Nou studiu despre îndulcitorul stevia și alterarea compoziției microbiomului intestinal
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul recent publicat în revista Nutrients aduce în prim-plan o tematică de interes major în domeniul nutriției și sănătății intestinale: impactul consumului regulat de stevia, un îndulcitor non-nutritiv, asupra microbiotei intestinale umane. Acest studiu a fost realizat pe un grup de adulți sănătoși, cu greutate normală, și a avut o durată de 12 săptămâni, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului în care stevia poate influența compoziția și funcția microbiotei intestinale.
În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri: un grup de control, un grup timp și un grup care a consumat stevia. Grupul stevia a fost instruit să consume de două ori pe zi câte cinci picături de stevia comercială, evitând în același timp suplimentele probiotice. În schimb, grupul de control nu a avut schimbări dietetice. Pe parcursul studiului, au fost efectuate trei vizite de monitorizare: la începutul studiului, la șase săptămâni și la finalul celor 12 săptămâni.
Analiza microbiotei a fost extensivă, incluzând evaluarea diversității beta și alfa a microbiotei. Rezultatele au arătat că, deși au fost observate unele diferențe la nivelul genurilor bacteriene între grupurile stevia și control, nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția generală a comunității microbiene după cele 12 săptămâni de consum de stevia. Interesant este faptul că stevia a avut un impact semnificativ asupra funcției microbiotei, în special în ceea ce privește biosinteza acizilor grași.
Un aspect cheie al studiului este constatarea că diferitele îndulcitori non-nutritivi pot avea efecte diferite asupra microbiotei intestinale, datorită compozițiilor lor chimice variate. În cazul steviei, chiar dacă nu a modificat semnificativ compoziția microbiotei, a influențat funcția acesteia, ceea ce sugerează că impactul pe termen lung al steviei asupra sănătății intestinale ar putea fi diferit de cel al altor îndulcitori.
În concluzie, studiul oferă o perspectivă nouă asupra relației dintre consumul de stevia și sănătatea microbiotei intestinale, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin implicațiile pe termen lung ale utilizării diferitelor tipuri de îndulcitori non-nutritivi.
sursa: News Medical
foto: TatianaMishina/Shutterstock.com
În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri: un grup de control, un grup timp și un grup care a consumat stevia. Grupul stevia a fost instruit să consume de două ori pe zi câte cinci picături de stevia comercială, evitând în același timp suplimentele probiotice. În schimb, grupul de control nu a avut schimbări dietetice. Pe parcursul studiului, au fost efectuate trei vizite de monitorizare: la începutul studiului, la șase săptămâni și la finalul celor 12 săptămâni.
Analiza microbiotei a fost extensivă, incluzând evaluarea diversității beta și alfa a microbiotei. Rezultatele au arătat că, deși au fost observate unele diferențe la nivelul genurilor bacteriene între grupurile stevia și control, nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția generală a comunității microbiene după cele 12 săptămâni de consum de stevia. Interesant este faptul că stevia a avut un impact semnificativ asupra funcției microbiotei, în special în ceea ce privește biosinteza acizilor grași.
Un aspect cheie al studiului este constatarea că diferitele îndulcitori non-nutritivi pot avea efecte diferite asupra microbiotei intestinale, datorită compozițiilor lor chimice variate. În cazul steviei, chiar dacă nu a modificat semnificativ compoziția microbiotei, a influențat funcția acesteia, ceea ce sugerează că impactul pe termen lung al steviei asupra sănătății intestinale ar putea fi diferit de cel al altor îndulcitori.
În concluzie, studiul oferă o perspectivă nouă asupra relației dintre consumul de stevia și sănătatea microbiotei intestinale, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin implicațiile pe termen lung ale utilizării diferitelor tipuri de îndulcitori non-nutritivi.
sursa: News Medical
foto: TatianaMishina/Shutterstock.com
Data actualizare: 25-01-2024 | creare: 25-01-2024 | Vizite: 369
Bibliografie
Sweetener 'Stevia' does not alter gut microbiota composition, confirms new study, link: https://www.news-medical.net/news/20240122/Sweetener-Stevia-does-not-alter-gut-microbiota-composition-confirms-new-study.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni