Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Urologie Urologie Bucuresti

Cifozele la copii

Cifozele la copii
Cifozele la copii

Programe kinetice pentru corectarea cifozelor

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale.
Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, , compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.


Cauzele aparitiei cifozelor:
- pozitia incorecta a copilului pe scaun inca din primii ani de viata, la masa, acasa si apoi la gradinita, la scoala, la birou sau in banca, purtarea incorecta a ghiozdanului pot genera in timp o parte dintre aceste deformari nedorite.
- cresterea brusca in inaltime
- lipsa practicarii regulate a sportului care intareste musculature spatelui sau neglijarea kinetoterapiei in cazul in care boala s-a instalat, contribuie la accentuarea deformarilor coloanei
- rahitismul, miopia, modificari ale auzului, care obligacopilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte .

Aceste boli trebuie identificate la timp, printr-un control medical de specialitate.
Boala nediagnosticata si netratata la timp va duce la modificari ireversibile ale coloanei, care pot fi solutionate doar prin interventie chirurgicala. Modificarile coloanei conduc, in timp, la alterarea activitatii intregului aparat locomotor, a miscarilor respiratorii, care la randul lor vor conduce la modificari ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos. Activitatea si dezvoltarea organelor interne sun deasemeni modificate.

Copilul cifotic are pozitia capului si jumatatea superioara a trunchiului mult aplecate in fata, manifestand si o proeminenta a bazinului.

Simptomele cifozei:
- durere usoara sau severa la nivelul coloanei vertebrale toracice
- senzatia de oboseala
- rigiditatea si tensiunea musculara in zona dorsala
- deplasarea spre inainte a capului
- durere toracica si dificultati ale respiratiei in cazurile severe
- modificari ale pozitiei umerilor

Existadoua tipuri de cifoza, care se pot intalni atat la copii, cat si adultii si adolescenti:
-cifoza posturala, determinata de postura inadecvata si se poate corecta prin modificarea modului de viata a pacientului.
-cifoza structurala, determinata de o modificare a anatomiei, si aceasta nu poate fi influentata doar de catre pacient, necesitand un tratament orthopedic sau chirurgical.

Anumiti pacienti se nasc cu al doilea tip de cifoza, cifoza congenitala. Aceasta este cauzata de lipsa sau formarea incompleta a unor portiuni ale coloanei. In timpul perioadei de crestere, pacientul poate sa dezvolte o cifoza progresiva. Daca cifoza devine severa poate sa apese pe structurile nervoase si sacauzeze dureri.
Cifoza la copii si adolescenti
Boala Scheuermaneste un tip de cifoza care apare la copii si adolescenti. Aceasta se dezvolta in regiunea mijlocie a coloanei.Astfel in boala Scheuerman, cifoza apare deoarece portiunea anterioara a coloanei vertebrale nu creste la fel de repede ca si cea posterioara.
In functie de rezultatele investigatiilor, ortopedul varecomanda fie purtarea unui corset pentru oprirea accentuarii curburii, fie,kinetoterapie, fie interventia chirurgicala.
In alcatuirea planului terapeutic este luat in considerare si gradul curburii vertebrale.

Gradul curburii vertebrale este un criteriu important pentru indicatia terapeutica, astfel :
- Cifozele toracale sub 40-50 de grade se trateaza de obicei prin mijloace kineto-terapeutice.
- Cifozele toracale intre 40-50 si 70-80 de grade se trateaza prin mijloace ortopedice (redresari cu ajutorul aparatelor gipsate si mentinerea corectiei
cu ajutorul corsetelor ortopedice).
- Cifozele grave,peste 80 de grade, nu pot fi corectate si stabilizate decat printr-un tratament chirurgical.

Kinetoterapia este deosebit de importanta in corectarea deviatiilor vertebrale, eafiind prezenta in toate programele terapeutice, fie singura, fie asociata cu tratamentul orthopedic sau cu cel chirurgical.
Tratamentul ortopedic isi propune corectarea sau mentinerea deviatiei vertebrale in scopul neutralizarii riscului de agravare a acesteia, folosindu-se de aparate gipsate, corsete ortopedice.
Tratament chirurgical –se aplica cifozelor grave, evolutive, care se agraveaza lent, dar continuu si dupa incetarea cresteri. Atat tratamentul ortopedic,cat si cel chirurgical sunt insotite de kinetoterapie,care urmareste asuplizare acoloanei vertebrale, pentru a usura obtinerea redresarii, precum si mentinerea unei troficitati si a unui tonus muscular corespunzator.

Tratamentul
Tratamentul cifozei depinde de vârsta pacientului şi, desigur, de gradul de deformare.

La bolnavii cu cifoză flexibilă si boala Scheuermann care se datorează poziţiei corpului, se recomanda fizioterapia şi kinetoterapia.
La aceasta din urmă, atunci când cifoza este mai mică de 40 de grade, medical recomandă supravegherea copilului precum şi kinetoterapie pentru întărirea flexorilor abdominali, dorsali , lateral işi a muşchilor care rotesc segmentul toracic al coloanei vertebrale.
Atunci când curbura este mai mare de 40 de grade, se recurge la corset. La curburi mai mari de 80 de grade sau în unele cazuri de cifoză neflexibilăpoate fi necesară o intervenţie chirurgicală. Şi în aceste cazuri sunt recomandate exerciţii.

-tonifierea in conditii de scurtare a grupelor musculare ale spatelui;
-tonifierea in conditii de lungire amusculaturii abdominale si toracice;
-corectarea sau prevenirea deviatiilor compensatorii ale coloanei vertebrale sau ale celorlalte segmente;
-inlaturarea deprinderilor gresite si formarea unei atitudini corecte a corpului;

Exercitii pentru cifoza:
1.Pe genunchi, asezat pe calcaie, cu spatele la spalier, mainile prind sipca de deasupra capului; pacientul executa intinderea (extensia) trunchiului, privirea inainte
2. Pe genunchi, cu un baston apucat de capete pe umeri; pacientul ridica bastonul deasupra capului cu inspir, apoi il coboara pe umeri cu expir.
3. Culcat cu fata in jos, se apuca gleznele cu mainile, pacientul executa (intinderi) extensii maxime ale trunchiului si picioarelor si se fac cateva miscari de leganare.
4.Culcat cu fata in jos, cu picioarele prinse de prima sipca a spalierului, bratele pe langa corp; pacientul executa intinderi (extensii) ale trunchiului concomitent cu intinderea (extensia) bratelor.
5. Cu spatele la spalier, calcaiele sunt lipite de spalier, mainile prind o sipca de deasupra capului; pacientul executa ducerea bazinului inainte concomitant cu intinderea (extensia) trunchiului.
6. Din picioare, cu un baston in maini plasat la nivelul coapselor; pacientul executa ridicari pe varfuri concomitent cu ducerea bastonului si a coloanei in extensie.
 
Programare