Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut

Ce este un nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni?
Nevul (alunița) este o pată cutanată care poate fi de diferite dimensiuni și culori (de la galben deschis la brun închis), și care poate fi din punct de vedere morfologic reliefată, plană sau acoperită de fire de păr. Pigmentul acestor nevi este produs de celule de la nivelul pielii care se numesc melanocite.
Nevul congenital înseamnă că alunița este prezentă pe corp încă de la naștere. Nevul congenital de mari dimensiuni se referă la faptul că alunița respectivă are dimensiunile mai mari decât palma aceleiași persoane, sau acoperă mai mult de 2% din suprafața corpului, sau atunci când este acoperită o mare parte a unei regiuni anatomice mari (exemplu: localizare pe maini, picioare, cap, trunchi). Totuși este dificil de precizat exact când un nev este considerat de mari dimensiuni și când nu. (1)
Frecvența și cauzele apariției nevilor congenitali
Nevul congenital de mari dimensiuni are o prevalență de 1 caz la 20.000 de nou născuți din întreaga lume.
În literatură sunt descrise două mutații genetice responsabile de apariția nevului congenital de dimensiuni mari, cea mai fecvent întânlită genă este NRAS și mai rar, gena BRAF. Aceste gene mutante determină proliferarea celulelor pigmentare (melanocite) de la nivelul pielii, acest proces fiind numit mutație somatică. (2, 3)
Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut
Diagnosticul nevilor congenitali de mari dimensiuni se pune în primul rând pe baza examinării clinice, fiind ușor de recunoscut la nivelul pielii având în vedere întinderea mare a acestora. Majoritatea pacienților primesc diagnosticul încă de la naștere. Se poate efectua investigații complementare, spre exemplu dermatoscopia pentru confirmarea diagnosticului. Alte elemente sugestive care ajută la punerea unui diagnostic corect sunt: localizarea nevului, prezența firelor de păr, paternul globulos, și neapărat nevul trebuie să fie prezent pe piele încă de la naștere, chiar dacă nu este diagnosticat în acel moment.
Din păcate nu există tratament medicamentos pentru nevul congenital de mari dimensiuni, de aceea el trebuie urmărit în evoluție de medicul dermatolog care va ține sub observație evoluția lui prin efectuarea unor poze periodic și va măsura dimensiunile nevului. Uneori este necesară prelevarea unei biopsii pentru a verifica prezența sau nu a unor celule canceroase.
Problemele puse de aspectul estetic al acestor nevi congenitali de mari dimensiuni îi determină pe pacienți să apeleze la chirurgia estetică pentru îndepărtarea acestora. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestor nevi este recomandată și în cazul în care medicul consideră că există un risc mare de a se transforma într-o formă de cancer de piele, sau în cazul în care rezultatul biopsiei indică prezența celulelor canceroase. Având în vedere că acest tip de nev necesită excizia unei zone întinse de epiderm, acea zonă are nevoie și de implantarea unei grefe de piele. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că excizia nevului congenital de dimensiuni mari nu este întotdeauna cea mai bună opțiune și că fiecare caz este diferit. Medicul va decide necesitatea intervenției chirurgicale în funcție de mai mulți factori: evoluție, aspect, riscuri, etc.
Persoanele își doresc îndepărtarea chirurgicală a nevului din considerente strict estetice, trebuie bine informate astfel încât să aibă aștepări realiste de la procedură, deoarece locul incizat se va vindeca cu cicatrice. (4, 5)
Posibile complicații ale nevilor congenitali de mari dimensiuni:
- Transformarea în melanom (cancer de piele), deși nu este încă dovedit în ce măsură acesti nevi congenitali de mari dimensiuni se pot transforma malign
- Probleme psihologice, emoționale, stima de sine scăzută până la apariția depresiei din cauza aspectului estetic al acestor nevi
(2) Giant congenital melanocytic nevus, link: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/giant-congenital-melanocytic-nevus#genes
(3) Giant Congenital Melanocytic Nevus, link: https://rarediseases.org/rare-diseases/giant-congenital-melanocytic-nevus/
(4) Giant congenital nevus, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001453.htm
(5) Nevus Removal, link: https://www.nevus.org/nevus-removal
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Am o cicatrice in zona pubiana
- Alunita suspecta
- Alunita la subrat
- Alunita umflata si dureroasa la atingere pe scalp
- Alunite cu puncte negre
- Înţepătură alunita
- Este posibil si normal sa ai pe corp alunite care sa difere la culoare sau la forma ?
- Tumora benigna sau melanom?
- Alunita cu "probleme"
- Alunita cu cos