Cercetătorii vor să „înarmeze” legumele cu proprietăți antiinflamatorii

©

Autor:

Cercetătorii vor să „înarmeze” legumele cu proprietăți antiinflamatorii
Betalainele sunt pigmenți naturali ai plantelor responsabili de culoarea roșu-violet sau galbenă a anumitor fructe și legume și sunt utilizați în mod obișnuit ca agenți de colorare a alimentelor. Cercetări recente au arătat că betalainele au un potențial antioxidant puternic și pot fi eficiente în combaterea diferitelor boli. Cu toate acestea, betalainele sunt produse în prezent doar în anumite plante și ciuperci, ceea ce limitează disponibilitatea acestora.

Pentru a aborda această problemă, cercetătorii de la Universitatea de Știință din Tokyo și Centrul de Cercetare în Biotehnologie Iwate din Japonia au încercat să modifice genetic plante ca roșiile și cartofii pentru a produce betacianină, un tip de betalaină.

Echipa a descoperit că roșiile și cartofii transgenici aveau niveluri mai ridicate de betanină și izobetanină, două tipuri comune de betacianină, care le-au îmbunătățit culoarea și potențialele beneficii pentru sănătate. Cercetătorii au observat, de asemenea, că roșiile transgenice au avut o activitate antiinflamatoare mai mare în comparație cu roșiile de tip sălbatic atunci când au fost testate pe celule asemănătoare macrofagelor și pe modele murine de colită. În schimb, cartofii transgenici nu au prezentat aceleași efecte antiinflamatorii, posibil din cauza prezenței unor antagoniști necunoscuți.

Cercetătorii cred că utilizarea betalainei pentru a produce alimente sănătoase poate ar putea deveni în curând o cale promițătoare pentru îmbunătățirea aprovizionării cu alimente, oferind simultan beneficii pentru sănătatea consumatorilor.

sursa: Science Daily
foto: Gen-ichiro Arimura from Tokyo University of Science

Data actualizare: 21-02-2023 | creare: 21-02-2023 | Vizite: 270
Bibliografie
Arming vegetables with anti-inflammatory properties using plant pigments, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230216172206.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analgezicele ar putea fi asociate cu un risc mai mare de stop cardiac
  • O dietă bogată în fibre ar putea avea un efect pozitiv asupra bolilor inflamatorii articulare
  • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenția Alzheimerului
  •