Nanoroboții cu acțiune terapeutică împotriva ulcerului gastric

©

Autor:

Nanoroboții cu acțiune terapeutică împotriva ulcerului gastric
O serie de nanoroboți au fost dezvoltați de cercetătorii din cadrul Universității din California pentru a trata ulcerul gastric.

Antibioticele convenționale administrate pe cale orală pot fi atacate și distruse de acizii gastrici, dar acești roboți miniaturali par să reziste la condițiile din sistemul gastric și să se deplaseze până la infecția bacteriană. S-a observat că 5 zile de tratament cu antibiotic încapsulat în nanoroboți s-a dovedit a fi mai eficient decât tratamentul obișnuit.

Acest nou tratament combină neutralizarea acidului cu acțiunea terapeutică. Micii roboți utilizează acidul gastric pentru energie – magneziul reacționează cu acidul, producând bule de hidrogen ce propulsează micromotoarele la țintă. Nu doar că reacțiile chimice conferă energie micromotoarelor, dar reduc și aciditatea din stomac. Stratul de antibiotic este sensibil la acea scădere a nivelului acidului, astfel că acesta este eliberat.

Ulterior, nivelul pH-ului din stomac revine la normal după 24 de ore, iar microroboții biodegradabili sunt dizolvați fără a rămâne reziduuri în urmă. Astfel, aceste microdispozitive acționează în dublu sens: asupra ulcerului gastric și asupra infecției bacteriene.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Communications.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 15-03-2019 | creare: 25-08-2017 | Vizite: 1064
Bibliografie
These Tiny Robots Can Swim Through Acid to Deliver Stomach Ulcer Drugs Directly, link: https://www.sciencealert.com/smart-micromotors-are-braving-stomach-acids-to-heal-ulcers-in-mice
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nano-tehnologia - utilitate în vindecarea leziunii acute de rinichi
  • Ce e un pansament gastric?
  • Nanotehnologia ADN-ului este sigură pentru uz medical
  •