Căderea părului la femei - există un tratament eficient?

©

Autor:

Căderea părului la femei - există un tratament eficient?

Aproximativ una din trei femei dezvoltă alopecie (căderea părului) la un moment dat în decursul vieții. Dintre femeile în post-menopauză, la două din trei apare subțierea părului sau zone lipsite de păr. De cele mai multe ori, alopecia are un impact mai profund asupra femeilor decât la bărbați, deoarece este mai puțin acceptată din punct de vedere social. Astfel, problema poate afecta la nivel emoțional o femeie, scăzând calitatea vieții. (1)

Există numeroase cauze posibile pentru apariția alopeciei, inclusiv anumite boli, medicamente și suplimente (cele utilizate în cancer, artrită, depresie, boli cardiace, gută, hipertensiune arterială), radioterapia în zona capului, stres emoțional sau fizic, modificări hormonale (datorate sarcinii, nașterii, menopauzei, bolilor de tiroidă), ereditatea sau ea poate apărea o dată cu înaintarea în vârstă. (1, 2)

Pentru a descrie alopecia, medicii utilizează de obicei clasificarea Ludwig.

  • Tipul I de alopecie se referă la o rărire ușoară a părului, care poate fi mascată la coafor.
  • Tipul II se caracterizează prin scăderea volumului părului și lărgirea evidentă a liniei mediane.
  • Tipul III descrie o rărire difuză a părului și se poate vedea vârful capului. (1)


Căderea părului la femei - există un tratament eficient?

Tratamentul se administrează în funcție de cauza alopeciei:

  • Dacă pierderea părului se datorează stresului sau modificărilor hormonale, așa cum se întâmplă în sarcină, atunci cel mai probabil nu este nevoie de un tratament, întrucât căderea părului va înceta la un moment dat (3)
  • Dacă alopecia are ca și cauză un deficit nutrițional, atunci se pot recomanda suplimente, spre exemplu multivitamine și biotină 3-5 mg, zilnic (3)
  • Pentru alopecia ereditară, cel mai frecvent utilizat medicament este minoxidil, care se administrează fără prescripție medicală, sub formă de lichid, spumă sau formulă cu șampon. Pentru a crește eficacitatea, se recomandă aplicarea produsului pe pielea scalpului o dată pe zi (la bărbați, de două ori pe zi). Majoritatea persoanelor preferă forma de spumă, pe care o aplică pe părul umed. Produsele ce conțin minoxidil contribuie la creșterea din nou a părului, la încetinirea ratei de cădere a părului sau la ambele. De obicei, durează cel puțin 6 luni până ca tratamentul să își exercite efectul. Dacă beneficiile sunt evidente, atunci produsul trebuie continuat pe termen nedefinit.


Efectele adverse posibile sunt iritarea scalpului și creșterea nedorită a părului pe zonele de piele adiacente de pe față și mâini. (4)

Alte medicamente împotriva alopeciei care au fost studiate dar încă nu au fost aprobate sunt spironolactona și alți anti-androgeni, finasteride și alți inhibitori de enzimă alfa-reductază, estrogeni, analogi de prostaglandină, steroizi și tratamente cu lumină. (3)

Din cauza faptului că androgenii (testosteron) pot accelera căderea părului la femei, în tratamentul alopeciei se pot recomanda medicamente antiandrogenice. Astfel, unele femei cu alopecie androgenică care nu răspund la Minoxidil ar putea beneficia de adăugarea spironolactonei, mai ales cele cu sindromul ovarelor polichistice. Câteva dintre efectele adverse care pot apărea sunt creșterea în greutate, pierderea libidoului, depresie și fatigabilitate. (1)

Deoarece deficitul de fier ar putea fi o cauză de alopecie la unele femei, medicul ar putea prescrie și suplimente cu fier. Factorii de risc pentru un nivel scăzut de fier sunt dieta vegetariană, istoricul de anemie sau menstruațiile abundente. (1)

Femeile în premenopauză nu ar trebui să ia medicamente împotriva căderii părului fără a utiliza și contraceptive, întrucât numeroase tratamente printre care și minoxidil și finasteride nu sunt sigure în sarcină sau la persoanele care doresc să rămână însărcinate. (3)

O altă opțiune este transplantul de păr, o procedură utilizată în America încă din 1950 pentru tratamentul alopeciei androgenice. Ea presupune îndepărtarea unei bucăți mici de scalp din zona posterioară a capului și plasarea ei la nivelul părților fără păr. Posibilele efecte adverse ale acestei proceduri sunt foliculita și căderea părului în zona unde s-a făcut transplantul. (1, 3)

Căderea părului la femei - sfaturi pentru a opri căderea părului:

1. Adoptarea unei diete mediteraneene

Un studiu din 2018 a arătat că o dietă care conține legume crude și verdețuri proaspete, precum dieta mediteraneană, ar putea reduce riscul alopeciei androgenice sau ar putea încetini apariția. Cele mai bune rezultate au fost raportate la participanții care au consumat cantități crescute de legume și verdețuri, timp de peste 3 zile pe săptămână. (5)

2. Consumul de proteine

Având în vedere că foliculii de păr sunt formați în majoritate din keratină, o proteină, consumul de proteine ar putea preveni căderea părului. Un studiu din 2017, care a inclus 100 persoane cu alopecie, a observat că aceștia aveau deficite nutriționale severe, inclusiv de aminoacizi, din care sunt formați proteinele. Exemple de alimente bogate în proteine sunt ouăle, nucile, fasolea, mazărea, puiul, lactatele cu conținut scăzut în grăsimi și curcanul. Totuși, cercetătorii susțin că sunt necesare mai multe studii în această privință. (5)

3. Consumul de vitamina A

Vitamina A este formată din retinoizi, care stimulează creșterea părului. De asemenea, vitamina A ar putea regla și nivele de sebum, menținând scalpul mai sănătos și cu o capacitate mai mare de a reține firele de par. Alimente bogate în vitamina A sunt cartofii dulci, ardeiul dulce și spanacul. (5)

4. Consumul de vitamina D

Un studiu din 2018 sugerează că deficitul de vitamină D se asociază cu alopecie iar suplimentarea ar putea ajuta la creșterea din nou a părului. Dozele recomandate ar fi de 800-1.000 UI, zilnic. (5)

5. Administrarea de biotină

Biotina, sau vitamina B7, are rol în sinteza de acizi grași la nivelul organismului, un proces esențial pentru creșterea părului. Dozele recomandate ar fi de 3-4 mg zilnic. (5)

6. Spălarea frecventă a părului

Spălarea zilnică a părului ar putea proteja împotriva căderii părului prin menținerea curată și sănătoasă a scalpului. Sunt recomandate șampoanele cu formulă ușoară întrucât cele mai puternice ar putea usca părul, ducând la ruperea lui. (5)

7. Aplicarea pe păr a uleiului de cocos și a uleiului de măsline

Potrivit unei analize din 2018, uleiul de cocos ar putea preveni distrugerea firului de păr. El conține acid lauric care ajută la legarea proteinelor la nivelul părului, protejându-l astfel împotriva ruperii de la rădăcină. Aplicarea uleiului de păr pe scalp ar putea ajuta la o circulație mai bună a sângelui, stimulând creșterea din nou a firului de par.

Uleiul de măsline poate fi utilizat ca și balsam de par, protejându-l de uscăciune și rupere. Uleiul de măsline face parte și din dieta mediteraneană, care ar putea ameliora căderea genetică a părului. Se recomandă aplicarea direct pe par a câteva linguri de ulei de măsline și menținerea acestuia timp de 30 de minute, după care părul se spală. (5)


Data actualizare: 02-09-2020 | creare: 02-09-2020 | Vizite: 7741
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  •