Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Bucuresti

Vindecati simptomele astmului bronsic cu metoda BUTEYKO

VINDECATI SIMPTOMELE ASTMULUI BRONSIC CU METODA BUTEYKO
Este o tehnica descoperita de catre Konstantin Pavlovici Buteyko, medic intr-un spital din Moscova care in 1956 a facut pentru prima data legatura dintre hiperventilatie ( respiratii mai frecvente pe minut) si cefalee( durere de cap), fapt care l-a facut ca in urma studiilor efectuate sa puna bazele unei metode prin care se amelioreaza semnificativ simptomele unor bolnavi cu astm bronsic dar si cu alte afectiuni respiratorii care au la baza bronhoconstrictia.
Teoria lui Buteyko porneste de la premisa ca respiratia astmaticilor este de obicei mai adanca si mai accelerata decat in mod normal, deci se hiperventileaza si astfel se produce hipocapnie ( scade nivelul de dioxid de carbon din sange).
Nivelul scazut de dioxid de carbon provoaca numeroase alte reactii cum ar fi:
- contractia musculaturii netede a organismului( bronhoconstrictia)
- se produce histamina in exces;
- tahicardie
- excitabilitatea SNC
- alcaloza respiratorie.
Aceasta teorie este confirmata si de studii care au demonstrat ca astmaticii, chiar si cand nu prezentau simptomele corespunzatoare, respirau un volum de aer de 10-15 litri pe minut si nu 4-6 litri, cum ar fi normal.
Principalul mecanism fizopatologic pe care Buteyko il sustine si care sta la baza acestei metode este ca hiperventilatia provoaca bronhoconstrictie ( criza de astm bronsic este caracterizata prin constrictia bronhiilor) si nu invers, bronhoconstrictia fiind de fapt o metoda simpla, prin care corpul incearca sa evite pierderea unei cantitati prea mari de dioxid de carbon( pierdere care are loc in timpul hiperventilatiei). Pe baza acestui principiu a pus la punct o metoda prin care invata astmaticii cum sa respire astfel incat sa nu mai hiperventileze.
A facut numeroase studii prin care a demonstrat ca bolnavii care au urmat aceasta tehnica au avut numeroase beneficii cum ar fi:
• ajută la scăderea numărului şi a severitatii atacurilor de astm, precum şi la scaderea dozei de medicatie inhalatorie bronhodilatatoare la pacienti cu AB.
• imbunatatire semnificativa a calitatii vietii
• Ca rezultat al acestei terapii, indicatorii de echilibru acido-bazic şi ventilaţie pulmonară s-au imbunatatit.
• Metoda poate fi predata chiar si copiilor incepand de la 3 ani fie în spital sau în ambulator.
• Această metodă este suportata de către copii de orice varsta peste 3.
• Această metodă este cea mai eficientă în perioadele acute de astm bronşic la pacienţii foarte bolnavi.
Iata si concluziile unui studiu efectuat in 1994 de catre Asociaţia Australiana a Fundatiei pentru Astm care a sponsorizat un studiu clinic pentru tehnica Buteyko la Spitalul Mater din Brisbane. Studiul a fost efectuat între decembrie 1994 - ianuarie 1995, de către profesorul Charles Mitchell şi doctor Simon Bowler. Rezultatele au fost prezentate la conferinta Societatii de Medicina Toracica de la Hobart martie 1995. Pentru a compara eficacitatea metodei Buteyko cu tratamentul astmului convenţional au fost recrutaţi 39 astmatici, în urma unei campanii publicitare. Toate persoanele fizice aveau o istorie de astm bronşic şi luau doze semnificative de medicamente pentru astm. Ei au fost aleatoriu împărţiti în două grupe, stratificati pe utilizarea zilnica a bronhodilatatoarelor. Grupul de control a fost instruit de către un fizioterapeut în tehnici convenţionale, inclusiv de relaxare, tuse şi tehnici de respiraţie abdominală. În grupul Buteyko a fost predata metoda Buteyko de către un medic cu experienţă Buteyko. In studiu, nici unul dintre grupuri nu stia din care grup face parte.
În timpul studiului astmaticilor li s-a cerut sa utilizeze medicatia bronhodilatoare numai pentru a depasi simptomele de astm, incercand sa reduca la minimum utilizarea acestora. Subiecţii au avut de asemenea obligaţia de a nu schimba aportul lor de medicatie cu steroizi pe parcursul celor 6 saptamani initiale de studiu. Utilizarea medicatiei, aparitia simptomelor si parametrii respiratori au fost notate pe niste carduri jurnal pentru fiecare pacient. La sfarsitul primelor 4 saptamani, la 6 saptamani si la 3 luni pacientii din ambele grupuri au trebuit sa raspunda intrebarilor unui chestionar privind calitatea vietii. Calitatea vietii a fost estimata dupa urmatorii parametri: impactul astmului asupra respiratiei, starea de spirit, activitatea sociala si preocuparea pentru viitor. Rezultatele au fost: o reducere in medie cu 71% a simptomelor, reducerea folosirii de medicatie de tip Ventolin cu 96% şi o reducere cu 49% în utilizarea steroizilor in grupul in care a fost predata metoda Buteyko. De asemenea, s-au observat imbunatatiri ale calitatii vietii cu modificarea in bine a starii de spirit, a crescut interactiunea sociala si preocuparile pentru viitor.
Grupul Buteyko
Grupul de control
Utilizarea bronhodilatatorului dupa 3 luni
Scadere cu 90%
Crestere cu 9%
Utilizarea steroizilor inhalatori dupa 3 luni
Scadere cu 49%
Nici o schimbare
Simptomele dupa 3 luni
Imbunatatire cu 71%
Imbunatatire cu 14%
Calitatea vietii la 6 luni
54% imbunatatita
24% inrautatita
În decembrie 2003, New Zealand Medical Journal a publicat rezultatele acestui studiu clinic privind metoda Buteyko efectuat în Noua Zeelandă.. Rezultate similare primelor studii au fost găsite în Marea Britanie, Canada şi din nou în Australia.

 
Programare