Nasterea postmatura

©

Autor:

Nasterea postmatura
Nasterea postmatura reprezinta intarzierea aparitiei bebelusului pana in jurul celei de-a 42-a saptamana si insuficienta placentara care se manifesta prin scaderea masei placentare si insuficienta functionala (fatul nu mai primeste cantitati suficiente de nutrienti si oxigen). Drept rezultat fatul va suferi de malnutritie.

Fiecare copil vine pe lume intr-un mod cu totul aparte. Unii mai devreme, altii mai tarziu, cu mai mult sau mai putin ajutor dar de fiecare data imbogatindu-ne existenta si bucurandu-ne ochii. Cele mai norocoase mamici trec printr-o sarcina normala, fara prea multe batai de cap iar cand ceasul suna, bebelusul le zambeste multumit pentru prima data. Sunt insa cazuri in care sarcina necesita o atentie speciala.

De cele mai multe ori data nasterii nu poate fi stabilita cu exactitate. In general o sarcina dureaza 40 de saptamani sau 280 de zile la de prima zi a ultimei perioade menstruale. Aceasta metoda de a calcula data nasterii este viabila doar in cazul unui ciclul menstrual regulat de 28 de zile; in cazul in care ciclul menstrual este neregulat – cum ar fi cel cu o durata mai lunga, cand probabilitatea de a naste mai tarziu creste. Acelasi lucru este valabil si in cazul unui ciclu cu o durata mai scurta, ceea ce determina o nastere inainte de termen.

Cauzele nasterii postmature

Variatia biologica reala este un factor mai putin probabil decat datarea inexacta a ciclului menstrual. Desi este o metoda larg raspandita in calculul datei nasterii, exista un grad ridicat de eroare mai ales in randul femeilor care sufera de tulburari ale ciclului menstrual, care au folosit pastile anticonceptionale sau care au sangerari in primul trimestru de sarcina. Riscul de a avea o nastere post matura include factori precum: femeile aflate la prima sarcina sau cele care au avut o probleme similara cu la sarcina anterioara, sexul masculin al fetusului, obezitatea sau alti factori genetici. In 30 % din cazuri factorii genetici materni sunt responsabili de aceasta etiologie.

Cea mai eficienta metoda de a afla data nasterii este efectuarea unei sonograme in primul trimiestru de sarcina. Obstreticianul masoara lungimea fetusului si marimea sacului gestional care vor determina termenul nasterii.

Urmarile unei nasteri postmature

  • Axfixierea fatului in timpul nasterii
  • Aspirarea de meconiu (primul material fecal al fatului se poate scurge spontan in lichidul amniotic; inhalat de fat poate provoca niveluri scazute de oxigen in sange si la creier la fat in timpul travaliului)
  • Hipoglicemie neonatala
  • Suferinta fetala (incetinirea activitatii cardiace)
  • Encefalopatie neonatala
  • Moarte infantila in primul an de viata

Simptome

  • Piele incretita, uscata, de culoare galben-verzuie
  • Cute la nivelul palmelor si al talpilor
  • Unghii lungi
  • Pilozitate capilara pronuntata
  • Depozit redus de grasimi
  • Ochii larg deschisi

Tratament

Dupa o serie de investigatii (antecedente medicale, stabilirea varstei gestationale a fatului, toleranta acestuia la anumite medicamente si terapii si starea generala de sanatate) medicul poate stabili inducerea fortata a travaliului.

In timpul nasterii este masurat ritmul cardiac al fatului prin care se monitorizeaza daca aceasta este scazuta ca urmare a diminuarii cantitatii de oxigen. In functie de schimbarile survenite pe parcursul monitorizarii si a identificarii unei suferinte fetale se recomanda cezariana de urgenta.

Cezariana este cea mai indicata optiune in cazul in care fatul are o greutate prea ridicata sau sufera de disproportie cefalopelviana si nu poate patrunde prin canalul nasterii.

In cazul in care este stabilita prezenta meconiului in lichidul amniotic iar nou nascutul este letargic, acesta este aspirat cu ajutorul intubatiei traheala pentru asigurarea unei cai respiratorii libere. Pentru a preveni hipoglicemia este administrata glucoza si intensficata hranirea cu lapte matern. Astfel se urmareste echilibrarea greutatii noului nascut printr-o nutritie eficienta.

Data actualizare: 29-12-2019 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 6468
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mecanismul de nastere in prezentatia craniana
  • Epiziotomia
  • Amintirile despre durerile nașterii sunt influențate de intensitatea lor (nu de durata) și de epidurală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum