N6 - un anticorp care neutralizează 98% dintre tulpinile HIV

©

Autor:

N6 - un anticorp care neutralizează 98% dintre tulpinile HIV
Oamenii de știință de la US National Institutes of Health (NIH) au descoperit un anticorp produs de sistemul imun al unui pacient infectat cu virusul HIV, care are capacitatea de a neutraliza 98% dintre tulpinile testate ale acestui virus, inclusiv cele rezistente la alți anticorpi din aceeași clasă.

Până acum, identificarea unui astfel de anticorp a fost foarte dificilă, din cauza abilității ridicate a virusului HIV de a răspunde la atacul sistemului imun. De aceea, această descoperire ar putea deschide calea pentru dezvoltarea de metode de prevenție (vaccin anti-HIV) și de tratament al bolii.

Anticorpul se numește N6 și este de 10 ori mai puternic decât VRC01, un anticorp din aceeași clasă, care în studiile clinice pe primate a protejat împotriva HIV timp de 6 luni, iar în studiile clinice pe oameni a progresat până la faza a doua.

Când cercetătorii au expus anticorpul N6 la 181 de tulpini ale virusului HIV, acesta a distrus 98% dintre ele, inclusiv 16 din 20 de tulpini rezistente la alți anticorpi din aceeași clasă. Progresul este mult mai mare comparativ cu anticorpul VRC01, care împiedică până la 90% din infecțiile produse de tulpinile HIV.

Cercetătorii atrag însă atenția că abilitățile acestui anticorp au fost deocamdată demonstrate doar în condiții de laborator, de aceea este necesară testarea lui și în studii clinice pe pacienți, de aceea recomandă un optimism precaut.

Studiul a fost publicat în jurnalul Immunity.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 29-03-2019 | creare: 17-11-2016 | Vizite: 2449
Bibliografie
Scientists have identified an antibody that neutralises 98% of HIV strains, link: https://www.sciencealert.com/scientists-have-identified-an-antibody-that-neutralises-98-of-hiv-strains
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Un nou tratament împotriva HIV a fost aprobat de FDA
  • Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum