Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare

©

Autor:

Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
Un studiu recent, condus de Imperial College London, sugerează că consumul ridicat de alimente ultra-procesate poate fi legat de un risc crescut de a dezvolta cancer şi de a muri din cauza acestei boli. Studiul a fost efectuat pe 200.000 de participanți adulti din UK Biobank şi a urmărit evoluția sănătății acestora pe o perioadă de 10 ani.
Studiul a constatat că consumul ridicat de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta cancer, în special cancer ovarian și cerebral, precum şi cu un risc crescut de a muri din cauza cancerului, mai ales în cazul cancerului ovarian și mamar.

Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate a fost asociată cu o creștere cu 2% a incidenței cancerului în general și cu 19% a incidenței cancerului ovarian. În plus, fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate a fost asociată cu o creștere cu 6% a mortalității din cauza cancerului în general, cu o creștere cu 16% a mortalității din cauza cancerului mamar și cu o creștere cu 30% a mortalității din cauza cancerului ovarian. Acești factori au rămas neschimbați după ajustarea pentru o gamă de factori socio-economici, comportamentali și dietetici, cum ar fi statutul fumatului, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).

Alimentele procesate sunt transformate prin metode fizice sau chimice pentru a le îmbunătăți gustul, textura sau durabilitatea. De exemplu, fructele conservate sau pâinea cumpărată de la magazin sunt considerate alimente procesate. Alimentele ultra-procesate, pe de altă parte, sunt alimente procesate intensiv, care conțin aditivi artificiali, zahăr, grăsimi hidrogenate și alte ingrediente cu potențial negativ pentru sănătate, precum coloranți, conservanți și arome artificiale. De exemplu, mesele gata pregătite și congelate, cipsurile, băuturile îndulcite artificial, majoritatea cerealelor pentru micul dejun sunt considerate alimente ultra-procesate.

Deși sunt relativ ieftine, convenabile și beneficiază de o campanie de marketing intensă, aceste preparate sunt bogate în zahar, sare și aditivi, iar studiile au dovedit asocierea consumului cu efecte negative pentru sănătate, precum obezitatea, diabetul tip 2 și bolile cardiovasculare.

Studiul subliniază importanța unei alimentații sănătoase, care să limiteze consumul de alimente ultra-procesate. Chiar și organisme precum Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație au recomandat restricționarea alimentelor ultra-procesate ca parte a unei diete sănătoase și durabile.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-02-2023 | creare: 01-02-2023 | Vizite: 313
Bibliografie
Higher consumption of ultra-processed foods associated with greater risk of developing cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230131/Higher-consumption-of-ultra-processed-foods-associated-with-greater-risk-of-developing-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate
  •