Multe femei au neclarități legat de ghidurile și beneficiile uleiului de pește și probioticelor în timpul sarcinii

©

Autor:

Multe femei au neclarități legat de ghidurile și beneficiile uleiului de pește și probioticelor în timpul sarcinii
Un studiu observațional transversal publicat în European Journal of Nutrition a investigat consumul de ulei de pește și probiotice sub formă de suplimente alimentare în rândul femeilor însărcinate din patru țări europene (Finlanda, Italia, Polonia și Regatul Unit). Cercetătorii au dorit să înțeleagă mai bine:
  • Frecvența utilizării acestor suplimente în timpul sarcinii;
  • Gradul de cunoaștere al recomandărilor naționale referitoare la aceste produse;
  • Credințele și atitudinile gravidelor față de posibilele beneficii pentru mamă și făt.

Datele existente sugerau că acizii grași polinesaturați cu lanț lung (în special DHA și EPA) și probioticele pot exercita diverse efecte benefice asupra dezvoltării fetale și a stării de sănătate a mamei. Totuși, recomandările oficiale diferă de la o țară la alta, iar dovezile științifice complete nu sunt încă unanim acceptate.

Context

Uleiul de pește (DHA/EPA):
  • Acizii grași polinesaturați (în special DHA) sunt importanți pentru dezvoltarea cerebrală și a vederii la făt.
  • Aportul zilnic de ~200 mg DHA în timpul sarcinii este propus în anumite ghiduri, fie din pește (minimum 1-2 porții/săptămână), fie prin suplimente.
  • Unele țări (precum Polonia) recomandă explicit suplimentarea cu DHA în sarcină, în timp ce în altele (Italia, Finlanda, UK) nu există o recomandare fermă.

Probioticele sunt definite drept „microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, aduc un beneficiu pentru gazdă”. Unele cercetări sugerează potențiale efecte pozitive, precum reducerea riscului de eczemă infantilă, îmbunătățirea imunității materne ori scăderea inflamației. Totuși, recomandări naționale oficiale pentru folosirea lor în sarcină sunt rare, iar cercetările existente nu sunt suficient de concludente pentru directive clare la nivel de politici de sănătate.

Metodologie

Studiul a inclus 1.780 de femei însărcinate, recrutate prin rețelele sociale (Facebook) și alte surse (ex. pagini web dedicate) în intervalul iulie 2018 – iunie 2019. Au fost incluse femei cu vârsta între 18-45 de ani, rezidente în Finlanda, Italia, Polonia sau Regatul Unit, care cunoșteau limba locală.

Participantele au completat un chestionar online cu informații despre: caracteristici socio-demografice, indicele de masă corporală înainte de sarcină (IMC), stil de viață (activitate fizică, fumat, consum de alcool), consumul altor suplimente (ex. vitamine prenatale, fier, acid folic), precum și date despre ulei de pește și/sau probiotice (frecvența, doza zilnică, componenta nutrițională etc.).

Evaluarea consumului

Cercetătorii au cerut participanților să trimită fotografii ale ambalajului suplimentelor folosite, să ofere linkuri web sau să descrie detaliat numele produsului și conținutul acestuia. Astfel, s-a putut calcula doza zilnică de DHA și EPA, precum și speciile de bacterii (pentru probiotice) conținute. Au fost luate în considerare doar suplimentele consumate cel puțin o dată pe săptămână în perioada sarcinii.

Conștientizarea recomandărilor

Chestionarul a inclus secțiuni dedicate nivelului de informare al gravidelor privind recomandările naționale/guvernamentale despre consumul de ulei de pește și/sau probiotice în:
  • Pre-concepție
  • Sarcină
  • Alăptare

Analiza statistică

S-au folosit teste de tip chi-pătrat pentru variabile categorice și Kruskal-Wallis pentru date continue. Au fost create modele de regresie multinomială pentru a identifica asocieri între consumul de ulei de pește/probiotice și variabile demografice (paritate, vârstă, statut marital, IMC, fumat etc.).

Rezultate

Caracteristicile generale ale participantelor

  • Total 1780 femei: 536 din Finlanda, 539 din Italia, 584 din Polonia, 121 din UK.
  • Majoritatea aveau nivel de educație universitar. Aproximativ două treimi erau la prima sarcină (primipare).
  • IMC pre-sarcină: 63% aveau greutate normală; cele mai mari proporții de suprapondere/obezitate s-au înregistrat în Finlanda și UK.

Consum de ulei de pește

  • 49% (670/1356) dintre participantele care au oferit detaliile produselor au utilizat suplimente cu ulei de pește.
  • Frecvența zilnică de consum varia între 62% (Finlanda) și 83% (Polonia).
  • DHA mediu din supliment a fost de ~220 mg/zi, iar EPA mediu de ~70 mg/zi.
  • Polonia a avut cel mai ridicat procent de utilizare a suplimentelor de ulei de pește (77%), ceea ce reflectă recomandările oficiale naționale (200 mg/zi DHA).

Consum de probiotice

  • 10% (132/1356) dintre participantele cu date complete au raportat utilizarea de probiotice.
  • Cea mai mare pondere a utilizării s-a observat în Finlanda (18%), urmată de UK și Italia, iar cel mai mic consum în Polonia (~3%).  
  • Speciile de bacterii predominante au fost:
Lacticaseibacillus rhamnosus (Finlanda și Polonia)
• Bifidobacterium lactis (Italia)
• Combinat (Bif. lactis și L. acidophilus) în UK.

Cunoașterea recomandărilor

  • Majoritatea gravidelor prezentau incertitudini despre ghidurile naționale legate de uleiul de pește și probiotice în sarcină/alăptare.
  • Polonia, singura țară cu recomandare explicită pentru uleiul de pește, a avut și cele mai bune rezultate privind conștientizarea (56% dintre femei știau despre recomandarea oficială).
  • În rest, o proporție semnificativă din Finlanda, Italia și UK considera eronat că există indicații oficiale de utilizare a uleiului de pește.

Credințe despre efectele benefice

Ulei de pește (DHA/EPA):
  • Polonezele au fost cele mai convinse că DHA e benefic pentru dezvoltarea cerebrală și vizuală a fătului; finlandezele, cele mai sceptice.
  • Aproximativ 45% dintre participantele din Finlanda considerau (incorect) că uleiul de pește crește riscul de sângerare la naștere.  
Probiotice:
  • Majoritatea femeilor (peste jumătate) au fost de acord că probioticele sunt benefice pentru sănătatea microflorei intestinale materne și imunitatea mamei.
  • Finlanda a avut procentul cel mai ridicat de gravide care cred că probioticele pot reduce riscul de eczemă infantilă, în timp ce în Italia, Polonia și UK doar <10% au indicat acest aspect.

Factori asociați cu utilizarea

  • Femeile care foloseau ulei de pește și probiotice erau mai frecvent la prima sarcină (primipare).
  • Educația superioară era comună la majoritatea participantelor; cu toate acestea, chiar și între femeile educate, nivelul de conștientizare corectă a recomandărilor și efectelor suplimentelor varia în funcție de țară.
  • Nu s-au găsit diferențe semnificative în obiceiurile alimentare (ex. consum de legume, cereale integrale) între utilizatoarele de suplimente și cele care nu foloseau suplimente.

Concluzii

Acest studiu a pus în evidență:
  • Utilizare crescută a uleiului de pește (~50% dintre gravide), comparativ cu alte cercetări anterioare care raportau rate de 4-16% în diferite țări, cu excepția Islandei, unde există un consum similar (~50%).
  • Utilizare scăzută a probioticelor (~10%), cu variații mari între țări (cel mai mare procent în Finlanda).
  • Rolul recomandărilor oficiale: Polonia, singura țară care recomandă suplimente de DHA în sarcină, a avut și cea mai mare rată de utilizare a uleiului de pește. Nivelul de informare corect despre aceste ghiduri a fost totodată cel mai ridicat în Polonia.
  • Credințe și atitudini: Există multe neclarități și unele percepții eronate (de ex., riscul crescut de sângerare la naștere din cauza DHA), ceea ce sugerează nevoia unei mai bune comunicări și consilieri din partea personalului medical.

În ciuda studiilor care susțin beneficii potențiale (în special pentru DHA), există încă lacune de cunoaștere și absența unor recomandări oficiale uniforme pentru suplimentarea cu probiotice. Cercetătorii subliniază importanța sfaturilor personalizate privind dieta și suplimentele, în special acolo unde aportul alimentar de pește este scăzut sau unde ar putea exista avantaje suplimentare (ex. risc de alergii la copii).

Implicări practice

  • Profesionalizarea consilierii nutriționale în sarcină este esențială, deoarece unele gravide pot depăși anumite limite de siguranță pentru alte suplimente, iar altele pot rămâne cu necesități neacoperite (ex. DHA).
  • Informarea adecvată a viitoarelor mame despre dozele și efectele uleiului de pește și probioticelor poate contribui la prevenirea confuziilor și a miturilor legate de potențiale riscuri în sarcină.
  • Diferențele culturale și de politici publice (lipsa/ existența unor ghiduri) pot influența semnificativ comportamentul de consum de suplimente.

În cele patru țări studiate (Finlanda, Italia, Polonia, UK), aproximativ jumătate dintre gravidele participante au consumat ulei de pește și ~1 din 10 au utilizat probiotice. Polonia, având recomandări naționale clare, a prezentat cel mai ridicat nivel de conștientizare și utilizare a suplimentelor cu DHA. În ceea ce privește probioticele, Finlanda a avut cea mai mare rată de consum, deși și aici persista incertitudine în rândul gravidelor despre eficacitatea și siguranța pentru copil.

Aceste date subliniază necesitatea unei informări consistente și a unor ghiduri mai clare, pentru a optimiza starea de sănătate a mamei și a copilului.

Data actualizare: 09-04-2025 | creare: 09-04-2025 | Vizite: 86
Bibliografie
Fish oil and probiotic food supplements: consumption and attitudes of pregnant women in four European countries. Jaakkola, K., Koivuniemi, E., Hart, K., Mazanowska, N., Roccaldo, R., Censi, L., Egan, B., Mattila, L., Buonocore, P., Löyttyniemi, E., Raats, M., Ruggeri, S., Wielgos, M., Laitinen, K. European Journal of Nutrition (2025). DOI: 10.1007/s00394-025-03654-5, https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-025-03654-5

Image by freepik on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum