Mirosul de cimbru și oregano, determinat de compușii lor cu proprietăți medicinale

©

Autor:

Mirosul de cimbru și oregano, determinat de compușii lor cu proprietăți medicinale
Cimbrul și oregano, folosite pe post de condimente în bucătăria tradițională, sunt nu plante medicinale populare nu doar pentru gătit, ci și pentru beneficiile lor medicinale. Uleiurile esențiale din cimbru și oregano conțin timol și carvacrol, care conferă aromele tipice și sunt importante din punct de vedere medical. O echipă de cercetători a identificat modul în care plantele produc cele două substanțe, iar rezultatele studiilor ar putea simplifica procesul de reproducere și ar putea îmbunătăți valoarea farmaceutică a cimbrului și oregano.
Timolul, care este extras în principal din cimbru, are proprietăți secretolitice, antibacteriene și antispastice. Prin urmare, planta este adesea folosită în ceai pentru răceli, siropuri de tuse și ca remediu pe bază de plante pentru bronșită. În schimb, oregano conține niveluri deosebit de ridicate de carvacrol, care are proprietăți similare. Mirosul său este adesea asociat cu sosul de pizza și alte mâncăruri mediteraneene. Ambele substanțe sunt strâns legate din punct de vedere chimic și sunt produse de cimbru și oregano în procese în mai multe etape.

Împreună cu cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA, oameni de știință de la Universitatea Martin Luther din Halle (MLU) au decodat etapele individuale de producție ale timolului și carvacrolului, rezolvând astfel un mister vechi de zeci de ani. „Pentru o lungă perioadă de timp s-a presupus că p-cymene este un produs intermediar al sintezei timolului și carvacrolului. Cu toate acestea, nu a fost fezabil din punct de vedere chimic ca timol sau carvacrol să fie în cele din urmă produse din această substanță”, explică profesorul Jörg Degenhardt de la Institutul de Farmacie din MLU.

De fapt, producția normală a celor două substanțe nu produce deloc nici p-cimen, ci mai degrabă un produs intermediar extrem de instabil. Procesele încep la fel atât pentru timol, cât și pentru carvacrol. Într-o a cincea etapă a producției, timolul și carvacrolul pot fi transformate în continuare în timohidrochinonă și timochinonă, care au efecte antiinflamatorii și antitumorale.

Noile cunoștințe moleculare ar putea permite într-o zi dezvoltarea de biomarkeri pentru selecția țintită a plantelor cu conținut ridicat de uleiuri esențiale. Descoperirile ar putea ajuta, de asemenea, la dezvoltarea de noi substanțe active pe bază de timol, carvacrol și timohidrochinonă, pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene, a inflamației și a cancerului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-12-2021 | creare: 30-12-2021 | Vizite: 830
Bibliografie
Where does the special scent of thyme and oregano come from?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211221102749.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cimbru
  • Carvacrol
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum