Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Durerea umarului

Autor: Dr. Mihai Rascu

Durerea umarului – recuperare medicala sau interventie chirurgicala?

Ai o senzatie neplacuta in zona umarului atunci cand misti mana?

Umarul este o articulatie foarte flexibila, ce asigura miscarea bratelor in toate directiile. Muschii si tendoanele umerilor sunt intens solicitate si in anumite imprejurari acestea pot fi grav afectate.

Cel mai frecvent sunt afectate tendoanele. Acestea sunt tesuturi fibroase prin intermediul carora muschii se insereaza pe umar.

Coafa, sau mansonul rotatorilor, este un strat muscular ce inconjoara articulatia umarului si asigura majoritatea miscarilor acestuia. Acest manson este format din patru muschi ale caror extremitati formeaza tendoanele muschilor rotatori ai umarului: subscapular, supraspinos, subspinos si rotundul mic.

Aceste structuri sunt cel mai des afectate prin procese inflamatorii si degenerative si genereaza durere si limitarea mobilitatii articulatiei umarului. La persoanele cu o anumita predispozitie pot aparea si calcificari, in special dupa microtraumatisme repetate.

Programul de recuperare-reabilitare medicala trebuie personalizat in functie de gradul de afectare al tendoanelor.

Recomandarile generale de recuperare sunt urmatoarele:

  • repaus;
  • aplicatie locala de gheata pentru ameliorarea durerii si inflamatiei;
  • ESWT - terapie cu unde de soc extracorporala (stimuleaza microcirculatia si genereaza neovascularizatie care induce vindecarea tesuturilor afectate). De mentionat ca amelioreaza simptomatologia dureroasa la aproximativ 70% dintre pacienti;
  • Infiltratiile cu acid hyaluronic (HYA);
  • Infiltratiile cu plasma (PRP);
  • dupa ameliorarea durerii se incepe un program de kinetoterapie sub supraveghere (mobilizari pasive, pasivo-active si active si in continuare exercitii de crestere a fortei musculare si de refacere totala a mobilitatii)

Daca evolutia nu este favorabila, trebuie luata in considerare o interventie chirurgicala in urma unei discutii cu medicul chirurg ortoped.

Suna la 031.9494 tasta 3 si ofera-ti tie sau cuiva drag o intalnire cu unul dintre specialistii nostri! www.lifeandsportsclinic.ro

 
Programare