Stimularea electrică a creierului - benefică sau dăunătoare?

©

Autor: Redacția ROmedic

Stimularea electrică a creierului - benefică sau dăunătoare?
Dispozitivele folosite pentru stimularea electrică cerebrală pot fi dăunătoare funcționării normale a creierului, avertizează echipa de cercetare de la Universitatea Oxford. Oamenii de știință își susțin afirmațiile cu un studiu recent realizat pe această temă, atrăgând atenția, în mod special, persoanelor care iau în calcul să experimenteze pe cont propriu un astfel de echipament.

Aparatele care promit îmbunătățirea performanțelor intelectuale sunt în prezent disponibile online și pot fi achiziționate de oricine dorește, cu un simplu click. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii au simțit nevoia să testeze eficiența reală a noii tehnologii, cu avantajele și dezavantajele sale.

Ca mod de funcționare, dispozitivele utilizează electrozi care permit transmiterea ușoară a impulsurilor electrice spre creier, provocând activitatea specifică zonelor cerebrale stimulate. Așadar, teoretic, un astfel de aparat ar trebui să garanteze oricărui utilizator îmbunătățirea abilităților cognitive. Cu toate actestea, practica arată contrariul.

Echipa de cercetare a Universității Oxford a testat dispozitivul de stimulare cerebrală pe un grup de studenți, în timp ce efectuau niște calcule matematice. Subiecții au avut de rezolvat câteva adunări simple, timp de jumătate de oră, conectați la aparat. Ce nu știau ei era faptul că stimularea cerebrală propriu-zisă a avut loc doar pentru 30 de secunde.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Studenții mai buni la matematică au avut o performanță mai slabă decât de obicei, în timp ce aceia mai puțin pregătiți au reușit să se ridice deasupra așteptărilor.  

Concluzia cercetătorilor este aceea că stimularea electrică neuronală amplifică abilitățile intelectuale ale persoanelor cu nevoi mai mari, dar reduce performanța cognitivă a celor cu necesități mai reduse.

Potrivit echipei științifice, studiile în domeniu continuă, dar avertismentul cu privire la caracterul sigur al dispozitivelor de stimulare cerebrală rămâne valabilă. 
 
Sursa: The Guardian

Data actualizare: 23-12-2014 | creare: 23-12-2014 | Vizite: 4528
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum