Cercetătorii au folosit un virus al plantelor pentru a trata cancerele metastatice

©

Autor:

Cercetătorii au folosit un virus al plantelor pentru a trata cancerele metastatice
Un studiu recent efectuat de Universitatea din California San Diego a demonstrat eficacitatea unui tratament experimental derivat dintr-un virus de plantă, în combaterea unei game largi de cancere metastatice la șoareci. Tratamentul se bazează pe nanoparticule create din virusul mozaic al fasoliței, un virus ce infectează plantele de fasoliță sau fasole cu ochi negri (Vigna unguiculata). Aceste nanoparticule au avut un succes remarcabil în îmbunătățirea ratelor de supraviețuire și în suprimarea creșterii tumorilor metastatice în diverse modele de cancer, incluzând cancerul de colon, ovarian, melanomul și cancerul de sân. Rezultate similare au fost observate și la șoarecii cărora li s-au îndepărtat chirurgical tumorile.
Studiul extinde cercetările anterioare ale laboratorului condus de Nicole Steinmetz, profesor de nanoinginerie. Inițial, nanoparticulele virusului de plantă erau injectate direct în tumorile pentru a stimula un răspuns imunitar. Acum, echipa a demonstrat că nanoparticulele administrate sistemic pot îmbunătăți supraviețuirea și pot inhiba metastaza în diverse tipuri de cancer.

Pentru producția nanoparticulelor, cercetătorii au crescut plante de fasole cu ochi negri în laborator și le-au infectat cu virusul mozaicului fasoliței. Virusul, recoltat sub formă de nanoparticule sferice, nu necesită modificări suplimentare pentru utilizare. Eficiența tratamentului a fost testată pe modele de șoareci cu diverse forme de cancer, iar rezultatele indică rate îmbunătățite de supraviețuire și o creștere redusă a tumorilor.

O descoperire notabilă este eficacitatea tratamentului post-chirurgical, care a condus la rate mai bune de supraviețuire și la scăderea recidivei tumorilor la șoarecii operați. Această abordare sugerează că nanoparticulele pot activa sistemul imunitar pentru a respinge boala reziduală și a preveni semințarea metastatică a celulelor tumorale circulante.

Echipa de cercetare plănuiește să inițieze studii clinice, începând cu studii de siguranță și testarea eficacității tratamentului la animalele de companie cu cancer, urmând să exploreze și mecanismele imunostimulatoare ale nanoparticulelor.

sursa: News Medical
foto: Nicole Steinmetz, profesor de nanoinginerie la UC San Diego, folosește nanoparticule de virus vegetal pentru a antrena sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Photo by David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering

Data actualizare: 15-05-2024 | creare: 15-05-2024 | Vizite: 111
Bibliografie
Plant virus-derived treatment shows promise against metastatic cancers, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/Plant-virus-derived-treatment-shows-promise-against-metastatic-cancers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou medicament care deține potențialul de a combate apariția metastazelor
  • „Soldați celulari” concepuți pentru prevenirea metastazelor
  • Terapia iCluster, eficientă împotriva metastazelor ganglionare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum