Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Bucuresti

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala reprezinta afectiunea degenerativa a vertebrelor, caracterizata prin aparitia si evolutia unor procese degenerative la nivelul corpurilor vertebrale si a discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali.
Complicatia cea mai de temut a spondilozei cervicale o reprezinta cervicobrahialgia de tip spondilogen( degenerativ), caracterizata prin injurii ale maduvei sau radacinilor prin osteofite ce pot avea trei puncte de plecare:

osteofitul care pleaca de la articulatiile interpofizare care prin exces de mobilitate si impreuna cu degradarea cartilajului determina artroza interapofizara cu hipertrofie de os subcondral . Acest osteofit se va dezvolta incet ( de-a lungul anilor) si in acest caz suferinta cervico-brahiala nu are debut clar.
atunci cand acest osteofit se deplaseaza lateral va afecta radacina dorsala si in acest caz apar paresteziile ( furnicaturi si amorteli) Alteori, osteofitul are un traseu dinspre sectorul anterior spre posterior si intalneste astfel radacina anterioara motorie- in acest caz primele simptome vor fi tulburarile motorii ( slabirea foreti musculare la nivelul mainilor), determinand dizabilitati in activitati si gesturi uzuale.
O productie osteofitica mai poate pleca si de la nivelul articulatiilor false ale lui Lushcka( uncartroza), se dirijeaza spre antero-posterior si determina compresie pe radacinile motorii ( anterioare)
Cauzele spondilozei:
- reducerea mobilitatii articulare datorate obezitatii.
- adoptarea unei pozitii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit in fata calculatorului sau la birou).
- scaderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul).
- anomalii congenitale.
- traumatisme.

Simptome:
-apar dureri la nivelul vertebrelor afectate si se reduce mobilitatea coloanei.
-durerile vertebrale sunt difuze, vag localizate, cu debut insidios si evolutie indelungata, de intensitate moderata.
-durerile se accentueaza la oboseala, in ortostatism, in mers prelungit, transportul unor obiecte grele, imobilizarea coloanei intr-o anumita pozitie timp indelungat.
-durerea cedeaza sau dispare in repaus, mai ales in pozitia de intins pe spate pe un plan dur.
-pe fondul durerii cronice, moderate, pot sa apara episoade de crize dureroase, acute care dureaza cateva zile sau saptamani si se caracterizeaza prin dureri vii, foarte puternice.
-aceste episoade se insotesc de contracturi reflexe puternice ale muschilor si limitare functionala a miscarilor de la nivelul coloanei cervicale.
-vertij (ameteli).
-dureri de cap in regiunea occipitala.
-gat intepenit, dureros.
-amorteli sau furnicaturi ale membrelor superioare.
-durere in umar, brat, piept.
-nevralgii intercostale.
-slabiciunea mainilor.
-reflexe anormale.
-pierderea echilibrului.

Tratamentul in spondiloza cervicala:
Spondiloza este o boala cronica, degenerativa, care odata aparuta nu mai poate fi tratata pana la remisie completa. Totusi se trateaza simptomele bolii (durerea, imobilitatea articulara) prin diverse masuri terapeutice pentru ameliorarea starii bolnavului si evitarea complicatiilor (sindroame de compresiune medulara).
Tratamentul urmareste:
-calmarea durerii pentru ca bolnavul sa poata sa aiba un stil de viata cat mai normal.
-durerea poate fi calmata foarte eficient prin:medicatie adecvata, fizioterapie, masaj si kinetoterapie.

Imobilizarea
In cazurile care evolueaza cu durere foarte mare, alaturi de alte simptome cum ar fi parestezii si scadere de forta musculara la nivelul bratelor, primul gest terapeutic este reprezentat de imobilizarea coloanei vertebrale cervicale, cu rol in evitarea mobilizarii agresive. Imobilizarea se poate realiza cu ajutorul unui guler Minerva sau a colarului care poate fi:

rigid
semirigid
moale.
Se poate utiliza cu succes si un fular sau prosop. Imobilizarea trebuie sa fie 24 din 24 de ore, pana la ameliorarea durerii acute. In cazurile cu simptome la nivelul membrelor superioare, de un real folos este si suspendarea membrului superior afectat intr-o esarfa.
Repausul nocturn si odihna din cursul zilei in clinostatism (intins culcat), inlocuind perna cu un sul adecvat curburii lor cervicale.

Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele lui sunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru bolnavii cu probleme gastrice; aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile iar efectele ei sunt, limitate deoarece se trateaza efectul (durerea) si nu cauza (de aceea in lipsa kinetoterapiei fenomenele dureroase reapar).

Fizioterapia: se recomnda cel mai des si nu are contraindicatii, exceptand anumite boli asociate spondilozei: boli de inima, boli respiratorii.
Obiectivele fizioterapiei:
-calmarea durerilor de coloana.
-combaterea redorii si a retractiilor.
-redobandirea mobilitatii coloanei.
-stabilizarea procesului de artroza.
-tonifierea musculaturii paravertebrale.

Este utilizata sub diverse forme:
-curenti interferentiali(au efect: miorelaxant, analgezic, trofic, excitomotor).
-ultrasunetele(au efect: fibrinolitic, decontracturant, analgezic, termic, de difuzie, antiinflamator, de stimulare a sistemului nervos).
-curentul diadinamic(are efecte: vasodilatator, antiinflamator, decontracturant).
-magnetodiafluxul(are efecte: antiinflamator articular si periarticular, efect sedativ, decontracturant).
-laserterapia(are efecte: antiinflamatoare, antialgica, miorelaxanta, antiedematos).
Procedurile de fizioterapie se fac cate 10 sedinte de 2 ori pe an la un interval de 6 luni, (in cazurile mai grave se pot repeta mai des la recomandarea medicului specialist).

Masajul terapeutic: este eficient si in cazul tratarii spondilozei.
Efectele masajului sunt:
-atat locale (calmarea durerii de la nivelul coloanei vertebrale, relaxarea musculaturii spatelui pentru a permite mobilizari mai eficiente ale articulatiilor coloanei, imbunatatirea circulatiei locale manifestate prin inrosirea si incalzirea pielii la nivelul la care se efectueaza masajul).
-generale (actiunea favorabila asupra starii generale a pacientului, prin indepartarea oboselii si efectul relaxant asupra intregului organism, activarea circulatiei sangvine la nivelul intregului corp, tonifierea musculaturii).

Kinetoterapia: dupa efectuarea masajului se poate trece la exercitiile de kinetoterapie, musculatura fiind incalzita, relaxata, durerea atenuata, astfel ca mobilizarile coloanei vertebrale vor putea fi executate mai usor, iar exercitiile vor fi mai eficiente.
Ationeaza direct asupra cauzei (asupra degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora).
Obiective kinetoterapiei:
-ameliorarea durerilor.
-cresterea mobilitatii coloanei vertebrale.
-mentinerea tonusului si a fortei musculare.
-asigurarea unei circulatii sangvine adecvate.

Gimnastica medicala pentru spondiloza cervicala:
-Din picioare cu bratele pe langa corp, se executa ducerea capului in fata, in spate, in stanga (rotire spre stanga) si in dreapta (rotire spre dreapta).
-Din culcat pe burta cu bratele pe langa corp, cu fata privind podeaua,
ridicati capul de pe sol cativa centimetri, se executa intinderea axiala a gatului, se roteste capul o data spre dreapta, apoi o data spre stanga.
-Din culcat pe spate, cu bratele intinse pe langa corp, se executa ducerea alternativa a genunchilor la piept.
-Din culcat pe spate, cu bratele intinse pe langa corp, se executa ducerea simultana a genunchilor la piept.
-Din culcat pe burta cu mainile sub barbie, se executa miscari de ridicare a capului cu privirea orientata in sus.
-Din picioare, in mana tinem un baston de capete apucat, se executa ducerea bastonului in lateral, urmarind bastonul cu privirea sanga si dreapta.
-Din picioare, in mana tinem un baston de capete apucat, se executa ducerea bastonului in fata, urmarind bastonul cu privirea , si revenire cu barbia in piept.

Sfaturi pentru bolnavii cu spondiloza cervicala:
-sa se odihneasca fara a sprijini capul pe perne inalte, folosind doar un sul introdus sub ceafa.
-sa execute zilnic timp de 15- 20 minute exercitiile de gimnastica medicala.
 
Programare