Cum arată eczemele, de ce apar și cum se tratează

©

Autor:

Cum arată eczemele, de ce apar și cum se tratează

Eczema cunoscută și sub numele de dermatită atopică, este o afecțiune ce are impact asupra funcției de barieră a pielii, provocând o senzație de mâncărime, uscăciune și de eritem (roșeață). (1)

Dermatita atopică apare preponderent la copii, dar nu exclude celelalte categorii de vârstă.
Din cauza afectării funcției protectoare a pielii, aceasta este mult mai predispusă la infecții și la uscăciune. (2)

Sunt eczemele simptomatice?

Apariția eczemelor la nivelul corpului vin întotdeauna însoțite de simptome, precum:

  • Piele uscată
  • Mâncărime, ce poate deveni severă, mai ales pe parcursul nopții
  • Piele îngroșată, crăpată, solzoasă
  • Pete de o culoare variabilă, de la roșii până la gri-maronii (2)


De obicei, apariția petelor la nivelul pielii au o predispozitție mai mare pentru anumite zone, precum:

  • Mâini, picioare, genunchi, glezne
  • Încheieturi
  • Gât
  • Piept
  • Plica cotului
  • Față și scalp pentru sugari (2)


Apariția eczemelor poate să apară și pe fondul altor afecțiuni prezente, precum astm, alergii, depresie, anxietate și lipsa somnului. (2)

Care sunt cauzele apariției eczemelor?

În apariția eczemelor sunt implicați o serie de factori, precum:

  • Sistemul imun: în cazul apariției de eczeme, sistemul imun poate reacționa excesiv, provocând inflamații cutanate. De asemenea, eczemele pot să apară și pe fondul unui sistem imunitar slăbit
  • Transmiterea genetică: există un risc mai mare de a dezvolta eczeme cutanate atunci când aveți antecedente de dermatită în familie sau suferiți de astm bronșic, febra de fân sau aveți diverse alergii.
  • Mediul înconjurător: expunerea la diverse substanțe din mediu vă poate afecta sau irita pielea, precum expunerea la fum de tutun, poluanți atmosferici, săpunuri dure sau țesături precum lână. Umiditatea scăzută (aerul uscat) vă poate usca pielea și provoca mâncărime, iar umiditatea ridicată poate accentua senzația de mâncărime.
  • Agenți stresori: un nivel de stres crescut vă poate slăbi imunitatea, provocând eczema sau agravând existența ei. (2)


Cine este la risc de a dezvolta eczeme?

Cu toate că acestea apar preponderent în copilărie, eczemele pot să apară la orice vârstă. Există un risc mai mare pentru:

  • Femei
  • Afro-americani
  • Persoane diagnosticate cu astm bronșic sau febra de fân
  • Persoane ce au antecedente de dermatită alergică, astm sau febra de fân (1)


Există mai multe tipuri de eczeme?

Printre cele mai frecvente tipuri de eczeme se numără:

  • Dermatita atopică
  • Dermatita de contact (Iritantă sau alergică)
  • Eczema mâinii
  • Eczeme dishidrotice
  • Dermatita seboreică
  • Eczema numulară
  • Dermatită de stază (3)

Dermatita atopică

Aceasta este una dintre formele severe și de lungă durată ale eczemelor. Pielea are un caracter inflamator, cu mici vezicule ce se pot crăpa și elibera un lichid limpede. Persoanele ce suferă de dermatită atopică se confruntă adesea cu erupții cutanate, moment în care simptomele se înrăutățesc, sau prezintă remisii. (3)

Dermatita de contact

Acest tip de dermatită, cunoscută și sub numele de „eczeme de contact iritante” apare în contextul existenței unor triggeri, cum ar fi substanțele chimice (acizi, agenți de curățare, săpunuri), abraziune sau căldură.

De obicei, pielea reacționează repede la agenții iritanți, dar există situații când reacționează lent, în aproximativ 48, până la 96 de ore. Dermatita de contact se manifestă prin senzația de mâncărime la nivelul pielii și roșeață. (3)

Eczema mâinii

Eczema mâinii este adesea confundată cu pielea deshidratată și uscată. Se manifestă prin producerea unor pete groase, solzoase și roșii care pot crăpa pielea până la sângerare.

Eczema mâinii poate avea aceeași etiologie precum eczema de contact, fiind declanșată de diverși agenți iritanți și alergeni.

Preponderent, persoanele care suferă de acest tip de eczemă sunt persoanele ce lucrează în servicii de curățenie, catering, coafură, asistență medicală și locuri de muncă mecanice. (3)

Eczeme dishidrotice

Eczemele dishidrotice se caracterizează prin apariția unor vezicule de mici dimensiuni, la nivelul mâinilor și picioarelor, în special pe suprafața degetelor, palmelor și tălpilor. (3)

Acestea pot provoca o senzație de mâncărime care poate să perturbe somnul și timpul de lucru.

Din punct de vedere al etiologiei, se consideră că pot să apară drept efect secundar al perfuziilor de imunoglobulină intravenoasă, tratament pentru anumite afecțiuni și boli ale sistemului imunitar. (3)

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică sau sub numele de eczemă sau mătreață a scalpului, este o afecțiune cronică ce se dezvoltă sub forma unor pete albe sau galbene. Acestea apar la nivelul zonelor grase, precum scalp, fața sau urechi.

Dermatita seboreică nu apare drept răspuns la o reacție alergică, comparativ cu alte tipuri de eczeme. Microorganismele care trăiesc la nivelul pielii pot contribui la dezvoltarea acestor eczeme. (3)

Eczema numulară

Dermatita numulară, cunoscută și sub numele de eczemă discoidă, apare mult mai frecvent la persoanele în vârstă.

Numele de eczemă discoidă este în strânsă asociere cu petele rotunde sau leziunile în formă de monedă, cu caracter eruptiv, ce apar la nivel de brațe, picioare sau trunchi. Acestea pot evolua către vezicule, care în urma spargerii lor, pot forma cruste. (3)

Dermatită de stază

Dermatita de stază este cunoscută și sub numele de eczemă venoasă sau dermatită gravitațională, având drept etiologie afectarea circulației sanguine, în special venele de la nivelul membrelor inferioare.

Acest tip de dermatită se poate trata și cu ajutorul unor ciorapi de compresie sau medicamente topice. (3)

Diagnosticul eczemelor

De regulă, pentru a putea pune diagnosticul de eczemă sau de dermatită atopică, nu este necesar niciun test de laborator. Acest diagnostic poate fi pus de către medic prin simpla examinare fizică a pielii și prin analiza istoricului medical personal. (4)

În unele situații, se poate utiliza „ patch testing ”, plasturi la nivel cutanat, cu scopul de a exclude alte boli de piele. (4)

Dermatita de contact poate avea un aspect similar cu psoriazisul, ambele cauzând pete roșii la nivelul pielii. Pot fi deosebite prin aspectul marginilor, care în psoriazis sunt foarte bine definite, iar pielea are un aspect de solzi groși. (1)

Tratamentul eczemelor

Tratamentul eczemelor (dermatitei atopice) este un lucru mai greu de realizat din cauza faptului că apariția lor nu poate fi controlată. În unele situații necesită diferite tratamente în decurs de luni sau ani pentru a reuși să controlați eczemele. (1, 4)

Chiar și atunci când tratamentul are succes, simptomatologia poare reveni după o anumită perioadă de timp. (4)

Cu toate acestea, având în vedere că unele tipuri de eczeme sunt provocate de expunerea la anumiți triggeri, precum mediul înconjurător sau agenți stresori, evitarea acestora vă pot ajuta în tratamentul eczemelor. (1)

Medicație împotriva apariției eczemelor:

  • Cremă sau unguent corticosteroid: au rolul de a controla mâncărimea pielii și ajută la repararea funcției de barieră a pielii.
  • Inhibitori de calcineurină: precum tacrolimus (Protopic) and pimecrolimus (Elidel). Aceste medicamente pot fi utilizate de la vârsta de 2 ani. Vă pot afecta sistemul imun, motiv pentru care este recomandat să vobiți cu un medic înainte.
  • Antibiotice: medicul vă poate prescrie antibiotice dacă vă confruntați cu eczeme și infecție cutanată, pentru o scură perioadă de timp.
  • Antiinflamatoare
  • Noi opțiuni: Food and Drug Administration (FDA) a aprobat utilizarea unor noi anticorpi monoclonali pentru persoanele ce nu răspund la alte tratamente. La momentul actual această este o variantă scumpă de tratament. (4)


În privința copiilor, se recomandă părinților să identifice potențialele surse sau produse cu caracter iritant care pot afecta pielea copilului. Se recomandă evitarea temperaturilor extreme și aplicarea de creme sau uleiuri pe pielea copilului, imediat după baie. (4)

Este recomandat părinților să își îmbrace copiii în haine de bumbac, deoarece lâna, mătasea și țesăturile artificiale, precum poliesterul, pot irita pielea. (4)

Majoritatea copiilor ce suferă de aceste eczeme, vor experimenta o îmbunătățire a acestora până la momentul în care vor ajunge la pubertate. Există și unii copii care vor continua să dezvolte aceste eczeme și mai târziu în adolescență. (1)

În cazul adulților, această boală poate fi bine gestionată, cu o bună îngrijire și tratament al pielii, chiar dacă vor mai exista remisii pe parcursul vieții. (1)

Metode de prevenție împotriva eczemelor:

  • Hidratați-vă pielea de cel puțin două ori pe zi
  • Este recomandat să identificați și să evitați factorii declanșatori care agravează eczemele, precum săpunuri, detergenți, praf și polen.
  • Faceți duș sau baie cu o apă caldă și nu fierbinte: apa fierbinte poate avea efect defavorabil asupra pielii
  • Folosiți doar săpunuri delicate pentru a nu irita suplimentar pielea. (2)


Recomandări

Eczemele sau dermatita atopică reprezintă o boală cronică care poate fi ținută sub control. Pentru acest echilibru necesită să vă cunoașteți bine organismul pentru a putea elimina contactul cu posibilele surse declanșatoare ale eczemelor.

Pentru un tratament ideal este bine să apelați la un medic atunci când este nevoie, pentru a evita alte posibile complicații.


Data actualizare: 01-10-2021 | creare: 01-10-2021 | Vizite: 17037
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Importanța produselor emoliente pentru pielea cu dermatită atopică
  • Duritatea apei și rolul ei în apariția eczemei
  • Astmul, febra fânului și eczemele au peste 100 de mutații genetice comune (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum