Apa de gură antiseptică reduce bacteriile parodontitei la pacienții cu diabet

©

Autor:

Apa de gură antiseptică reduce bacteriile parodontitei la pacienții cu diabet
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Osaka a explorat legătura dintre sănătatea orală și controlul glicemic în rândul pacienților cu diabet de tip 2. Ei au descoperit că utilizarea unei ape de gură antiseptice, care conține gluconat de clorhexidină, poate reduce numărul bacteriilor asociate cu parodontita, o afecțiune inflamatorie a țesuturilor din jurul dinților. Prin reducerea acestor bacterii virulente - Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola și Tannerella forsythia - unii pacienți au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a controlului nivelului de zahăr din sânge.
În cadrul studiului, au fost colectate probe de salivă și sânge de la 173 de pacienți, la intervale lunare sau bimestriale, pe parcursul unui an. Inițial, timp de șase luni, pacienții au utilizat apă pentru clătirea gurii, urmând ca în următoarele șase luni să folosească apa de gură antiseptică. Aceasta a permis cercetătorilor să compare eficacitatea clătirii cu apă față de cea a apei de gură în reducerea bacteriilor și în controlul nivelului de HbA1c, un marker al controlului glicemic.

Rezultatele studiului au indicat că, deși clătirea cu apă nu a avut efecte semnificative, utilizarea apei de gură antiseptice a dus la o reducere generală a speciilor bacteriene, în special atunci când pacienții au folosit-o de cel puțin două ori pe zi. Interesant, s-a observat că răspunsul la utilizarea apei de gură a variat considerabil între indivizi, tinerii pacienți înregistrând reduceri mai mari ale speciilor bacteriene și un control mai bun al glicemiei în comparație cu utilizarea apei.

Aceste descoperiri subliniază importanța igienei orale în gestionarea bolilor asociate cu inflamația orală, precum diabetul, demența, bolile cardiovasculare și infecțiile respiratorii. Identificarea pacienților care răspund bine la tratamentul cu apă de gură antiseptică ar putea reprezenta o metodă simplă și eficientă de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate de aceste condiții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 15-02-2024 | Vizite: 634
Bibliografie
Antiseptic mouthwash reduces periodontitis bacteria in diabetes patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240214/Antiseptic-mouthwash-reduces-periodontitis-bacteria-in-diabetes-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Parodontita, cauzată în principal de bacteriile orale, mai degrabă decât de genetică
  • Acumularea excesivă de fibrină în gingii poate cauza boala parodontală
  • Terapia topică țintită: un potențial tratament la domiciliu pentru boala parodontală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum