Modul în care mutațiile genetice comune cauzează cancer renal

©

Autor:

Modul în care mutațiile genetice comune cauzează cancer renal
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Helsinki analizează motivul pentru care mutațiile genetice asociate apariției cancerului renal sunt specifice acestuia și nu altor tipuri de cancer. Conform oamenilor de știință, capacitatea acestor mutații de a determina debutul unei tumori se bazează pe acțiunea factorilor de transcripție proteici, ce reglează funcțiile normale ale celulelor renale sănătoase.
Sakari Vanharanta, autor principal al studiului, explică faptul că lucrarea s-a concentrat în special pe cancerul renal, însă informațiile rezultate în urma acesteia pot fi aplicate unui număr mare de tumori. Acesta menționează și caracterul adesea incurabil al cancerului și necesitatea apariției de noi terapii anti-tumorale, descoperirile realizate de aceștia referitoare la factorii ce inhibă creșterea tumorilor renale fiind esențiale pentru acest țel. În cadrul studiului, tipul de tumoră evaluat a fost reprezentat de carcinomul cu celule clare renale, acesta fiind cel mai frecvent tip de cancer renal, majoritatea populației din Europa prezentând o variantă genetică ce crește riscul de apariție al acestei afecțiuni, potrivit cercetătorilor.

Metoda utilizată pentru identificarea factorilor genetici implicați este una de biologie experimentală, combinată cu o analiză țintită a mostrelor prelevate de la pacienții ce au participat la studiu, pe baza cărora echipa a testat posibilitate a ca factorii de transcripție ce controlează funcțiile specifice renale să fie responsabili de declanșarea proceselor canceroase renale. Astfel, rezultatele indică faptul că mutațiile asociate cancerului renal sunt dependente de factorii de transcripție, care prezintă o activitate intensă în celulele renale normale, aspect observat printr-un experiment în care specialiștii au inactivat expresia genică a acestora, iar mutațiile care duc la apariția cancerului nu au mai determinat creșterea tumorală.

Vanharanta concluzionează subliniind caracterul complex al rolurilor pe care mutațiile genetice le prezintă în procesul de carcinogeneză, ceea ce face dificilă explorarea informațiilor genetice în cadrul terapiilor anticanceroase. Acesta evidențiază posibilitățile de apariție a unor noi tratamente împotriva tumorilor renale prin intermediul studiului curent, sfătuind oamenii de știință să dezvolte, la rândul lor, cercetări ulterioare prin care se poate obține o reducere dramatică a ratei de apariție a cancerului renal, precum și a altor tipuri de cancer.

sursa: News Medical
foto: University of Helsinki, Mostphotos

Data actualizare: 11-08-2022 | creare: 11-08-2022 | Vizite: 245
Bibliografie
Study uncovers how common genetic mutations cause renal cancer, https://www.news-medical.net/news/20220809/Study-uncovers-how-common-genetic-mutations-cause-renal-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum