Oamenii de stiinta au descoperit biochimia procesului de imbatranire

Data publicării: 17-02-2010

Una dintre cele mai mari enigme ale biologiei este legata de felul in care imbatranesc celulele, iar o echipa internationala de oameni de stiinta, colaborand sub coordonarea Universitatii din Newcastle, in nord-estul Angliei, anunta ca a descoperit raspunsul la aceasta problema, informeaza cotidianul Financial Times.
Raspunsul gasit de acesti oameni de stiinta este complex si nu va oferi, cel putin pentru viitorul apropiat, reteta unui elixir al tineretii sau al prelungirii vietii.
De cealalta parte insa, oamenii de stiinta sustin ca dezlegarea acestei enigme va duce la aparitia unor medicamente mai bune pentru afectiunile legate de imbatranire, asa cum sunt diferite forme de diabet si afectiunile cardiace.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Newcastle, colaborand cu oameni de stiinta de la Universitatea din Ulm, Germania, a folosit o abordare comprehensiva in biologie, folosind modele computerizate si o serie de experimente de laborator pe culturi de celule si pe cobai modificati genetic, pentru a investiga procesul de imbatranire al celulelor. Celulele ajunse in perioada de imbatranire, inceteaza sa se mai divida, iar tesuturile in care se afla incep la randul lor sa dea semne de imbatranire - semne perceptibile fizic, de la ridurile pielii pana la disfunctionalitati cardiace.
Acest studiu, publicat in ultimul numar al revistei Molecular Systems Biology, indica faptul ca atunci cand astfel de celule imbatranite detecteaza ca informatia ADN pe care o contin este alterata puternic, spre finalul ciclului de viata, incep sa transmita niste mesaje interne specifice.
Aceste mesaje interne declanseaza in cadrul mitocondriei celulare, motorul energetic al celulelor, un proces de oxidare a moleculelor de radicali liberi, care in timp comanda celulei fie sa se autodistruga, fie sa nu se mai divida. Scopul acestei reactii naturale este de a opri multiplicarea secventelor ADN alterate, ce pot provoca tumori canceroase.
Descoperirea cercetatorilor de la Universitatea din Newcastle aduce pe un plan secund importanta rolului telomerilor, varfurile protectoare ale terminatiilor cromozomilor umani, ce devin din ce in ce mai scurte, pe masura ce imbatranim.
'Au existat foarte multe speculatii cu privire la necesitatea blocarii eroziunii telomerice pentru a stopa anumite boli ce apar odata cu imbatranirea organismului. Insa, povestea cu telomerii promitea mult prea mult, iar in realitate biologia este ceva mai complicata, 'a comentat prof. Tom Kirkwood, director al Institutului de geriatrie din Newcastle.
Sursa: Agerpres, 17-02-2010, Vizualizari 671
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.