Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?

©

Autor:

Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?

Problemele pielii precum alunițele, negii, papiloamele cutanate, petele maro și multe altele sunt cauzate de unele dezechilibre hormonale, infecții cu anumite tulpini virale sau modificări ale stilului de viață.

Alunițele

Mulți oameni se nasc cu alunițe și, deși acestea pot dispărea de-a lungul anilor, cele mai multe durează pe întreaga durată de viață. Principalele motive de îngrijorare se nasc în cazul în care alunițele se dezvoltă sau se schimbă repede, deoarece aceste modificări pot anunța dezvoltarea de melanom - un tip grav de cancer de piele.

Cum pot fi eliminate alunițele?

Medicul va efectua în mod obișnuit o biopsie la nivelul pielii utilizând un instrument similar unui aparat de ras pentru a rade alunița, folosind un dispozitiv circular pentru a îndepărta o secțiune a aluniței sau folosind un bisturiu pentru a o elimina integral. (1) Alunițele plate, care nu sunt suspecte, pot fi îndepărtate într-un mod similar sau prin folosirea unui laser.

Cicatrici după procedura de îndepărtare a alunițelor?

În mod normal, nu vei suferi o durere severă pe măsură ce zona se vindecă. Indiferent de tipul de îndepărtare a alunițelor pe care ai ales să-l folosești, medicul ar trebui să ofere câteva recomandări pentru a păstra zona cât mai curată.

Pentru pacienții fără cusături, se poate folosi un amestec de apă și săpun delicat peste rană cel puțin o dată pe zi, urmat de aplicarea unui unguent, cum ar o cremă antibacteriană înainte de aplicarea unui bandaj adeziv.

Dacă ai avut cusături, medicul va recomanda ca pentru câteva zile să păstrezi zona cât mai uscată posibil și să eviți orice tip de exerciții fizice care presupun mult efort.

În cele din urmă, după intervenție, vei avea o cicatrice. Mărimea cicatricii depinde de mărimea aluniței și de tipul de procedură la care ai apelat. Pentru zonele sensibile din punct de vedere cosmetic, cum ar fi fața, este adesea preferată excizia directă a alunițelor, iar cicatricea rezultată este o linie subțire, dreaptă, care poate fi adesea orientată astfel încât să se amestece cu creastele naturale din piele.

Dacă te confrunți cu durere după îndepărtarea alunițelor sau dacă observi că alunița crește înapoi, este important să consulți un spacialist.

Opțiuni de îndepărtare a alunițelor la domiciliu

Pacienții pot rămâne uneori cu cicatrici după îndepărtarea chirurgicală a alunițelor. Ca urmare, în majoritatea cazurilor, oamenii optează pentru utilizarea de tratamente de îndepărtare a alunițeor la domiciliu, cum ar fi folosirea cremelor din comerț.

Cu toate acestea, spacialiștii avertizează o atenție crescută la eventualele riscuri care pot apărea. În 2011, au existat câteva incidente în care ingredientele aflate în compoziția acestor creme au provocat arsuri grave, iar produsele au fost retrase de pe piață. (2)

Un alt lucru de reținut este faptul că anumite creme pot duce la dezvoltarea de melanom. Mai degrabă decât să alegi o opțiune de tratament la domiciliu, este întotdeauna mai avantajos să consulți un specialist și să urmezi sfaturile lor pentru tratamente adecvate de piele. Acest lucru este cu atât mai important dacă un pacient are o istorie extinsă de expunere abuzivă la soare sau de fumat.

Riscurile de îndepărtare a alunițelor

Riscurile metodelor de îndepărtare a alunițelor variază de la infecție la alergii anestezice rare și leziuni nervoase foarte rare. Este întotdeauna prudent să alegi un dermatolog sau chirurg cu abilități și experiență adecvate pentru a reduce riscurile asociate cu această procedură.

Petele maronii

Hiperpigmentarea este o problemă destul de comună a pielii. Cunoscută și sub denumirea de melasmă sau chloasmă, în funcție de cauzele apariției, se manifestă prin producerea unor pete maronii, în special la nivelul tenului. Acestea sunt mai frecvente la cei cu un ten deschis și apar mai frecvent la cei care petrec mult timp la soare.

Multe opțiuni de tratament sunt disponibile pentru petele maro de pe piele. Există două tipuri de tratament:

  • 1. Creme și loțiuni.
  • 2. Proceduri medicale.


Cremele și loțiunile necesită disciplină. Pentru a obține rezultate, trebuie să aplici o cremă sau loțiune o dată sau de două ori pe zi timp de săptămâni sau luni. Dacă preferi să utilizezi o cremă sau o loțiune pentru tratarea petelor maro, Academia Americană de Dermatologie recomandă să consulți un dermatolog.

Procedurile medicale care includ terapia cu laser și exfolierea chimică, tind să funcționeze mai repede, dar au un risc mai mare de a provoca efecte secundare.

Tratamentul cu laser: Unul sau două tratamente cu laser pot trata rapid petele maro și vei avea probabil rezultate mai îndelungate decât ca atunci când aplici o cremă.

Laserele pot provoca, de asemenea, unele efecte secundare, cum ar fi crustele sau întunecarea temporară a petelor, pe care nu le vei obține cu cremele. Aceste reacții adverse tind să se estompeze rapid.

Crioterapia: Acesta este un tratament des folosit. Pe durata tratamentului, un dermatolog atacă celulele de la nivelul petelor maronii, prin înghețarea acestora. Tratamentul poate fi dureros, dar este rapid.

După tratament, este posibil să ai dureri, blistere sau roșeață temporară și umflături. Posibilele efecte secundare permanente includ întunecarea petelor sau cicatricile.

Microdermabraziunea: În timpul acestei proceduri, un dermatolog va elimina petele de pe piele. Studiile arată că acest lucru poate fi destul de eficient, mai ales când un pacient urmează și exfolierea chimică.

Într-un studiu, unii pacienți au fost tratați cu microdermabraziune o dată la 2 săptămâni timp de 16 săptămâni. Aproximativ 40% din acești pacienți au văzut că petele de vârstă au dispărut complet. Pacienții care au primit microdermabraziune și exfoliere chimică au avut rezultate mai bune. Jumătate dintre acești pacienți au văzut că petele de vârstă au dispărut complet. (3)

După un tratament cu microdermabraziune, este posibil să apară roșeață ușoară care va dispărea probabil în câteva ore.

Peeling chimic: Acest lucru poate trata efectiv petele de pe mâini. Într-un studiu care a comparat peelingul chimic cu crioterapia, cercetătorii au descoperit că 47% dintre pacienții care au primit exfoliere chimică au avut o scădere de 50% a petelor maro. (4)

Pentru a fi în siguranță și a preveni apariția alunițelor și a petelor maro pe piele este important să te protejezi de expunerea la radiații ultraviolete. Poți face acest lucru prin utilizarea de protecție solară și prin îmbrăcămintea pe care o folosești, metode de prevenție care ar trebui să înceapă de la o vârstă foarte fragedă.

Expunerea la soare experimentată în timpul copilăriei poate avea un efect considerabil mai târziu în viață, deoarece expunerea la radiații ultraviolete pe care o ai în această perioadă va fi vizibilă 20 sau 30 de ani mai târziu.


Data actualizare: 22-10-2018 | creare: 22-10-2018 | Vizite: 11016
Bibliografie
1. Skin biopsy. Url: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/skin-biopsy/about/pac-20384634
2. Adverse effects of a mole removal cream.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=mole+removal+creams
3. What can get rid of age spots?Url: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/age-spots
4. Evidence and Considerations in the Application of Chemical Peels in Skin Disorders and Aesthetic Resurfacing. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921757/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alunițele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
  • Legătura dintre numărul de alunițe și cancerul de piele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum