MIT: Morcovii sunt buni pentru vedere

©

Autor:

MIT: Morcovii sunt buni pentru vedere

PARȚIAL ADEVĂRAT


Mulți dintre noi am crescut cu ideea transmisă de părinți sau bunici că dacă mâncăm morcovi, vederea noastră va fi bună și nu vom (mai) avea nevoie de ochelari. Acest lucru este însă adevărat doar dacă organismul nostru are un deficit de vitamina A.


De unde a pornit însă acest mit? În timpul celui de-al Doilea Război Mondial presa britanică a făcut cunoscut „secretul” unui pilot din Royal Air Force care avea o vedere nocturnă excelentă – mânca zilnic mulți morcovi. Ulterior armata britanică aeriană s-a folosit de această poveste pentru a ascunde tehnologia aparatelor de luptă pe care o dezvoltaseră, spunând că performanța armatei aeriene se datorează de fapt faptului că piloții consumau mulți morcovi. Această propagandă a convins însă și populația despre eficiența morcovilor și mitul a fost astfel perpetuat.

Morcovul conține betacaroten, un pigment care dă culoare fructelor și legumelor galbene și portocalii, din care organismul sintetizează vitamina A, în cantitatea care îi este necesară. Când necesarul a fost făcut procesul de sintetizare încetinește. Vitamina A este esențială pentru vedere, o protejează și o menține în parametri de funcționare. Când avem o deficiență de vitamina A, fotoreceptorii încep să se deterioreze, putând duce chiar la pierderea vederii (așa cum se întâmplă în țările în curs de dezvoltare). Un studiu realizat pe femei însărcinate din Nepal cu carențe de vitamina A și cu probleme de vedere a arătat că un consum de alimente bogate în beta-caroten (morcovi) și de suplimente alimentare de vitamina A le-a ajutat să-și îmbunătățească vederea.

Morcovii sunt o sursă bună de vitamina A, însă nu vă așteptați la îmbunătățiri semnificative ale vederii, decât dacă aveți un deficit de vitamina A. În caz contrar, morcovii nu vor face minuni pentru vedere, chiar dacă zilnic consumați o cantitate mare de morcovi. Un efect vizibil va fi însă cu siguranță colorarea pielii.


Data actualizare: 30-08-2020 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 6315
Bibliografie
Myths About Carrots And Eyesight: Are Carrots Good For Your Eyesight?, link: https://www.improveeyesighthq.com/carrots-and-eyesight.html
True or False: Eating Carrots Improves Vision, link:
https://www.bidmc.org/YourHealth/Holistic-Health/Health-Myths-Center.aspx?ChunkID=156972
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum