Modul în care COVID-19 atacă plămânii, explicat de cercetători

©

Autor:

Modul în care COVID-19 atacă plămânii, explicat de cercetători
Oamenii de știință au publicat primul model detaliat la nivel atomic al proteinei care înconjoară SARS-CoV-2, legată de o altă proteină umană, esențială pentru menținerea mucoasei plămânilor. Lucrarea care arată modul în care interacționează cele două proteine, publicata recent în revista Nature Communications, ajută la explicarea modului în care virusul ar putea provoca leziuni pulmonare extinse la pacienții cu COVID-19 și care sunt deosebit de vulnerabili. Constatările pot accelera căutarea de medicamente pentru a bloca cele mai severe efecte ale bolii.

„Prin obținerea detaliilor la nivel atomic ale interacțiunilor proteice putem explica de ce apare deteriorarea și am putea demara căutările unor inhibitori care pot bloca în mod specific aceste interacțiuni”, a declarat autorul principal al studiului, Qun Liu, un biolog de la Laboratorul Brookhaven. „Dacă putem găsi inhibitori, atunci virusul nu va provoca aproape la fel de multe daune. Acest lucru ar putea oferi persoanelor cu sănătate compromisă o șansă mult mai bună pentru sistemul lor imunitar de a combate virusul cu succes”.

Oamenii de știință au dezvoltat modelul molecular folosind unul dintre noile microscoape crio-electronice de la Laboratorul pentru Structură BioMoleculară (LBMS) al Brookhaven Lab, o nouă instalație de cercetare cu rol importante în descifrarea detaliilor cu privire la proteinele ​​implicate în COVID-19. Liguo Wang, director de operațiuni științifice al LBMS și coautor al studiului, a explicat că microscopia crio-electronică (crio-EM) este deosebit de utilă pentru studierea proteinelor de membrană și a complexelor de proteine ​​dinamice, care pot fi dificil de cristalizat pentru cristalografia proteinelor, tehnică comună pentru studierea structurilor proteice.

Înțelegerea dinamicii interacțiunii proteice descoperite va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să urmărească evoluția virușilor precum SARS-CoV-2. „Cu cât virusul continuă să circule mai mult, cu atât sunt mai multe șanse să apară noi variante evolutive. Acesta este încă un motiv pentru care este esențial pentru noi să identificăm și să implementăm terapii promițătoare”, a spus Liu. „Pe lângă prevenirea celor mai severe infecții, medicamentele care tratează eficient COVID-19 ne vor menține înaintea acestor mutații.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-12-2022 | creare: 10-06-2021 | Vizite: 465
Bibliografie
How COVID-19 wreaks havoc on human lungs, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210608084001.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum