Parfumurile eliberate pe timpul nopții în cameră îmbunătățesc capacitatea cognitivă

©

Autor:

Parfumurile eliberate pe timpul nopții în cameră îmbunătățesc capacitatea cognitivă
Oamenii de știință de la Universitatea din California, Irvine, au efectuat un studiu în care au expus adulții în vârstă la un parfum specific în fiecare noapte, timp de șase luni. Participanții au experimentat o creștere remarcabilă de 226% a capacității cognitive în comparație cu un grup de control, indicând o legătură puternică între miros și memorie.
Studiul a implicat bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 60 și 85 de ani, fără tulburări de memorie. Participanții din grupul îmbogățit au primit cartușe de parfum cu putere completă, în timp ce grupul de control a primit cantități mici. Parfumul a fost difuzat timp de două ore în timp ce dormeau.

Performanța cognitivă a fost măsurată folosind un test constând într-o listă de cuvinte, iar imagistica creierului a arătat o integritate îmbunătățită într-o cale crucială a creierului care conectează lobul temporal medial de cortexul prefrontal implicat în luarea deciziilor, care de obicei slăbește odată cu vârsta. Participanții din grupul îmbogățit au raportat, de asemenea, o calitate mai bună a somnului.

Studiul evidențiază legătura puternică dintre miros și memorie. Pierderea capacității olfactive (simțul mirosului) a fost asociată cu dezvoltarea diferitelor boli neurologice și psihiatrice, inclusiv Alzheimer, Parkinson, schizofrenie și alcoolism. Cercetătorii au descoperit anterior că expunerea persoanelor cu demență moderată la diferite mirosuri de două ori pe zi le-a îmbunătățit memoria, abilitățile lingvistice și capacitatea olfactivă.

Descoperirile deschid ușa pentru explorarea ulterioară a terapiilor olfactive pentru afectarea memoriei, iar un produs bazat pe studiu este de așteptat să fie disponibil în curând pentru uz casnic. Studiul a fost susținut de Procter & Gamble.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-08-2023 | creare: 03-08-2023 | Vizite: 238
Bibliografie
Aromas while sleeping boost cognitive capacity, link: https://www.news-medical.net/news/20230801/Aromas-while-sleeping-boost-cognitive-capacity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!