Onicoliza

Onicoliza
Onicoliza este o afectiune a unghiilor intalnita frecvent. Este caracterizata de o separare spontana a unghiei incepand la de la marginea distala libera si progresand proximal. Unghia este separata de structurile subiacente si cele laterale de suport. Mai rar separarea incepe de la partea proximala si se extinde la marginea libera distala, forma observata mai ales in psoriazisul unghiilor - onicomadesis.

Tratamentul onicolizei variaza si depinde de cauza. Este importanta eliminarea factorului etiologic. Onicoliza din psoriazis se poate trata cu corticosteroizi topici. Pacientii vor evita trauma, iritantii si umezeala. Pentru a preveni infectiile cu bacterii si fungi se indica regimuri orale cu antibacterine si antifungice. Cazurile severe lasate netratate pot conduce la pierderea definitiva a unghiei si cicatrice.

Patogenie

Unghiile cu onicoliza sunt de obicei netede, ferme si fara reactive inflamatorie. Onicoliza nu este o boala a matricei unghiei, dar poate apare o decolorare subiacenta unghiei ca rezultat al infectiei secundare. Tratarea factorilor primari si secundari care exacerbeaza conditia este importanta. Lasate netratate, cazurile severe de onicoliza pot determina cicatrizarea patului unghial.

Cauze si factori de risc

Factorii etiologici pot fi exogeni, endogeni, ereditari sau idiopatici. Iritantii de contact, trauma si umezeala sunt cauzele cele mai comune pentru onicoliza.

Cauze sistemice:

Cauzele dermatologice:

Cauze neoplazice:

Factori exogeni nonmicrobieni:
 • trauma mecanica repetitive, dermatita de contact, vopseluri, oje, adezivi pentru unghii, gaz, solventi, decoloranti
 • dermatita de contact iritativa prin imersia prelungita a unghiilor in apa, solutii dulci, expunere la acizi si baze.

Factori microbieni:
 • dermatofitozele: T. rubrum, Trichophyton mentagrophytes
 • ciuperci - candida, bacterii - Pseudomonas, virusuri - herpes simplex.

Cauze madicamentoase prin agenti de fotosensibilizare (expunere la soare):
 • tetracicline, psoralen, fluoroquinolone, cloramfenicol, clorpromazina, doxiciclina
 • minociclina, contraceptive orale, acid aminolevulinic.

Cauze farmacologice:
 • doxorubicina, mitoxantrone, captopril, bleomicina, 5-fluorouracil
 • retinoizi, tetraciclina, etoposide, paclitaxel.

Alte cauze:
 • onicoliza congenitala, onicoliza ereditara partiala
 • onicoliza castigata idiopatica, onicoliza congenitala distala.

Semne si simptome

Persoanele de orice varsta pot prezenta onicoliza, desi este o afectiune a adultilor. Anamneza pacentilor atenta arata de obicei expunerea unghiilor la diferiti agenti de injurie. Unghiile afectate sunt netede, ferme si fara inflamatie. Decolorarea patului unghial se datoreaza infectiei secundare. Separarea spontana a unghiei incepe de la marginea distala libera si progreseaza proximal. Mai rar, separarea incepe de la unghia proximala si se extinde la marginea libera. Unghia este separate de structurile subiacente si laterale.

Diagnostic

Se vor efectua studii pentru a exclude onicomicoza, tratarea cu hidroxid de potasiu a unghiei pentru a evidential fungi. Biopsia unghiei si coloratia cu hematoxilina eozina pentru fungi.

Tratament pentru onicoliza

In functie de cauza onicolizei tratamentul trebuie sa trateze afectiunea de fond. Pacientii trebuie sa evite trauma unghiei afectate si sa pastreze zona uscata. Trebuie sa evite expunerea la iritanti si umezeala, sa poarte sosete din bumbac acasa si din material sintetic la locul de munca daca acesta prezinta un mediu umed.

Injectiile intralezionale cu corticosteroizi
sunt asociate cu distrofia unghiei in psoriazis.

Se practica injectiile cu triamcinolon diluat in faldul proximal unghial la fiecare patru saptamani in 4-6 sedinte. Se aplica antifungice topice cu alilamine sau azoli de doua ori pe zi pentru a evita suprainfectia unghiei. Pentru onicomicoza concomitenta se folosesc fluconazole, itraconazole, terbinafina. Solutia de 1% 5-fluorouracil in masaj de doua ori pe zi pentru 4 luni este eficienta pentru pacientii cu psoriazis. Alte regimuri terapeutice incercate cu rezultate relative pentru onicoliza din psoriazis cuprind PUVA, etretinat oral, hidroxiuree si isotretinoin.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • MIT: Unghiile și părul continuă să crească după moarte
 •