Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul recent realizată de Universitatea din Leeds în colaborare cu Centrul de Cercetare Rhône-Alpes pentru NutriÈ›ie Umană, condus într-un cadru controlat È™i dublu-orb, a investigat efectele înlocuirii zahărului cu îndulcitori artificiali È™i naturali în alimente asupra senzaÈ›iei de foame È™i nivelurilor glicemiei. Cercetarea face parte din proiectul SWEET, susÈ›inut de Horizon Europe, care include 29 de parteneri europeni din domeniul cercetării, consumului È™i industriei. Scopul principal al studiului a fost de a evalua beneficiile È™i potenÈ›ialele riscuri ale îndulcitorilor È™i amplificatorilor de dulceață în contextul sănătății publice È™i siguranÈ›ei, obezității È™i sustenabilității.
Principalele constatări ale studiului indică faptul că consumul de alimente care conÈ›in îndulcitori produce o reducere similară a senzaÈ›iilor de apetit È™i a răspunsurilor hormonale legate de apetit, comparativ cu alimentele zaharoase. Mai mult, acesta oferă beneficii suplimentare, cum ar fi scăderea nivelului glicemiei, aspect deosebit de important pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste rezultate contrazic rapoartele anterioare conflictuale despre potenÈ›ialul îndulcitorilor de a creÈ™te apetitul, oferind dovezi solide că îndulcitorii È™i amplificatorii de dulceață nu au un impact negativ asupra apetitului È™i sunt benefice pentru reducerea aportului de zahăr.
În cadrul studiului, 53 de adulÈ›i supraponderali sau obezi au consumat biscuiÈ›i care conÈ›ineau fie zahăr, fie substituent natural de zahăr Stevia, fie îndulcitor artificial Neotame, pe parcursul a trei perioade de consum de două săptămâni fiecare, separate prin pauze de 14-21 de zile. Evaluările au inclus măsurători ale nivelurilor de glucoză, insulină È™i hormoni legaÈ›i de apetit, precum È™i autoevaluări ale senzaÈ›iei de saÈ›ietate È™i preferinÈ›elor alimentare.
Rezultatele au arătat că tipurile de îndulcitori testate nu au determinat diferenÈ›e în răspunsurile apetitului sau endocrine comparativ cu zahărul, dar nivelurile de insulină măsurate pe parcursul a două ore după consumul alimentelor au fost reduse, la fel È™i nivelurile glicemiei. Aceste descoperiri subliniază utilitatea îndulcitorilor ca instrumente pentru reducerea consumului de zahăr adăugat, fără a duce la o creÈ™tere compensatorie a apetitului sau aportului energetic, susÈ›inând astfel utilitatea îndulcitorilor pentru gestionarea apetitului, energiei È™i greutății corporale.
Concluziile studiului oferă dovezi cruciale care susÈ›in utilizarea de zi cu zi a îndulcitorilor È™i amplificatorilor de dulceață pentru controlul greutății corporale È™i al glicemiei, contracarând preocupările publice È™i profesionale legate de siguranÈ›a lor.
sursa: News Medical
Principalele constatări ale studiului indică faptul că consumul de alimente care conÈ›in îndulcitori produce o reducere similară a senzaÈ›iilor de apetit È™i a răspunsurilor hormonale legate de apetit, comparativ cu alimentele zaharoase. Mai mult, acesta oferă beneficii suplimentare, cum ar fi scăderea nivelului glicemiei, aspect deosebit de important pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet de tip 2. Aceste rezultate contrazic rapoartele anterioare conflictuale despre potenÈ›ialul îndulcitorilor de a creÈ™te apetitul, oferind dovezi solide că îndulcitorii È™i amplificatorii de dulceață nu au un impact negativ asupra apetitului È™i sunt benefice pentru reducerea aportului de zahăr.
În cadrul studiului, 53 de adulÈ›i supraponderali sau obezi au consumat biscuiÈ›i care conÈ›ineau fie zahăr, fie substituent natural de zahăr Stevia, fie îndulcitor artificial Neotame, pe parcursul a trei perioade de consum de două săptămâni fiecare, separate prin pauze de 14-21 de zile. Evaluările au inclus măsurători ale nivelurilor de glucoză, insulină È™i hormoni legaÈ›i de apetit, precum È™i autoevaluări ale senzaÈ›iei de saÈ›ietate È™i preferinÈ›elor alimentare.
Rezultatele au arătat că tipurile de îndulcitori testate nu au determinat diferenÈ›e în răspunsurile apetitului sau endocrine comparativ cu zahărul, dar nivelurile de insulină măsurate pe parcursul a două ore după consumul alimentelor au fost reduse, la fel È™i nivelurile glicemiei. Aceste descoperiri subliniază utilitatea îndulcitorilor ca instrumente pentru reducerea consumului de zahăr adăugat, fără a duce la o creÈ™tere compensatorie a apetitului sau aportului energetic, susÈ›inând astfel utilitatea îndulcitorilor pentru gestionarea apetitului, energiei È™i greutății corporale.
Concluziile studiului oferă dovezi cruciale care susÈ›in utilizarea de zi cu zi a îndulcitorilor È™i amplificatorilor de dulceață pentru controlul greutății corporale È™i al glicemiei, contracarând preocupările publice È™i profesionale legate de siguranÈ›a lor.
sursa: News Medical
Data actualizare: 29-03-2024 | creare: 29-03-2024 | Vizite: 336
Bibliografie
Sweeteners do not increase hunger and help lower blood sugar, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240328/Sweeteners-do-not-increase-hunger-and-help-lower-blood-sugar-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum