O descoperire recentă poate ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru osteoporoză

©

Autor:

O descoperire recentă poate ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru osteoporoză
Osteocitele, celulele osoase specializate aflate în stadiu matur, ajută la formarea oaselor mai puternice ca răspuns la stresul mecanic, arată un studiu publicat în eLife. Descoperirea poate ajuta oamenii de știință să dezvolte noi tratamente pentru osteoporoză sau alte afecțiuni care contribuie la pierderea osoasă.
Activitățile fizice care exercită stres mecanic asupra oaselor stimulează creșterea oaselor noi. Osteocitele, care reprezintă 90-95% din toate celulele osoase, ajută la detectarea stresului mecanic asupra osului. Apoi, osteocitele reglează degradarea osului slăbit de către osteoclaste (celule cu capacitatea de a distruge țesutul osos pe măsura formării altuia nou) și formarea unui os nou de către osteoblaste (celule formatoare de os).

Cercetările anterioare au arătat faptul că stresul mecanic asupra oaselor mărește numărul de canale de pe suprafața osteocitelor, numite hemichannelurile Cx43. În studiu, cercetătorii au vrut să examineze rolul pe care aceste canale îl joacă în răspunsul la stresul mecanic asupra oaselor. Pentru a face acest lucru, au studiat două tipuri de modele de șoareci. Într-un model, conexiunile dintre celulele osoase, numite joncțiuni gap, au fost afectate, dar hemichannelurile Cx43 au fost întărite. În celălalt grup, atât joncțiunile gap, cât și hemichannels Cx43, au fost afectate.

Echipa a testat apoi ce s-a întâmplat cu osul acestor șoareci, precum și cu șoarecii tipici, atunci când au fost expuși la stres mecanic. Cercetătorii au descoperit că o substanță chimică numită prostaglandină (PGE2) a fost produsă atât la șoarecii tipici, cât și la șoarecii afectați de joncțiunea decalată, ca răspuns la stresul mecanic, iar oasele lor au devenit mai puternice. Pe de altă parte, un astfel de efect nu a fost observat la șoarecii afectați de hemicanal Cx43.

Pentru a confirma faptul că hemichannelurile Cx43 sunt esențiale pentru întărirea oaselor, echipa a dat apoi șoarecilor tipici un anticorp care blochează activitatea hemicanalului Cx43. Ei au descoperit că acest lucru a împiedicat animalele să elibereze PGE2 și a redus consolidarea osoasă ca răspuns la stresul mecanic. Tratarea acelorași șoareci cu PGE2 a restabilit efectele de întărire a oaselor ale stresului mecanic.

Studiul evidențiază hemichannels Cx43 ca o nouă țintă potențială pentru medicamentele pentru tratarea osteoporozei și a altor afecțiuni care cauzează pierderea osoasă. Sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica constatările actuale și a explora potențialul medicamentelor care vizează aceste canale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-02-2022 | creare: 10-02-2022 | Vizite: 395
Bibliografie
Discovery may aid in the development of new treatments for osteoporosis, link: https://www.news-medical.net/news/20220208/Discovery-may-aid-in-the-development-of-new-treatments-for-osteoporosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratament nou pentru osteoporoză inspirat din medicina chineză tradițională
  • Cum să te protejezi de osteoporoză?
  • Medicația optimă pentru tratamentul secvențial al osteoporozei postmenopauzale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum