Excelenta in chirurgia ortopedica miniminvaziva
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină sportivă Medicină sportivă Bucuresti

Fasceita plantara - Pintenii calcaneeni

Autor: Ortokinetic
Ce este fasceita plantara ?
Fasceita plantara este cea mai comuna cauza a durerii de calcai. Fascia plantara este o banda fibroasa care se intinde de la calcai pana la baza degetelor si are un rol important in mentinerea boltii plantare. La fiecare pas pe care il facem ea se intinde sustinand greutatea corpului. Inflamatia ei poarta numele de fasceita plantara.

Care sunt simptomele fasceitei plantare?
Cei mai multi pacienti resimt o durere de calcai dimineata la primii pasi, durere care se atenueaza dupa 10-20 de minute , putand reapare in cursul zilei in cazul solicitarii excesive a piciorului.

Din ce cauza apare fasceita plantara?
Cauzele aparitie fasceitei plantare si a pintenilor calcaneeni sunt numeroase :

* efort fizic prelungit (alegatul, sariturile, mersul, statul in picioare pot pune presiune pe fascie ducand astfel la aparitia durerilor de calcai)
* artrita (mai multe tipuri de artrita determina inflamatia tendoanelor incluzand astfel si fascia plantara )
* diabetul poate duce de asemenea la cresterea durerii de calcai
* incaltamintea incorecta este cel mai frecventa factor care determina aparitia fasceitei plantare - greutatea corpului nu se distribuie in mod egal pe toata suprafata piciorului crescind astfel tensiunea in fascia plantara si ducand la inflamarea ei
* greutatea corporala crescuta
* sarcina poate duce la aparitia durerilor calcaneene atat prin greutate suplimentara cat si prin modificarile hormonale care favorizeaza relaxarea ligamentelor si a tendoanelor care nu sunt astfel pregatite pentru efortul zilnic

Ce sunt si cum se formeaza pintenii calcaneeni?
Pintenul calcanean apare secundar fasceitei plantare si reprezinta o calcifiere la nivelul calcaiului. Pintenul calcanean se intinde pana la tesutul senzitiv si nervi accentuand durerea de calcai. Apare la orice categorie de varsta cu incidenta mai mare la varsta de mijloc dar repartizata in mod egal atat la barbati cat si la femei.


Care este mecanismul aparitiei durerilor de calcai la persoane cu pinteni calcaneeni?
Durerea de calcai nu este datorata presiunii directe pe pinten ci mai degraba inflamatiei tesuturilor din jurul pintenului.

Cum se pune diagnosticul de pinten calcanean?
Diagnosticul in cazul pintenului calcanean se face prin radiografie.

Care sunt metodele de tratament ale pintenilor calcaneeni?
Tratamentul pintenilor calcaneeni poate consta in:

* cel mai eficent tratament este Terapia cu unde de soc -Terapia Shockwave (eficienta este de 70-80%)
* in cazul durerii de calcai excesive se poate folosi medicatie antiinflamatorie, gheata, repaus fizic
* fizioterapia
* rontgenterapia (destul de controversata)
* interventia chirurgicala cu o incidenta totusi crescuta a infectiilor postoperatorii
* talonete calcanene
* exercitii de gimnastica medicala - streching

Ce exercitii de streching sunt recomandate in cazul durerilor de calcai cauzate de pinteni calcaneeni?

Ex 1. Cu fata la perete, la piciorul cu pinten calcanean genunchiul complet intins si calcaiul lipit de podea, celalalt genunchi indoit, va apropiati cu pieptul de perete si mentineti pozitia 10 secunde. Efectuati acest exercitiu de 20 de ori pe sedinta.
Ex 2. Cu un picior in fata celulalt, cu calcaiele lipite de podea si tinandu-va de un suport incercati sa va lasati in jos. Mentineti pozitia 10 secunde si repetati exercitiu de 20 ori.

O serie intreaga de alte exercitii sunt disponibile. Intrebati kinetoterapeutul care dintre acestea sunt potrivite pentru dumneavoastra.




Fasceita plantara este cea mai comuna cauza a durerii de calcai. Fascia plantara este o banda fibroasa care se intinde de la calcai pana la baza degetelor si are un rol important in mentinerea boltii plantare. La fiecare pas pe care il facem ea se intinde sustinand greutatea corpului. Inflamatia ei poarta numele de fasceita plantara.

Tratament cu unde de soc

Pinteni calcaneeni

Dureri tendon achilian

Dureri cot

Dureri umar

Dureri mana/degete

Dureri genunchi
 
Programare