Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortopedie pediatrică Ortopedie pediatrică Bucuresti

Osteoporoza - Testare si preventie

Autor: Dr. Mihai Rascu

Ortokinetic este prima clinica privata din Romania care poate realiza testul pentru depistarea osteoporozei sau osteopeniei, fara radiatii, cu ajutorul aparatului EchoS!

Pierderea osoasa poate incepe inca de la 25 de ani.

Testul nostru inovator ofera o evaluare a rezistentei dumneavoastra osoase.

Este rapid, comod, non-invaziv si fara radiatii, asa cum stim ca exista pana acum singura metoda de testare de tip Dexa si care nu se putea realiza oricand pentru a proteja corpul de razele X.

Procedura noastra de testare dureaza mai putin de 5 minute, iar rezultatul este imediat.

Ce este osteoporoza?

 

Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, care duce la fragilitatea osului si la cresterea riscului de fractura, de obicei, la nivelul soldului sau al coloanei vertebrale.

Un timp, persoana afectata poate sa nu fie constienta de boala, deoarece pierderea de masa osoasa este treptata si fara simptome.

Osteoporoza este o boala silentioasa pana cand apare o fractura.

Diagnosticul osteoporozei

Osteoporoza poate afecta semnificativ independenta pacientului si pana la 25% dintre pacientii cu fractura de sold necesitand ingrijire pe termen lung intr-o clinica. Fracturile vertebrale sunt cele mai frecvente si apar mai devreme in cursul vietii decat alte tipuri de fracturi osteoporotice.

De ce este nevoie de testare?

Incepand cu varsta de 35 de ani, osul intra intr-un proces natural de deteriorare.

Testarea rezistentei osoase ajuta la:

  • identificarea predispozitiei pentru osteoporoza;
  • stabilirea diagnosticului de osteoporoza;
  • prevenirea unei fracturi;
  • determinarea severitatii bolii;
  • anticiparea riscului de fracturi ulterioare;
  • monitorizarea modificarilor osoase.

 

Factori de risc pentru osteoporoza: -       istoric de osteoporoza in familie; -       fractura dupa o cazatura sau o lovitura minora; -       fumatul sau consumul de alcool; -       utilizarea prelungita a medicamentelor cum ar fi corticosteroizi; -       femeile care au intrat la ;enopauza inaintea varstei de 45 de ani sau carora li s-a oprit ciclul menstrual timp de mai mult de 12 luni; -       barbatii care au suferit de impotenta, lipsa libidoului sau alte simptome legate de un nivel scazut de testosteron. Orice raspuns afirmativ poate evidentia un risc crescut de osteoporoza si necesita o vizita la medic.

Ce solutii sunt ulterior testului?

Osteoporoza poate fi prevenita prin depistare precoce si administrarea unor tratamente eficiente, incepand de la un stil de viata simplu si modificari nutritionale, la medicamente prescrise pentru cei diagnosticati cu osteoporoza severa.

Testul nostru inovator ofera o evaluare a rezistentei dvs. osoase. Este rapid, comod, non-invaziv si fara radiatii. Procedura de testare dureaza mai putin de 5 minute, iar rezultatul este imediat.

Despre aparatul EchoS si compania producatoare

Echolight este o companie biomedicala de inalta tehnologie, inregistrata in Italia, pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare in sectorul dispozitivelor medicale.

Aparatul EchoS este o tehnologie de varf si face depistarea precoce a osteoporozei mai precisa si mai usor accesibila. Este prima solutie non-invaziva, de cabinet, pentru diagnosticul precoce al osteoporozei.

Stiinta din spatele produsului

EchoS reprezinta o abordare inovatoare cu ultrasunete (US) a diagnosticarii osteoporozei, care exploateaza integral toate caracteristicile spectrale ale semnalelor „brute” de radiofrecventa (RF) captate in timpul unei scanari ecografice a locatiei anatomice tinta, pentru a determina starea arhitecturii interne a osului.

Scanarea cu ultrasunete se efectueaza de dispozitivul ecografic EchoS cu ajutorul unui transductor convex de 3,5 MHz, care achizitioneaza simultan imaginile conventionale in mod B si semnalele neprelucrate de RF corespunzatoare. Scanarea dureaza aproximativ 1 minut. Principiul acestei tehnici de diagnostic se bazeaza pe ideea ca semnalele de RF achizitionate in timpul scanarii ecografice a unei zone osoase tinta, pot fi folosite pentru a determina starea de sanatate a acelui os, prin comparatii avansate cu modele spectrale de referinta obtinute anterior, a numeroase conditii normale sau patologice.
Regiunile de interes (RI) pentru calculele de diagnostic la nivelul osului investigat sunt identificate in mod automat atat pe baza criteriilor morfologice cat si a caracteristicilor spectrale de RF, iar achizitia simultana de mai multe linii de scanare de RF pentru fiecare cadru de imagine ofera o baza statistica solida si fiabila pentru procesarea spectrala ulterioara.
Analiza datelor include calculul valorii SO si al valorii SF, pe baza corelatiei dintre spectrele de frecventa ale semnalelor de RF achizitionate si modelele de referinta corespunzatoare ale oaselor „osteoporotice” si respectiv „fragile”. DMO, scorul T si scorul Z sunt apoi derivate din valoarea SO.

Investigatia diagnostica

Pentru a efectua investigatia, medicul trebuie sa vizualizeze prima interfata tinta (de exemplu, suprafata anterioara a corpului vertebrei L1, pentru achizitii lombare, sau colul femural pentru scanari de sold) si sa seteze adancimea imaginii si distanta focala pentru a avea interfata tinta in partea centrala a imaginii si in corespondenta cu focalizarea.
Apoi porneste achizitia de US asistata de software. In timpul scanarii, algoritmul detecteaza in mod automat interfetele osoase si calculeaza datele din Regiunea de Interes. Incepe apoi prelucrarea automata a datelor, incluzand analiza semnalelor de RF si compararea spectrelor lor cu modelele de referinta, calculul parametrilor de diagnostic si generarea raportului medical final.

Densitatea minerala osoasa si calitatea osului

Raportul medical EchoS contine toti parametrii comuni pentru diagnosticarea osteoporozei si fiecare pacient poate fi examinat si diagnosticat in mai putin de 2 minute.

Noua tehnologie de varf

Datorita nivelurilor sale de precizie, combinate cu absenta completa a radiatiilor ionizante si usurinta de utilizare, aceasta metoda poate fi folosita in mod eficient pentru diagnosticarea bolii osteoporotice intr-un stadiu precoce, fiind tehnologia de varf folosita pentru diagnosticul precoce al osteoporozei.

Echolight este in conformitate cu standardul: UNI CEI EN ISO 13485:2012; ISO 13485:2003; Marcaj CE Dispozitiv Medical Clasa IIa.

 
Programare