Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient

©

Autor: Redacția ROmedic

Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
Importanța somnului și efectele deprivării de somn asupra organismului au fost intens studiate de-a lungul timpului, majoritatea indicând necesitatea odihnei pentru o funcționare optimă a corpului și creierului.

Un studiu recent a atras însă atenția asupra unui aspect de maxim interes pentru cercetătorii care încearcă să înțeleagă mecanismul prin care are loc declinul cognitiv. Rezultatele acestuia au indicat faptul că îmbătrânirea creierului are loc mai repede dacă nu dormim suficient.

La studiu au participat 66 de persoane de vârsta a treia, cărora li s-au evaluat funcțiile cognitive și li s-au făcut măsurători ale creierului prin scanarea MRI, o dată la doi ani. În plus, a fost ținută o evidență a duratei zilnice a somnului pentru fiecare participant.

Rezultatele au indicat, în cazul celor care dormeau puțin, o accelerare a lărgirii ventriculului, comparativ cu persoanele care se odihneau suficient. Lărgirea ventriculului este un semn al declinului cognitiv și al dezvoltării unor afecțiuni neurovegetative, precum Alzheimer, un factor care nu a fost luat în considerare până acum în cercetare.

Cercetătorii au concluzionat că somnul sub limită (mai puțin de 7 ore pe noapte) ar putea fi considerat un factor agravant al îmbătrânirii creierului. În plus, studiul deschide calea pentru cercetarea privind legătura dintre somn și afecțiunile legate de declinul cognitiv, în special demența.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 09-09-2014 | creare: 09-09-2014 | Vizite: 4459
Bibliografie
Short sleep, aging brain, link: https://medicalxpress.com/news/2014-06-short-aging-brain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul creierului în fericire
  • Somnul la vârsta a treia
  • Sănătatea creierului - cum o menținem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum