MIT: Unghiile și părul continuă să crească după moarte

©

Autor:

MIT: Unghiile și părul continuă să crească după moarte

FALS


Ce se întâmplă după moarte continuă să fie un mister și să lase loc poveștilor și miturilor, inclusiv despre transformările prin care trece corpul. Una din acestea se referă la creșterea părului și a unghiilor după încetarea vieții, despre care medicii spun că este imposibil se întâmple.

O explicație pentru apariția acestui mit ar putea fi faptul că după moarte, corpul se deshidratează, pielea se usucă și începe să se retragă de sub unghii și de la rădăcina firelor de păr, lăsând falsa impresie că au crescut. Este practic o iluzie optică: țesuturile încep să se micșoreze pe măsură ce apa se pierde (să nu uităm că organismul nostru conține până la 70% apă). Deși unghiile și părul rămân la aceeași dimensiune, par să fie mai mari.

De ce este totuși imposibilă creșterea unghiilor sau a părului după moarte? Deoarece creșterea are loc în urma unui proces hormonal complex, care încetează odată cu moartea. În plus, e nevoie de celule vii care să „alimenteze” firul de păr și unghiile cu proteine (cheratină) și oxigen. Când organismul moare, toate componentele sale au parte de aceeași soartă.

Data actualizare: 01-10-2014 | creare: 01-10-2014 | Vizite: 20548
Bibliografie
Medical myths, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2151163/
Do a person's hair and fingernails continue to grow after death?, link: http://www.uamshealth.com/?id=891&sid=1
Hair and Fingernails continuing to grow after death, link: http://blog.lib.umn.edu/nich0185/myblog/2011/09/hair-and-fingernails-continuing-to-grow-after-death.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificările părului în sarcină, post-partum și menopauză
  • Vitamine pentru un păr sănătos
  • Oamenii de știință au identificat gena implicată în albirea părului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum