Cât zahăr conțin sucurile și băuturile din fructe pentru copii?

©

Autor:

Cât zahăr conțin sucurile și băuturile din fructe pentru copii?
Cercetătorii din cadrul Universității din Liverpool au analizat conținutul de zahăr adăugat din aproximativ 200 de sucuri din fructe destinate vânzării către copii. Rezultatele au remarcat o concentrație de zaharuri considerată „inacceptabilă” pentru consumul acestor băuturi, în special la vârsta copilăriei. Cercetarea a fost publicată în jurnalul online British Medical Journale Open.

Zahărul „liber” sau zahărul adăugat face referire la zaharuri cum sunt: glucoza, fructoza, sucroza (zaharoza sau zahărul de masă), siropul de glucoză - fructoză, dar și la îndulcitorii naturali: mierea, siropurile, sucurile și concentratele din fructe, pe care producătorii le adaugă în compoziția acestor băuturi. Aceste tipuri de adaosuri sunt diferite de zaharurile care se găsesc în mod natural în fructe și legume.

Pentru a se estima cantitatea de zahăr regăsită în sucurile de fructe destinate în mod specific copiilor au fost analizate 21 tipuri de sucuri naturale din fructe, 158 băuturi cu suc de fructe și 24 băuturi de tip smoothie din fructe, conform informațiilor nutriționale oferite de etichetă. Conținutul de zahăr adăugat a fost estimat pentru 100 ml de produs, iar porția a fost stabilită la 200 ml pentru cele 203 băuturi din fructe pentru copii incluse în cercetare.

Mai mult de jumătate dintre băuturile analizate (117 din 203) conțineau peste 19 g de zahăr per porție, echivalentul a 5 lingurițe de zahăr, aportul maxim recomandat de zahăr pentru un copil într-o zi.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul Simon Capewell atrage atenția părinților cu privire la sucurile de fructe din comerț, acestea nefiind variantele mai sănătoase ale băuturile îndulcite carbogazificate. Datorită conținutului excesiv de zahăr și acestea pot manifesta efecte negative asupra sănătății copilului.

Cercetătorii oferă o serie de recomandări cu privire la consumul acestui tip de băuturi de către copii:
  • sucurile naturale din fructe, băuturile cu suc de fructe și cele tip smoothie din fructe nu ar trebui incluse în rândul celor 5 porții de fructe și legume, recomandate a fi consumate zilnic de către copii;
  • fructele ar trebui consumate proaspete și preferabil întregi, nu sub formă de sucuri;
  • părinții ar trebui să dilueze sucul obținut din fructe proaspete cu apă (1/2 suc și 1/2 apă) și să îl ofere copiilor în timpul meselor;
  • porția recomandată pentru consumul acestui tip de băuturi la copii ar trebui să fie limitată la 150 de ml, în loc de 200 de ml cât este în prezent.

Rezultatele acestui studiu vor fi incluse în cadrul strategiei naționale anti-obezitate din Marea Britanie. Obezitatea infantilă reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel internațional, iar stilul de viață sedentar și dieta hipercalorică (inclusiv consumul de calorii sub formă lichidă) se regăsesc printre factorii de risc majori ai acesti afecțiuni.

Data actualizare: 20-04-2016 | creare: 24-03-2016 | Vizite: 1891
Bibliografie
(1) How much sugar is in your child's fruit drink?, link: http://medicalxpress.com/news/2016-03-sugar-child-fruit.html
(2) How much sugar is hidden in drinks marketed to children? A survey of fruit juices, juice drinks and smoothies, link: http://bmjopen.bmj.com/content/6/3/e010330
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul crescut de zahăr asociat cu riscul de Alzheimer
  • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
  •