Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja

©

Autor:

Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
Potrivit unei meta-analize publicate în revista Journal of the American Academy of Dermatology, melanomul nu apare în cazul alunițelor sau petelor deja existente pe piele, ci se dezvolta în alunițele nou apărute. Prin urmare, pentru depistarea melanomului încă din primele stadii, este foarte importantă monitorizarea pielii și detectarea petelor noi.

Meta-analiza cuprinde 38 de studii privind 20.126 de cazuri de melanom. Rezultatele au indicat faptul că mai puțin de o treime (29,1%) dintre cazuri a apărut la alunițele și petele deja existente pe pielea pacientului. Majoritatea melanoamelor (70,9%) au fost alunițe nou apărute (de novo). Mai mult decât atât, melanoamele dezvoltate pe un nev deja existent au un prognostic mai favorabil, față de leziunile noi.

Autorii studiului sfătuiesc toate persoanele să-și autoexamineze pielea și să monitorizeze alunițele pe care le au, precum și pe cele nou apărute. Este indicat și ajutorul unui partener, care să examineze zona spatelui. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, orice pată, mâncărime, sângerare sau modificare survenită trebuie să fie examinată de un dermatolog.

Alte indicații pentru populație sunt evitarea razelor directe ale soarelui, purtarea hainelor care acoperă brațele și membrele, precum și folosirea cremelor de protecție solară cu FPS (SPF) 30 sau mai mare. Aceste creme trebuie să ofere un spectru larg de protecție, împotriva razelor UVA și UVB.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele. Boala începe cu transformarea melanocitelor în celule canceroase și continuă cu răspândirea acestora în țesuturile și organele din jur (prin sânge și limfă). În mod normal, melanocitele produc melanină, pigmentul care dă culoare pielii.

Expunerea la radiațiile ultraviolete din razele soarelui, dar și din lămpile cu ultraviolete de la solar, crește riscul apariției melanomului. Cazurile de cancer sunt tot mai frecvente la persoanele sub 40 de ani, însă dacă este detectat în fazele incipiente - înainte de răspândirea celulelor în organism - boala poate fi tratată cu succes.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 31-08-2017 | creare: 31-08-2017 | Vizite: 3612
Bibliografie
Melanomas mostly from from new spots rather than existing ones, link: https://www.news-medical.net/news/20170829/Melanomas-mostly-from-from-new-spots-rather-than-existing-ones.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Paradoxul utilizării cremelor solare
  • Alunițele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum