Noile alternative naturale pentru zahăr: monellina și brazeina, sigure pentru consum

©

Autor:

Noile alternative naturale pentru zahăr: monellina și brazeina, sigure pentru consum
O cercetare recentă s-a concentrat pe evaluarea toxicității monellinei și brazeinei, proteine dulci naturale recombinante produse de drojdii. Aceste proteine sunt folosite ca îndulcitori artificiali mici pentru a înlocui zahărul în alimente, datorită dulceții lor ridicate și potențialelor beneficii pentru sănătate.
Studiul a evaluat toxicitatea acută, sub-cronică și cronică, precum și proprietățile alergenice și mutagene ale monellinei și brazeinei recombinante. Proteinele testate au fost purificate și evaluarea lor microbiologică a fost realizată prin metode bacteriologice. Experimentele au implicat administrarea zilnică a soluțiilor de proteine și apă pe o perioadă de 21 de zile unor cobai, șoareci și șobolani.

Rezultatele studiului

 • Studiul a arătat că monellina și brazeina sunt non-toxice și sigure pentru organismele mamifere, sugerând potențialul lor larg de aplicare în industria alimentară ca alternative la zahăr.
 • Experimentele de toxicitate acută au indicat că LD50 al proteinelor administrate intragastric este de peste 5.000 mg/kg greutate corporală, fără simptome de intoxicație sau deces.
 • Examinarea macroscopică a organelor la șoareci și șobolani nu a arătat modificări patologice.
 • În ceea ce privește toxicitatea cronică, nu au fost detectate efecte toxice prin alte indicatori, deși la șobolani s-a observat o scădere ușoară a creșterii în greutate spre sfârșitul studiului.
 • Administrarea de brazein a redus ușor, dar semnificativ, nivelurile totale de proteine și globuline la șobolanii masculi și a crescut concentrația de glucoză.
 • La serurile șobolanilor femele, administrarea de monellin a redus nivelurile de fructosamină și colesterol.
 • Brazeina și monellina nu au avut efecte mutagene in vitro pe tulpinile de S. typhimurium TA 100, TA 98 și TA 97, atât în prezența, cât și în absența unui sistem de activare metabolică.

Concluzii

Rezultatele studiului subliniază siguranța utilizării brazeinei și monellinei ca îndulcitori pe bază de proteine în modele experimentale de mamifere, fără semne de intoxicație, mortalitate sau inflamație și fără proprietăți alergenice sau mutagene. Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina siguranța acestora în rândul femeilor însărcinate și al copiilor și pentru a evalua efectele lor asupra microbiotei fecale și metabolismului animal.

sursa: News Medical
foto: John B Hewitt/Shutterstock.com

Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 14-11-2023 | Vizite: 295
Bibliografie
Brazzein and monellin: Safe alternatives to sugar, new research confirms, link: https://www.news-medical.net/news/20231110/Brazzein-and-monellin-Safe-alternatives-to-sugar-new-research-confirms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Noi perspective în folosirea înlocuitorilor de zahăr și efortul de reducere a greutății
 • Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei
 • Influența îndulcitorilor asupra sațietății (studiu)
 •