Nivelul trigliceridelor și al glucozei la 35 de ani pot indica riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață

©

Autor:

Nivelul trigliceridelor și al glucozei la 35 de ani pot indica riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață
Nivelul scăzut al HDL (lipoproteine cu densitate mare) și ridicat al trigliceridelor serice la adulții cu vârsta de 35 de ani sunt asociate cu o incidență mai mare a bolii Alzheimer (AD) la bătrânețe, constată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Boston. Totodată, studiul arată că glicemia crescută măsurată între 51-60 de ani este asociată cu un risc mai mare de AD în viitor. În consecință, ignorarea nivelurilor colesterolului și glucozei la vârsta de 35 de ani poate crește probabilitatea de a face boala Alzheimer mai târziu în viață.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat date obținute de la participanți examinați la intervale de aproximativ patru ani de-a lungul vieții lor adulte, incluși în Framingham Heart Study. Asocierea dintre factorii care influențează riscul cardiometabolic (precum HDL, LDL, nivelul de glucoză, tensiunea arterială, istoricul de fumat, nivelul trigliceridelor sau indicele de masă corporală) și boala Alzheimer a fost investigată la fiecare examen medical și pe parcursul a trei perioade, între 35 și 50 de ani, 51si 60 de ani, respectiv între 61 și 70 de ani.

Rezultatele au arătat că scăderea HDL (colesterolul bun) poate prezice riscul de a dezvolta Alzheimer la vârsta adultă timpurie (35-50 de ani) și mijlocie (51-60 de ani). Totodată, glucoza ridicată în sânge poate fi predictivă pentru Alzheimer dacă este măsurată la mijlocul vârstei adulte. Potrivit autorilor studiului, gestionarea atentă a factorilor de risc începând de la vârsta adultă poate reduce nu doar riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet zaharat, ci și boala Alzheimer.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 387
Bibliografie
Ignoring cholesterol and glucose levels at age 35 may impact the chances of getting Alzheimer's later, link: https://www.news-medical.net/news/20220323/Ignoring-cholesterol-and-glucose-levels-at-age-35-may-impact-the-chances-of-getting-Alzheimers-later.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum