Mituri legate de Covid19 - desființate de OMS

©

Autor:

Mituri legate de Covid19 - desființate de OMS

1. Virusul SARS-CoV-2 se poate răspândi în zonele călduroase și cu umiditate crescută

Potrivit informațiilor până în prezent, noul coronavirus poate fi transmis în toate regiunile de pe glob, inclusiv în cele cu temperaturi crescute și umiditate ridicată. De aceea, OMS recomandă ca în cazul în care locuim sau călătorim într-o zonă pandemică, să aplicăm măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus, indiferent de climat. Acestea constau, alături de alte măsuri, in spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun și evitarea atingerii ochilor, gurii sau a nasului.

2. Temperaturile scăzute și zăpada nu au capacitatea de a ucide noul coronavirus

Nu trebuie credem că vremea rece poate ucide virusul SARS-CoV-2 sau alți germeni, întrucât, indiferent de temperatura de afară, temperatura organismului este de 36,5-37 grade Celsius. Cea mai bună modalitate de prevenție împotriva noului coronavirus este spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool.

3. Infecția cu noul coronavirus nu poate fi prevenită prin băi fierbinți

Băile fierbinți nu protejează împotriva infecției cu noul coronavirus deoarece temperatura organismului este constantă, între 36,5-37 grade Celsius, indiferent de cea de la duși sau din cadă. Băile fierbinți, din contră, ar putea fi dăunătoare, întrucât pot determina arsuri. Metoda cea mai importantă pentru prevenirea infectiei cu coronavirus este spălarea frecventă pe mâini cu apă și săpun, care elimină virusul de la nivelul mâinilor.

4. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin mușcătura de țânțar

Studiile efectuate până în prezent nu observat o transmitere a coronavirusului prin mușcătura de țânțar. Din ceea ce se cunoaște, principala cale de transmitere a virusului respirator SARS-CoV-2 este prin intermediul picăturilor de secreție nazofaringiană, care sunt eliminate de o persoană infectată atunci când aceasta tușește sau strănută. De aceea, se recomandă evitarea contactului cu persoanele care tușesc sau strănută și spălarea mâinilor cu apă și săpun sau cu un dezinfectant pe bază de alcool.

5. Sunt eficiente uscătoarele de mâini împotriva noului coronavirus?

Potrivit OMS, uscătoarele de mâini nu sunt eficiente împotriva noului coronavirus, cea mai bună metodă de protejare rămânând spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun (sau dezinfectant pe bază de alcool), urmată de uscarea lor cu ajutorul unui prosop de hârtie sau a unui uscător cu aer cald.

6. Sterilizarea cu lampă UV poate distruge noul coronavirus?

Recomandarea OMS este de evitare a lămpilor cu ultraviolete în încercarea de a steriliza mâinile sau alte zone ale corpului, întrucât radiațiile provenite de la acestea pot cauza iritație la nivelul pielii.

7. Cât de eficiente sunt scannerele termice in identificarea persoanelor infectate COVID-19?

Scannerele termice pot identifica doar acele persoane infectate cu coronavirus care prezintă febră și, din acest motiv, bolnavii infectați dar asimptomatici (care nu au febră), pot scapa detecției acestor dispozitive. Intervalul de timp de la infectare și până la apariția febrei este de 2-10 zile și, prin urmare, în această perioadă bolnavii asimptomatici nu vor putea fi identificați de scannerele termice.

8. Poate pulverizarea alcoolului sau clorului pe suprafața corpului să ucidă noul coronavirus?

Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu poate distruge virusurile care au pătruns deja în organism. Aceste substanțe pot dăuna atât mucoaselor (mucoasa cavității bucale) cât și hainelor. Ele se utilizează și sunt eficiente doar pentru dezinfectarea suprafețelor, atunci când se recomandă.

9. Pot vaccinurile împotriva pneumoniei (vaccinul antipneumococic și vaccinul împotriva Haemophilus influenzae de tip B) să protejeze împotriva noului coronavirus?

Vaccinurile împotriva pneumoniei nu oferă protecție împotriva SARS-CoV-2, deoarece acesta este diferit de restul virusurilor. Cu suportul OMS, cercetătorii încearcă acum să dezvolte un vaccin specific împotriva noului coronavirus. Totuși, deși nu previn infecția cu SARS-CoV-2, vaccinurile antipneumococic și cel împotriva Haemophilus influenza de tip B sunt recomandate pentru protejarea sănătății.

10. Poate clătirea regulată a cavități nazale cu soluții saline să prevină infecția cu coronavirus?

Nu au apărut dovezi care să susțină că soluțiile saline pentru clătirea nasului ar proteja împotriva COVID-19. Anumite studii sugerează că soluțiile saline ar facilita recuperarea mai rapidă în urma răcelii banale dar nu există dovezi cum că aceasta ar proteja împotriva infecțiilor respiratorii.

11. Poate consumul de usturoi să protejeze împotriva noului coronavirus?

Deși usturoiul ar putea avea proprietăți antimicrobiene, nu există nicio dovadă cum că el ar proteja împotriva infecției cu noul coronavirus.

12. Sunt eficiente antibioticele în prevenirea și tratamentul infecției COVID-19?

Deoarece antibioticele acționează doar împotriva bacteriilor, ele nu sunt eficiente împotriva infecției cu noul coronavirus, care este un virus. Totuși, la persoanele spitalizate sunt posibile și co-infecții bacteriene, ceea ce impune administarea de antibiotice.

13. Afectează noul coronavirus doar persoanele în vârstă sau și cele mai tinere?

Studiile arată că toate categoriile de vârstă sunt susceptibile la infecția COVID-19. Totuși, bătrânii și cei cu comorbidități precum astm, diabet, boală cardiacă, par să aibă un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale infecției cu coronavirus. Recomandarea OMS este ca toate categoriile de vârstă să se angajeze în măsuri de protejare împotriva infecției cu coronavirus, precum spălarea frecventă pe mâini cu apă și săpun.

14. Există medicamente specifice pentru prevenirea și tratamentul infecției cu noul coronavirus?

Până în prezent nu există un tratament specific pentru infecția cu noul coronavirus. Tratamentul actual se adresează simptomatologiei, iar cei cu forme severe primesc terapie suportivă. Totuși, există studii care investighează anumite medicamente.


Data actualizare: 31-03-2020 | creare: 31-03-2020 | Vizite: 537
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •