500 g a fost neglijabilă, tratamentul cu metformin neavând o influență semnificativă asupra acestui aspect.

Deși medicația cu metformin nu influențează greutatea fătului, aceasta este foarte utilă în managementul ponderal al viitoarei mame. Media câștigului ponderal gestațional matern a fost mult mai mică în cazul grupului aflat sub tratament (4,6 kg) comparativ cu grupul de control (6,3 kg). Femeilor obeze le este recomandată pe toată perioada sarcinii o creștere în greutate între 5-9 kilograme.

Incidența preeclampsiei, o complicație specifică gravidității după săptămâna a 20-a de sarcină caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și afectare multiplă de organe, a fost redusă în cadrul grupului tratat cu metformin (3%) față de grupul de control (11,3%).

Pe parcursul studiului s-au evidențiat efecte secundare ale tratamentului cu metformin dintre care cele mai întâlnite au fost durerile abdominale, grețurile și vărsăturile. În schimb, nu s-au identificat riscuri pentru malformații congenitale la făt.

Deși o dietă sănătoasă și efectuarea activităților fizice permise în sarcină reprezintă principalele recomandări pentru femeia obeză însărcinată, în viitor mai poate fi inclusă și administrarea antenatală de metformin care poate avea efecte benefice asupra controlului ponderal matern.

Data actualizare: 17-10-2021 | creare: 05-02-2016 | Vizite: 1784
Bibliografie
(1) Diabetes drug may not help obese women have normal-weight babies, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-diabetes-drug-obese-women-normal-weight.html
(2) Metformin versus Placebo in Obese Pregnant Women without Diabetes Mellitus, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1509819

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum