Microplasticele sunt prezente în sângele nostru: implicații pentru riscul cardiovascular

©

Autor:

Microplasticele sunt prezente în sângele nostru: implicații pentru riscul cardiovascular
Microplasticele sunt particule sintetice de plastic omniprezente în medii diverse, de la aer și apă la sol și lanțul alimentar. Acestea pot pătrunde în fluxul sanguin uman prin inhalare și ingestie și sunt cunoscute pentru efectele lor potențiale asupra sănătății, inclusiv inflamația, stresul oxidativ și complicațiile cardiovasculare. Un studiu publicat în revista Environment International a identificat prezența microplasticelor în sângele uman, subliniind preocupările legate de potențialele riscuri cardiovasculare asociate cu dimensiunile și formele acestor particule.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat probele de sânge ale 20 de indivizi sănătoși, descoperind 24 de tipuri de polimeri în 90% din participanți. Tehnica de microscopie μFTIR a fost folosită pentru a determina tipurile de polimeri prezenți și dimensiunile acestora. Printre polimerii identificați, polietilena (PE), ethylene propylene diene monomer (EPDM) și ethylene–vinyl acetate/ethylene vinyl alcohol (EVA/EVOH) au fost cei mai abundent detectați.

Studiul a evidențiat o varietate de dimensiuni și forme ale microplasticelor, majoritatea fiind fragmente albe sau transparente, ceea ce sugerează posibilitatea ca aceste particule să traverseze încet capilarele sanguine, interacționând mai mult timp cu proteinele din sânge. Această interacțiune poate duce la formarea unei coroane care previne recunoașterea microplasticelor de către sistemul imunitar, extinzând durata expunerii la microplastice în organism.

De asemenea, studiul a identificat diverse substanțe aditive în microplastice, inclusiv ftalați și poli(3-hidroxibutirat), un poliester biodegradabil, indicând potențialele căi prin care microplasticele pot avea efecte toxice asupra sănătății umane.

În concluzie, rezultatele subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a evalua efectele toxice ale microplasticelor asupra sănătății umane și potențialele riscuri, în special în contextul expunerii pe termen lung și a interacțiunii cu diverse sisteme biologice. Această cercetare deschide calea pentru o înțelegere mai profundă a impactului pe care microplasticele îl au asupra sănătății umane, mai ales în ceea ce privește sistemul cardiovascular.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-05-2024 | creare: 16-05-2024 | Vizite: 151
Bibliografie
Microplastics found in human blood: potential cardiovascular threat, link: https://www.news-medical.net/news/20240515/Microplastics-found-in-human-blood-potential-cardiovascular-threat.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •