Momentul apariției răspunsului imun la COVID-19 ar putea contribui la severitatea bolii

Studiul a fost publicat în Journal of Medical Virology.
Răpunsul imun înnăscut, care este prima linie de apărare a organismului, apare imediat după infectare în timp ce răspunsul imun adaptativ, a doua linie de apărare, intervine după câteva zile, dacă virusul nu este eliminat din organism.
Pentru noul studiu, cercetătorii au utilizat un model matematic dezvoltat pentru a înțelege dinamica infecțiilor virale. Cu ajutorul acestuia, ei au evaluat cele două tipuri de răspunsuri imune la bolnavii cu COVID-19 și la cei cu gripă.
Gripa reprezintă o infecție care se instalează rapid: virusul gripal țintește anumite celule de la suprafață tractului respirator superior și le distruge pe majoritatea în 2-3 zile. După ce distruge aceste celule, virusul nu mai găsește ținte celulare pe care să le infecteze și să le distrugă, ceea ce permite răspunsului imun înnăscut să elimine aproape toată încărcătură virală înainte de apariția răspunsul adaptativ.
Totuși, COVID-19 are o perioadă medie de incubație de 6 zile și o evoluție mult mai lentă decât a gripei. Potrivit modelelor matematice, răspunsul imun adaptativ ar putea apărea înainte de distrugerea celulelor țintă, încetinind evoluția infecției și intervenind peste răspunsul imun înnăscut, care are capacitatea de a distruge rapid majoritatea virusului.
Durata lungă a activității virale ar putea duce la o reacție exagerată a sistemului imun, denumită și furtună de citokine, care distruge celulele sănătoase și determină leziuni tisulare.
Unii bolnavi cu COVID-19 trec prin 2 faze ale bolii, una în care starea lor pare să se amelioreze iar apoi în care se agravează iar explicația ar putea fi dată de interacțiunea dintre răspunsul imun înnăscut și cel adaptativ. Este posibil ca efectul combinat al celor 2 tipuri de răspuns să reducă temporar încărcătura virală, până la un nivel scăzut. Totuși, dacă virusul nu este complet eliminat iar celulele țintă se regenerează, acesta poate să înceapă din nou atacul.
Abordarea terapeutică propusă de autorii noului studiu este administarea pe termen scurt a unui medicament imunosupresor în primele faze ale bolii, care ar putea îmbunătăți prognosticul pacienților. Medicamentul imunosupresor potrivit ar putea întârzia apariția răspunsului imun adaptativ, prevenind interacțiunea dintre acesta și răspunsul imun înnăscut și astfel, determinând eliminarea mai rapidă a virusului și a celulelor infectate.
Unele studii mici din China au arătat că pacienții care au primit medicamente imunosupresoare precum corticosteroizi, au raportat rezultate mai bune decât cei care nu au primit.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Controlul pandemiei cu SARS-CoV-2 pe termen lung depinde de intensitatea și durata imunității
- Abordare nouă pentru stoparea răspândirii SARS-CoV-2, propusă de cercetătorii americani
- Plasma sanguină a pacienților vindecați de coronavirus ar putea încetini răspândirea bolii
- De ce COVID-19 infectează doar anumite animale?
- Perioada „critica” covid ??
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Alergie la paracetamol si aspirina