Crema de protecție solară: cât de bine ne protejează, de fapt, de lumina UV

©

Autor:

Crema de protecție solară: cât de bine ne protejează, de fapt, de lumina UV
Mutațiile ADN determinate de lumina UV asupra pielii ar putea fi mult mai comune decât era înainte considerat. Dmitry Gorden și colegii săi de la National Institute of Environmental Health Sciences au publicat în cadrul PLOS Genetics un studiu despre efectele luminii UV asupra pielii protejate prin aplicarea cremei de protecție solară.
ADN-ul din celulele pielii noastre suferă continuu modificări atât prin factori interni, cât și externi, determinând mutații care ar putea rezulta în cancer. Lumina UV, tmanifestată în natură prin lumina solară, este o cauză majoră pentru aceste mutații, dar nu este singura care acționează asupra pielii: metaboliții celulari toxici denumiți radicali liber, alături de erorile apărute prin copierea normală a ADN-ului în cadrul diviziunii celulare, contribuie deseori la aceste mutații. Deși toate aceste procese erau cunoscute din studii anterioare, nu se știa exact care dintre acești factori este cel mai de temut.

În noul lor studiu, cercetătorii au utilizat mostre de celule donate de 21 de participanți, cu vârste între 25 și 79, de rase diferite. Rezultatele au arătat că mutațiile determinate de metaboliții toxici se acumulează odată cu îmbătrânirea unui individ, în timp ce mutațiile prin lumina UV nu țin cont de vârsta persoanei. În plus, au demonstrat cum modificările prin lumina UV sunt mult mai comune, chiar și în tipurile de piele care au fost protejate frecvent prin aplicarea cremei de protecție solară.

Un aspect important de menționat numărul mai mic de mutații identificate în cazul persoanelor de culoare, acești fiind protejați în mod natural față de soare. cercetătorii au presupus că această protecție naturală provine din nivelurile mult mai crescute de melanină din pielea persoanelor de culoare. Susținând această teorie, statisticile anuale raportează mult mai puține cazuri de cancere de piele pentru populația afro-americană.

Deși aplicarea cremei de protecție solară ar trebui să fie o parte importantă din rutina noastră zilnică, lumina UV reușește să treacă și de această barieră, alterând conformația ADN-ului celular. Acest aspect subliniază o nevoie suplimentară de a reduce timpul nostru de expunere la soare. Însă cercetătorii au stabilit un interval de mutații și modificări somatice care nu au un efect negativ asupra pielii, recomandând un echilibru între aplicarea cremei de protecție și timpul petrecut în aer liber.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-01-2021 | creare: 22-01-2021 | Vizite: 426
Bibliografie
Even skin shielded from the sun accumulates genomic DNA changes from UV light, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114163929.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Mini camera-UV care îți arată dacă ai aplicat suficientă cremă de protecție solară
  • Creme de protecție solară pentru copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum