Stimularea electrică a creierului - benefică sau dăunătoare?
Autor: Redacția ROmedic

Aparatele care promit îmbunătățirea performanțelor intelectuale sunt în prezent disponibile online și pot fi achiziționate de oricine dorește, cu un simplu click. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii au simțit nevoia să testeze eficiența reală a noii tehnologii, cu avantajele și dezavantajele sale.
Ca mod de funcționare, dispozitivele utilizează electrozi care permit transmiterea ușoară a impulsurilor electrice spre creier, provocând activitatea specifică zonelor cerebrale stimulate. Așadar, teoretic, un astfel de aparat ar trebui să garanteze oricărui utilizator îmbunătățirea abilităților cognitive. Cu toate actestea, practica arată contrariul.
Echipa de cercetare a Universității Oxford a testat dispozitivul de stimulare cerebrală pe un grup de studenți, în timp ce efectuau niște calcule matematice. Subiecții au avut de rezolvat câteva adunări simple, timp de jumătate de oră, conectați la aparat. Ce nu știau ei era faptul că stimularea cerebrală propriu-zisă a avut loc doar pentru 30 de secunde.
Rezultatele au fost surprinzătoare. Studenții mai buni la matematică au avut o performanță mai slabă decât de obicei, în timp ce aceia mai puțin pregătiți au reușit să se ridice deasupra așteptărilor.
Concluzia cercetătorilor este aceea că stimularea electrică neuronală amplifică abilitățile intelectuale ale persoanelor cu nevoi mai mari, dar reduce performanța cognitivă a celor cu necesități mai reduse.
Potrivit echipei științifice, studiile în domeniu continuă, dar avertismentul cu privire la caracterul sigur al dispozitivelor de stimulare cerebrală rămâne valabilă.
Sursa: The Guardian
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- A fost descoperit rolul unei celule nervoase în apariția bălbâielii
- Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
- Convulsiile epileptice şi depresia ar putea avea cauze genetice comune
- Femeile cu o condiție fizică optimă la 50 ani au un risc cu circa 90% mai mic de a dezvolta demență
- Scleroza multipla (scleroza in placi)
- Hipertensiunea intracraniana la copil
- Anevrism cerebral
- Alzheimer
- Encefalita
- Hemoragia intracerebrala
- Status epilepticus
- AVC ischemic (ischemia cerebrala)
- Hemoragia subarahnoidiana
- Boala difuza cu corpi Lewy
- Neuroştiinţele, mai mult decât un trend
- Neurostimularea medulara si periferica
- INTELIGENTA - mai are remediu ?
- Creier gaurit de la carbonat de litiu
- Senzatia de minte in ceata
- De ce credeti ca am simtit ca-mi pocneste creierul?
- Scurt circuit la creier?
- Intepaturi la creier
- 'Radioul' din creier
- Vagus nerve stimulation (VNS) - Pentru Tratare Epilepsie