O alimentație care promovează sănătatea planetară poate fi benefică pentru sănătatea omului

O alimentație care promovează sănătatea planetară poate fi benefică pentru sănătatea omului

©

Autor:

O alimentație care promovează sănătatea planetară poate fi benefică pentru sănătatea omului
Obiceiurile alimentare sustenabile sunt legate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare È™i a cancerului, conform concluziilor unui studiu amplu realizat de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia. Studiul indică faptul că există reguli alimentare care sunt benefice atât pentru sănătatea planetară, cât È™i pentru sănătatea personală.
Raportul Comisiei EAT-Lancet descrie modul în care lumea trebuie să îÈ™i transforme producÈ›ia È™i consumul de alimente pentru ca resursele deja limitate să fie suficiente pentru 10 miliarde de oameni în an 2050. Raportul a acoperit È™ase domenii diferite: impactul asupra climei, utilizarea apei, biodiversitatea, acidificarea oceanelor, utilizarea fosforului È™i a azotului.

Dieta EAT-Lancet are valori È›intă pentru aportul zilnic dintr-o selecÈ›ie de alimente diferite È™i constă dintr-o mulÈ›ime de cereale integrale, legume, fructe, nuci, seminÈ›e È™i leguminoase (mazăre, fasole È™i linte) È™i mult mai puÈ›ină carne, zahăr È™i grăsimi saturate, în comparaÈ›ie cu consumul curent. Folosind calcule teoretice, raportul a estimat È™i beneficiile dietei pentru sănătatea umană È™i longevitate.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au studiat peste 22.000 de persoane pentru a investiga legăturile dintre dietă È™i sănătate. Prin crearea unui sistem special de puncte care arată cât de asemănătoare sunt obiceiurile alimentare ale indivizilor cu dieta EAT-Lancet, ei au reuÈ™it să împartă participanÈ›ii în cinci grupuri. Cu cât aderenÈ›a la dieta EAT-Lancet este mai mare, cu atât punctele atribuite conform modelului cercetătorilor sunt mai mari.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 20 de ani, cercetătorii au investigat asocierea dintre dieta È™i mortalitatea participanÈ›ilor. Asocierea a fost ajustată pentru factori precum fumatul, activitatea fizică, IMC È™i consumul ridicat de alcool. Persoanele cu un aport alimentar cel mai apropiat de dieta EAT-Lancet au avut un risc cu 25% mai mic de moarte prematură, comparativ cu persoanele cu cea mai scăzută aderență la dieta EAT-Lancet. Când cercetătorii au investigat cauzele specifice ale morÈ›ii, au reuÈ™it să coreleze dieta EAT-Lancet cu un risc cu 32% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare È™i cu un risc cu 24% mai mic de a muri din cauza cancerului.

sursa: Medical News
foto: Mostphotos

Data actualizare: 13-12-2021 | creare: 13-12-2021 | Vizite: 447
Bibliografie
Sustainable dietary habits are linked to health benefits, shows study, link: https://www.news-medical.net/news/20211209/Sustainable-dietary-habits-are-linked-to-health-benefits-shows-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum