Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Urologie Urologie Bucuresti

Fractura de pumn

Fractura de pumn
Exista doua tipuri de populatii de pacienti la care riscul de fractura de pumn este mai ridicat:

Pacientii varstnici si in mod particular femeile cu osteoporoza , in timpul unei caderi radiusul se fractureaza de cele mai multe ori deasupra articulatiei la un singur nivel. Uneori, se fractureaza si ulna.
Adultii tineri-si mai ales barbatii – sunt din ce in ce mai frecvent afectati. Este vorba de fracturi produse de traumatisme de inalta energie. Prin cadere de la inaltime la locul de munca, prin accidente rutiere sau accidente de sport. Este vorba frecvent de fracturi cu mai multe fragmente (cominutive) si deci complexe, mai dificil de tratat.

Semne clinice
Dupa o cadere pe mana, pacientul resimte o durere la nivelul artriculatiei pumnului. Apoi, aceasta regiune se mareste in volum si uneori se deformeaza. Mobilizarea articulatiei este dificila, dar nu intotdeauna imposibila. Deformarea clasica este “in dos de furculita” , clasic pentru fractura Pouteau Colles, insa absenta deformarii nu elimina riscul de fractura.

Obiective:
- cresterea amplitudinii de miscare
- cresterea fortei musculare
- cresterea stabilitatii in articulatia pumnului
- masaj terapeutic
- mobilizari executate de pana la limita suportabilitatii
- aplicarea metodei kabat
- tehnici FNP
- tehnici de fizioterapie (daca este necesar)
- shitasu si streaching in ultimele sedintele

Recuperarea are trei stadii principale, mai spune specialistul în recuperare: iniţial, mediu şi final.

Stadiul iniţial (0-6 săptămâni) : Obiectivul principal este limitarea edemului şi a deficitului de mobilitate a mâinii (se realizează prin ridicarea mâinii deasupra nivelului inimii, prin mobilizări active şi cu ajutorul benzilor elastice, prin mişcări active şi pasive ale degetelor).
Utilizarea funcţională a mâinii ajută, de asemenea, foarte mult la obiectivul menţionat.
Trebuie începute exerciţiile de recâştigare a supinaţiei (mişcare de răsucire a mâinii spre exterior), care sunt, în general, cel mai greu de executat.

Stadiul mediu (6-8 săptămâni): O dată ce vindecarea precoce este stabilizată (la aproximativ 6-8 săptămâni de la traumatism), cu confirmare radiologică, pot începe exerciţiile active asistate ale antebraţului şi pumnului. Acestea au rolul de a creşte mobilitatea.


Stadiul final (8-12 săptămâni): O dată vindecarea făcută (6-12 săptămâni ), pot fi iniţiate exerciţiile de creştere a forţei musculare, în timp ce exerciţiile de mobilizare activ asistată sunt continuate. Pumnul şi mâna vor beneficia mai multe luni de exerciţii de creştere a forţei musculare, incluzând exerciţii de forţă pentru degete.

Exemple de exercitii:
Mobilizari pasive, intinderi si tractiuni:

Din asezat:
-cu antebratul sprijinit pe o masa, kinetoterapeutul executa miscari pasive ale pumnului pe toate directiile de miscare (inainte de a incepe mobilizarea pasiva a pumnului se executa o usoara tractiune pentru castigarea spatiului intraarticular).
-kinetoterapeutul cu o mana prinde extremitatea distal a antebratului, iar cu cealalta prinde mana pacientului astfel incat policele sau sa fie pe fata dorsala a mainii; executa o usoara tractiune in axul longitudinal al antebratului.
-cu membrele superioare in flexie 90 de grade, mainile inclestate astfel incat fata dorsala sa fie orientate spre piept; pacientul ridica mainile deasupra capului.
-antebratele pe o masa, palma in palma; pacientul executa ridicarea coatelor de pe masa.
Din patrupedie:
-membrele superioare in rotatie externa, palmele privesc inapoi; pacientul se aseaza cu fesele pe calcaie si mentine cateva secunde.
-cu palmele orientate spre inainte; pacientul executa o usoara deplasare spre inainte a trunchiului si mentine cateva secunde.

Exercitii active si active cu rezistenta:

Din asezat:
-antebratele, in pronatie, se sprijina pe coapse, mainile prind o bara; pacientul executa extensia-flexia pumnului
-antebratul sprijinit pe o masa, mana in afara mesei cu policele orientat in sus, o greutate in mana, executa inclinare radial-inclinare cubitala.
-antebratul sprijinit pe o masa in pronatie, mana in afara mesei cu pumnul in flexie, kinetoterapeutul opune rezistenta pe fata dorsala a metacarpienelor II si III; pacientul executa extensia pumnului.
-antebratul in pronatie, palma pe masa, kinetoterapeutul opune rezistenta la capatul metacarpianului V; pacientul executa abductia cubitala a pumnului.
-cu o minge in maini; pacientul apasa cu degetele in minge.
Din ortostatism:
-cu un bastion la spate; pacientul executa flexii-extensii ale pumnului.
-cu un cordon elastic prins pe sub picioare; pacientul executa abductia bratului concomitent cu flexia pumnului.
-cu fata la spalier, mainile prind sipca de la nivelui umerilor; pacientul executa flotari.
- cu o minge in maini; pacientul arunca mingea in perete si o prinde.
 
Programare