Musetel - Matricaria recutita

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Matricaria recutita, Chamomilla recutita

Denumire populara: musetel; mamorita, marariul cainelui, matricea, moruna, mositel, musatea, muscatel, musetel de camp, ochiul boului, poala sf. Marii, roman, romanit, romanita, romasca

Descriere: Specie ierboasa, inalta de 5-60 cm, cu miros aromat. Plantele sunt mai mici si neramificate in saraturi, locuri batatorite, dar inalte si bogat ramificate ca buruiana in lan sau ca planta cultivata. Capitulele, caracteristice, su flori lingulate sterile pe margine si flori tubuloase fertile pe receptaculul bombat si gol la interior.

Partile utilizate: Florile.

Actiune: Nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), antispastic, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antiinflamator, antimicrobian, amar, faciliteaza vindecarea ranilor.

Indicatii terapeutice: O lista cu utilizarile medicale ale musetelului ar trebui sa fie foarte lunga; include insa insomnie, anxietate, depresie la menopauza, pierderea apetitului, indigestie, diaree, colici, dureri gripale, nevralgie, prima dentitie, ameteala, rau de masina, conjuctivita, inflamatii ale pielii, urticarie, etc.

Probabil cea mai larga utilizate este ca nervin, pentru a relaxa si a tonifica sistemul nervos, mai ales atunci cand anxietatea si tensiunea cauzeaza simptome digestive - gaze, colici, ulcer. Aceasta caracteristrica de concentrare asupra problemelor digestive si psihologice in acelasi timp este un mare beneficiu pentru remediile din plante utilizate in stres si anxietate.

Ca planta antispastica, actioneaza asupra nervilor si muschilor periferici, relaxand in mod indirect intreg corpul. Atunci cand corpul este relaxat, se relaxeaza si psihicul. Se pot preveni durerile si crampele musculare, sau in picioare si abdomen. Uleiul esential adaugat la baie relaxeaza corpul dupa o zi stresanta.

Fiind bogat in uleiuri esentiale, actioneaza asupra sistemului digestiv, incurajand functionarea corecta - relaxeaza peretii intestinelor, amelioreaza durerile si ajuta la eliminarea gazelor. Este un remediu intern antiinflamator eficient pentru sistemul respirator si cel digestiv. O simpla cana de ceai de musetel amelioreaza indigestia, calmeaza inflamatii precum gastrita si ajuta la prevenirea ulcerului. Inhalarea uleiurilor esentiale ajuta la tratarea membranelor mucoase din sinusuri si plamani.

Musetelul este un antimicrobian usor, ajutand corpul sa distruga sau sa reziste la microorganisme patogenice. Azulene, unul dintre componentii uleiului esential, este bactericid pentru infectiile cu Streptococ si Stafilococ. Uleiul din 0,10 g de flori de musetel distruge in 2 ore o cantitate dubla de toxine stafilococice.

Ca anticataral ajuta corpul sa indeparteze surplusul de mucus din sinusuri. Poate fi utilizat la raceli si reactii alergice. Mucusul nu este o problema in sine, dar productia in exces dovedeste raspunsul corpului la o infectie si indepartarea excesului de hidrocarbonatilor din organism.

Proprietatile antiinflamatoare explica utilizarea plantei intr-o gama larga de probleme intestinale. Administrata oral sau ca si clisma, ajuta in colita si sindromul colonului iritabil.

Combinatii: Intra in formula ceaiului anticolitic, gastric, contra colicilor pentru adulti si copii, sudorific, pentru gargara.

Preparare si administrare: Musetelul se poate utiliza in toate formele de preparare ale plantelor medicinale. Din planta proaspata sau uscata se face ceai. Tinctura este o metoda excelenta de a asimila toate componentele plantei. Pentru infuzie se folosesc 2-3 lingurite de planta, timp de 10 minute, de 3-4 ori pe zi. Tinctura – 1-4 ml de trei ori pe zi.

Data actualizare: 03-08-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 6828
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!