O nouă alternativă la statine

©

Autor:

O nouă alternativă la statine
Un studiu recent prezentat la ENDO 2023 - Reuniunea anuală a Societății Endocrine care a avut loc la Chicago, sugerează că acidul bempedoic, un medicament, reduce riscul de evenimente cardiace similar cu statinele și poate servi ca o alternativă la medicamentele populare care reduc colesterolul.
Statinele sunt de obicei prescrise pentru a scădea nivelurile de colesterol LDL, acesta fiind legat de un risc mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral. Cu toate acestea, unii pacienți prezintă dureri musculare și articulare ca efect secundar al statinelor.

Studiul se bazează pe o nouă analiză a studiului CLEAR Outcomes Trial, care a implicat 13.970 de pacienți cu intoleranță la statine. Studiul a constatat inițial că acidul bempedoic a scăzut nivelul de colesterol LDL cu 21% și a redus evenimentele cardiovasculare cu 13%. Cu toate acestea, a fost incert dacă beneficiile cardiovasculare ale acidului bempedoic erau echivalente cu reducerea riscului obținută prin scăderea colesterolului LDL în aceeași măsură cu statinele.

Analiza recentă a arătat că participanții care au luat acid bempedoic au prezentat un risc scăzut de evenimente cardiace majore în comparație cu cei care au primit un placebo, similar cu reducerea riscului obținută de statine. Acest lucru sugerează că diferite clase de medicamente pentru colesterol oferă beneficii cardiovasculare comparabile.

Studiul a fost susținut de Esperion Therapeutics, producătorul acidului bempedoic.

Colesterolul este o substanță care se găsește în toate celulele, iar nivelurile crescute pot duce la depunerea de grăsime în pereții arterelor, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Scăderea colesterolului cu ajutorul medicamentelor joacă un rol vital în reducerea riscurilor cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 219
Bibliografie
Bempedoic acid may offer an alternative to the popular cholesterol-lowering drugs, link: https://www.news-medical.net/news/20230615/Bempedoic-acid-may-offer-an-alternative-to-the-popular-cholesterol-lowering-drugs.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analiză: Cum scădem LDL-colesterolul prin dietă și medicație
  • Statinele
  • Statine + Colchicină - importanța tratării inflamației alături de scaderea LDL-colesterolului în abordarea aterosclerozei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum