Nanomedicamentele pot reduce efectele toxice și pot crește eficacitatea chimioterapiei

©

Autor:

Nanomedicamentele pot reduce efectele toxice și pot crește eficacitatea chimioterapiei
Nanomedicamentele, de obicei medicamente ascunse în membranele grase nanoscopice (lipozomi), au potențialul de a transforma tratamentele de chimioterapie, îmbunătățind administrarea medicamentelor și reducând efectele secundare toxice.
O nouă cercetare, efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), identificat că medicamentul Fluorouracil este cu 100% mai eficient în țintirea tumorilor (mai degrabă decât a țesuturilor înconjurătoare) atunci când este administrat folosind o formulare lipozomală.

În Australia, aproximativ 150.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în fiecare an. În același timp, cancerul reprezintă o cauză principală de deces la nivel mondial, aproape unul din șase decese fiind atribuit unei afecțiuni oncologice. Chimioterapia este utilizată în mod regulat pentru a trata multe tipuri de cancer, Fluorouracil fiind un medicament important utilizat în tratament. Efectele secundare ale acestui medicament pot include greață și vărsături, oboseală, căderea părului, diaree sau constipație, fluctuații de greutate, infecții frecvente și răni bucale.

Studiul actual arată că efectele adverse ale chimioterapiei ar putea fi reduse prin administrarea medicamentului Fluorouracil folosind o formulare lipozomală optimizată. Descoperirea ar putea schimba modul în care se administrează chimioterapia, oferind o calitate mai bună a vieții pentru mii de pacienți cu cancer.

„Formulările lipozomale pot îmbunătății siguranță și eficiență medicamentelor pentru cancer, deoarece prelungesc retenția medicamentelor încapsulate și pot viza mai bine tumorile. Cu toate acestea, optimizarea acestora pentru medicamentele pentru chimioterapie s-a dovedit întotdeauna o provocare. Abordarea noastră de micro-dializă este prima care cuantifică modul în care livrarea specifică a lipozomilor de Fluorouracil poate reduce creșterea tumorii cu mai puține efecte secundare toxice”, declară cercetătorul principal și co-director la Centrul UniSA pentru Inovare Farmaceutică, profesorul Clive Prestidge.

sursa: Science Daily
foto: University of South Australia

Data actualizare: 15-03-2022 | creare: 15-03-2022 | Vizite: 469
Bibliografie
Stealth nanomedicines combat cancer and cut toxic effects of chemo, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220310100008.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sistem pentru monitorizarea durerii în cazul pacienților oncologici
  • O nouă combinație de medicamente pentru cancerul pulmonar
  • Cercetătorii regândesc chimioterapia clasică pentru a depăși rezistența la tratament în cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum