Cum să te protejezi de osteoporoză?

©

Autor:

Cum să te protejezi de osteoporoză?

Osteoporoza este o afecțiune osoasă caracterizată prin reducerea densității osoase. Aceasta presupune pierderea de masă osoasă, cu scăderea matricei osoase şi a mineralizării osoase şi se asociază unui risc crescut de apariție a fracturilor osoase. În consecință, are loc modificarea patologică a arhitecturii osoase, oasele devenind mai fragile, mai poroase şi mult mai predispuse fracturilor în urma traumatismelor minime.

Riscul de apariție a osteoporezei
creşte paralel cu vârsta, odată cu reducerea fiziologică a țesutului osos în cadrul proceselor naturale de îmbătrânire.

  • După împlinirea vârstei de 30 de ani, se intensifică procesele prin care țesutul osos este dizolvat şi absorbit la nivelul organismului uman şi se reduc procesele de reconstrucție osoasă. Astfel, după împlinirea vârstei de 30 de ani, cu fiecare an ce trece se pierde o mică cantitate osoasă.
  • După împlinirea vârstei de 45 de ani, pierderea de masă osoasă se accelerează şi mai mult din cauza scăderii producției de estrogeni la femei şi a producției de testosteron la bărbați.
  • În jurul vârstei de 60 de ani încep să apară efectele proceselor de degradare osoasă apărute în cadrul osteoporozei.


Osteoporoza poate fi întâlnită la ambele sexe, dar afectează predominant femeile aflate la menopauză.

De ce apare osteoporoza?

Riscul de dezvoltare a osteoporozei depinde foarte mult de grosimea (densitatea) osoasă, de sănătatea persoanei în cauză, de modul de alimentație, de vârstă şi de activitatea fizică zilnică.

Factorii de risc care pot duce la apariția osteoporozei, atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaților, sunt reprezentați de următoarele aspecte patologice:

  • Istoricul familial de osteoporoză. Persoanele a căror rude de gradul I (părinți, frați) sunt diagnosticate cu osteoporoză, prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta această afecțiune, față de celelalte persoane care nu prezintă istoric familial de osteoporoză.
  • Alcoolismul. Consumul crescut de alcool se asociază riscului de osteoporoză şi de fracturi osoase prin scăderea proceselor de formare a țesutului osos.
  • Sedentarismul. Antrenamentul fizic întăreşte sistemul osos, sistemul muscular şi îmbunătățeşte starea de echilibru, scăzând astfel riscul de apariție a tulburărilor de echilibru, de cădere şi de apariție a fracturilor.
  • Deficitul alimentar de calciu sau vitamina D
  • Tulburările de alimentație, precum anorexia
  • Imobilizarea la pat pentru perioade îndelungate de timp
  • Dietele alimentare exagerate, care duc în timp la deficite nutriționale severe.
  • Menopauza predispune la apariția osteoporozei, din cauza reducerii nivelului de estrogeni.


Complicații

Osteoporoza, pe lângă riscul crescut de apariție al fracturilor, se asociază şi anumitor manifestări clinice datorate afectării diferitelor segmente osoase.

Astfel, din cauza tasării vertebrelor secundare oasteoporozei, la nivelul coloanei vertebrale apare durerea cronică însoțită de scăderea în înălțime a persoanei afectate, reducerea mobilității coloanei vertebrale şi apariția cifozei. Toate aceste aspecte îinfluențează în mod negativ calitatea vieții bolnavului în cauză.

Fractura de şold apărută pe fondul osteoporozei este caracterizată din punct de vedere clinic prin durere la nivelul oaselor coxale şi reducerea mobilității articulației şoldului şi poate evolua prin complicații severe (precum embolie) care duc la deces. [1], [2]

Cum să te protejezi de osteoporoză?

Până acum am prezentat boala din punct de vedere al implicațiilor şi a manifestărilor clinice apărute. Cum poate fi însă prevenită apariția acestei afecțiuni, cu toate complicațiile sale severe pe care le include? Un proverb românesc care spune „e mai bine să previi decât să tratezi” ne aminteşte faptul că prevenirea apariției bolii este mult mai simplă, față de tratamentele osoase lungi, costisitoare şi deseori lipsite rezultatul scontat.
În continuare, vom prezenta câteva metode prin care poate fi prevenită apariția osteoporozei:

Exerciții fizice

Antrenamentul fizic reprezintă una dintre principalele metode preventive împotriva osteoporozei. Dintre tipurile de exerciții fizice recomandate de către medicii specialişti împotriva apariției osteoporozei, care asigură menținerea unor oase sănătoase şi puternice, amintim:

  • urcarea scărilor,
  • mersul pe jos,
  • dansul,
  • flotările,
  • jogging-ul,
  • ridicarea de greutăți,
  • exercițiile fizice de întindere musculară,
  • aerobicul.


Se recomandă practicarea acestui tip de antrenament fizic timp de 30 de minute, cel puțin de două sau de trei ori pe săptămână.

Scăderea aportului de sare.

Cercetările realizate în acest sens au demonstrat existența unei legături între consumul crescut de sare şi pierderea de masă osoasă, apărute mai ales în cazul bolnavilor hipertensivi. În mod fiziologic, sarea stimulează eliminarea de calciu prin urină sau prin perspirație, determinând pierderea de masă osoasă în cazul bolnavilor care prezintă deficit de calciu.

Scăderea aportului de cofeină.

Indiferent de sursa de proveniență (ciocolată, ceai sau cafea), cofeina interferează cu procesele de absorbție a calciului. În cazul persoanelor dependente de cofeină, pentru prevenirea osteoporozei se recomandă consumul de cofeină cu moderație. În cazul persoanelor fără deficit de calciu se recomandă treducerea consumului zilnic de cofeină la 300 mg.

Renunțarea la fumat.

Specialiştii din domeniul medical recomandă renunțarea la fumat deoarece, substanțele chimice prezente în componența fumului de țigară prezintă numeroase efecte nocive asupra țesutului osos, favorizând apariția osteoporozei. S-a constatat faptul că substanțele chimice aflate în componența fumului de țigară împiedică vindecarea fracturilor şi determină reducerea proceselor de formare a țesutului osos.

Scăderea consumului de sucuri acidulate.

Cercetările efectuate în anul 2006 în acest sens au demonstrat că un consumul crescut de coca-cola duce la pierderea de țesut osos. Crcetătorii au identificat, de asemenea, în componența sucului coca-cola, alte substanțe chimice care afectează sănatatea sistemului osos. Pe deasupra, majoritatea băuturilor carbogazoase conțin fosfor şi astfel creşterea aportului de fosfor duce la apariția unui dezechilibru între raportul de fosfor cu cel de calciu, favorizând pierderea de masă osoasă.

Atenție la medicația administrată.

Anumite medicamente pot favoriza apariția osteoporozei. Printre acestea se numără corticosteroizii (precum Prednisonul, care duce la subțierea oaselor), antidepresivele (precum inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei), Metotrexatul, Prevacid şi Prilosec (utilizate in scopul combaterii refluxului acid, prin modificarea echilibrului ph-ului gastric), care influențează în mod negativ procesele de absorbție a calciului în organism.

Aport corespiunzător de vitamină D.

Vitamina D este utilă în cadrul proceselor de absorbție, de stocare şi de utilizare a calciului. Producția de vitamină D în organism este stimulată de expunerea la razele solare. De asemenea, o altă sursă importantă de calciu este reprezentată de consumul anumitor alimente, precum lapte sau produse lactate, cereale, suc de portocale. Doza zilnică recomandată de vitamină D este de 600 de unități internaționale la adulți, respectiv 800 unități internaționale în cazul persoanelor aflate peste 70 de ani.

Aport corespunzător de calciu.

Conform Institutului Național de Sănătate, aportul zilnic recomandat de calciu pe zi este de 1 gram. În cazul femeilor aflate peste vârsta de 50 de ani şi în cazul bărbaților aflați peste vârsta de 70 de ani, se recomandă aportul zilnic a 1,2 grame de calciu pe zi. Conform unui raport efectuat de către Institutul American de Medicină în anul 2010, cu excepția adolescenților (aflați în perioada de creştere) şi a vârstnicilor, majoritatea persoanelor obțin doza zilnică recomandată de calciu din alimentația cotidiană. În caz de apariție a deficitului de calciu în organism, se recomandă administrarea suplimentelor de calciu împreună cu vitamina D, pentru o absorbție osoasă mai eficientă a calciului. Lipsa cronică de calciu în organism poate duce la apariția osteoporozei.

Tratamentul hormonal.

La menopauză, scăderea densității masei osoase la femei, însoțită de riscul crescut de dezvoltare a osteoporozei se datorează, în mare parte, scăderii nivelului de hormoni estrogeni. Astfel, tratamentul hormonal poate fi o opțiune medicamentoasă de prevenire şi combatere a osteoporozei la femei, în cazul în care nici o altă formă terapeutică nu poate fi administrată în acest scop, din cauza riscului crescut de apariție a neoplasmului mamar sau a afecțiunilor cardiace pe acest fond hormonal.

Administrarea de bifosfonați pe cale orală.

Bifosfonații sunt principalele medicamente utilizate pentru combaterea osteoporozei. Aceştia sunt reprezentați de următoarele substanțe medicamentoase: Etidronat, Alendronat şi Risedronat. Prin acțiunea lor, aceste medicamente previn apariția fracturilor la nivelul coloanei vertebrale, a articulațiilor membrelor sau a şoldului, în cazul bolnavilor cu pierdere patologică de masă osoasă. Pentru obținerea rezultatelor dorite, se recomandă administrarea acestor medicamente doar sub prescripție medicală, pe stomacul gol, cu 30 sau 60 de minute înainte de micul dejun. [3], [4], [5]

Opțiuni terapeutice în cazul osteoporozei

Conform datelor din literatura de specialitate, odată apărută această afecțiune, nu mai este posibilă refacerea masei osoase. Pot fi descrise însă anumite opțiuni terapeutice, medicamentoase și nonmedicamentoase, care pot încetini și chiar întrerupe progresia bolii.

Tratament nonmedicamentos

Metodele fizice nonmedicamentoase sunt reprezentate de montarea și purtarea brâului sau a corsetului ortopedic, masajul terapeutic, reflexoterapia, acupunctura, tratamentul fitoterapeutic (care presupune utilizarea plantelor medicinale în scopul combaterii osteoporozei, precum ceaiul verde, ceaiul de coada calului, ceaiul de salvie) și efectuarea regulată a exercițiilor fizice specifice în cadrul ședințelor de fizioterapie.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos presupune administrarea de calciu, estrogeni pe cale transdermică sau orală, calcitonină, vitamină D, bifosfonați.

Calcitonina are rolul de a diminua pierderile de masă osoasă apărute la nivelul coloanei vertebrale și este utilă în combaterea durerilor cronice secundare unor fracturi sau unor deformări scheletice.

Bifosfonați reduc riscul de apariție a fracturilor și stimulează creșterea densității osoase.

Administrarea vitaminei D în asocierea calciului au rolul de a scădea riscul de apariție a fracturilor de șold.

Pentru combaterea simptomatologiei se administrează analgezice, miorelaxante și se recomandă frecventarea ședințelor de masaj.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical administrat în cadrul osteoporozei se adresează în mod special fracturilor de șold sau fracturilor de coloană vertebrală care pot apărea ca o complicație pe parcursul evoluției acestei afecțiuni. Acest tratament chirurgical poate presupune fixarea articulației șoldului prin intermediul implanturilor metalice (plăci și șuruburi), înlocuirea (hemiartroplastie) sau protezarea articulației șoldului. În caz de apariție a fracturilor la nivelul coloanei vertebrale se poate realiza vertebroplastia. [3], [4], [5]


Data actualizare: 13-08-2019 | creare: 13-08-2019 | Vizite: 2145
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Osteoporosis Prevention: What You Need to Know, link: https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteoporosis-prevention#1
4. Prevention, link: https://www.nof.org/preventing-fractures/prevention/
5. What You Can Do Now to Prevent Osteoporosis, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/osteoporosis/what-you-can-do-now-to-prevent-osteoporosis
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Factori de risc pentru osteoporoză
  • Cum putem reduce riscul de osteoporoză?
  • Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum