Informații suplimentare cu privire la mecanismul de acțiune al virusul SARS-CoV-2 la nivelul celulelor pulmonare
Autor: Teodorescu Mihai

Oamenii de știință au raportat prima hartă a răspunsurilor moleculare ale plămânilor umani la infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Prin combinarea celulelor alveolare umane bioinginerate cu o tehnologie extrem de precisă de spectrometrie de masă, cercetătorii Facultății de Medicină a Universității din Boston au identificat proteinele și căile gazdă din celulele pulmonare ale căror niveluri se modifică la infectarea cu SARS-CoV-2. Cercetătorii au descoperit că un tip crucial de modificare a proteinelor, numită „fosforilare”, devine aberantă în celulele pulmonare infectate. Studiul arată că SARS-CoV-2 provoacă modificări anormale în cantitățile de proteine și frecvența fosforilării proteinelor în interiorul celulelor. Modificările ajută virusul să se înmulțească, iar în cele din urmă să distrugă celulele sănătoase, ceea ce poate duce la leziuni pulmonar.
Potrivit cercetătorilor, imediat ce SARS-CoV-2 intră în celulele pulmonare, acesta începe rapid să exploateze resursele de bază ale celulei, care sunt altfel necesare pentru creșterea și funcționarea normală a celulei. „Virusul folosește aceste resurse pentru a prolifera în timp ce evită atacul sistemului imunitar al corpului. În acest fel se formează noi virusuri care ulterior ies din celula pulmonară epuizată.”, explică autorul corespondent Andrew Emili, profesor de biochimie la BUSM.
În cadrul studiului, au fost examinate celulele alveolare pulmonare după infecția cu SARS-CoV-2. Pentru a înțelege cu precizie ce modificări apar, în funcție de perioada de timp trecută de la contractarea virusului, au fost examinate celulele la una, trei, șase și respectiv 24 de ore după infecție. Toate proteinele din celulele alveolare infectate și neinfectate, corespunzătoare diferitelor momente de timp, au fost extrase și etichetate cu etichete unice de codare a barei numite „etichetă de masă tandem”. Rezultatele au arătat că celulele pulmonare infectate cu SARS-CoV-2, comparativ cu cele neinfectate, au prezentat modificări dramatice în abundența a mii de proteine și evenimente de fosforilare. În plus, datele arată că virusul SARS-CoV-2 induce un număr semnificativ din modificări încă de la o oră după infecție.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lipsa miros, gust.
- Testat pozitiv cu covid 19
- Pana cand apar simptome covid?
- Presiune cerebrala post covid, posibil edem cerebral
- Gust si miros diminuate (covid 19)
- Covid la varstici si coenzima Q10
- Infecție covid 19.